x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Convoiul martorilor loveşte în Justiţie. Simbolistică menită să certifice metodele staliniste

Convoiul martorilor loveşte în Justiţie. Simbolistică menită să certifice metodele staliniste

de Dan Constantin    |    26 Oct 2014   •   13:02
Convoiul martorilor loveşte în Justiţie. Simbolistică menită să certifice metodele staliniste
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul National

Magistraţii care judecă procesul "Referendumul" au marcat într-un mod cu totul special Ziua Europeană a Justiţiei Civile, în 24 octombrie.
Când floarea cea vestită a magistraturii din România era adunată într-o adunare festivă prilejuită de acest eveniment, subliniind progresele în crearea "spaţiului de justiţie, libertate şi securitate în interiorul Uniunii Europene", în incinta Curţii Militare de Apel, Completul 7 de fond al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie demonstra "pe viu", cum stăm de fapt cu libertăţile cetăţeneşti.
Cei 200 de martori în procesul politic "Referendumul" fuseseră porniţi de cu noapte, mânaţi de la spate de jandarmi, pentru a fi audiaţi în galop, în interogatorii simplificate, de judecători.

Meteojustiţie
Astfel se aplică un prim exerciţiu de “meteojustiţie”, convoiul martorilor fiind programat "înainte de venirea iernii", cum justifica unul dintre magistraţi, susţinut în argumentaţie şi de şefa sa, Livia Stanciu.
Între sutele de martori, mandatele de aducere erau adresate şi unor persoane decedate, pentru a fi în ton cu procesul, care incriminează faptul că la referendum au votat chiar şi morţii.
Majoritatea celor plimbaţi spre Bucureşti din Gorj, Vrancea, Teleorman sunt oameni în vârstă şi suferinzi. Câţiva dintre ei nu au putut fi audiaţi din cauza surzeniei sau pentru că au avut crize cardiace chiar în momentul aducerii lor în faţa judecătorilor.

Similitudini cu procesele staliniste
Similitudinea cu procesele de tip stalinist este evidentă şi încercarea de a umaniza acţiunea procedurală în forţă, dictată de Lavinia Lefterache, a rămas fără efect. Pupilele Monicăi Macovei din DNA şi Justiţie fac eforturi disperate pentru a dovedi că minciuna lăsată de mentora lor în spaţiul european ar fi adevărată.
Simbolistica unor metode dictatoriale, menită să inducă sentimente de teamă generalizată în societate, nu poate scăpa.

Remember “Autobuzul”
Acţiunea "Autobuzul" de la examenul de bacalaureat din 2013, care a degenerat în incidente între poliţie şi părinţii elevilor la Liceul Bolintineanu din Bucureşti, a fost programată de Ziua Justiţiei. Atunci, la fel ca şi acum, în 24 octombrie, crema magistraturii era convocată într-o adunare festivă.
Cine regizează asemenea spectacole menite să compromită de fapt rolul Justiţiei şi să sublinieze capacităţile de supravieţuire a dictaturii în România?

×