x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Copii disparuti - "Ce faci, tati, ma lasi singur?"

Copii disparuti - "Ce faci, tati, ma lasi singur?"

de Adriana Oprea-Popescu    |    24 Feb 2007   •   00:00

Barbatul arata spre malul celalalt cu bratul, apoi o ia la pas, pe trunchiul copacului, si trece raul. "Stai usor, bre, sa nu cazi", zice unul mai temator. Luminile camerei de filmat ii bat in ceafa, ca luneta unei pusti. De’ai fi stiut tu, bre nea Stoica, ca o sa apari la televizor, sa te vada o tara intreaga cum iti plangi deja copilul disparut…

Ajunge de cealalta parte a apei, intr-o echilibristica instinctiva, apoi urca repede malul inalt, spre padurea din care se dusese sa ia un lemn. Copilul ramasese aici, la capatul copacului folosit ca podet, sprijinit cu bratele de-o craca. Se dadea huta. "Ce faci, tati, ma lasi singur?". Barbatul zice ca a stat in padure cinci minute. Timp in care nu s-a mai uitat la cel mic.

ZADARNIC. E ora doua in noaptea de miercuri spre joi, iar frigul se strecoara prin gecile groase ca un sarpe. Barbatul trece raul inapoi, povestea despre cum s-a pierdut copilul lui e facuta din gesturi, cuvinte si din priviri haituite pe care ti le infige in inima. "Tu ce crezi? Mai e in viata baiatul meu?". Fiica lui cea mare are 17 ani si-un palton de imprumut, cu care matura pamantul. Mana i-a intepenit de frig pe laterna uriasa, si ea capatata de undeva, cu care-si lumineaza drumul prin padure. Are ochii-n lacrimi, dar nu plange. Ea e cea care l-a crescut pe baietelul disparut. Zece salvatori BGS si inca vreo zece localnici iau la pas inca o data paduricea de pe malul dinspre satul Sintesti. Se aude zgomotul apei, aproape, puternic, in valmasie cu parerile noastre despre ceea ce s-ar fi putut intampla. Nici un cautator nu striga numele baiatului. Si sufletele ne sunt mai grele decat bocancii care se impiedica in nuiele dese crescute-ntre copaci.

Nu ai unde sa mai cauti un copil viu… Tatal arata urmele unor talpi intr-un ascunzis din apropierea locului in care a disparut baiatul. "Eu cred ca aici a stat cel care mi l-a rapit", zice el si privirea-i sapa din nou, "tu ce crezi?". E intuneric bezna si ne ascundem in el raspunsurile. Nu se vede nici o stea pe cer, nu se mai aude decat cum galgaie raul, rece si intunecat.

FARA CUVINTE. Tatal si fiica cea mare stau fata-n fata. "Si, daca pleaca si oamenii astia si tot nu l-am gasit, noi ce facem?", el isi ia fesul de pe cap si incearca sa i-l puna ei, i-au inghetat urechile, fata se fereste, nu din cochetarie, ci pentru ca n-are nevoie sa fie protejata, e mare, poate sa-si duca durerea, uite ca nici macar lacrimile nu-i cad din voce pe obraz… Masinile pleaca incet, ne intoarcem in Bucuresti, n-are rost si n-avem unde sa mai cautam, luminile farurilor se scurg pe camp ca niste stele cazatoare, s-a intors pamantul cu fundul, in sus si cerul este camp. Spre casa, nimeni nu mai pomeneste de copilul disparut. "Ce faci, tati, ma lasi singur?".

Cate cuvinte rosteste sau scrie un om in viata lui? Si ce rost au toate daca, la nevoie, nu poti gasi macar doua pentru a sprijini un suflet? Am vrut, la plecare, sa-i dau o farama de curaj fetei de 17 ani, ramasa pe camp, cu mana inghetata pe lanterna uriasa. Si nu i-am putut spune nimic. In cazul lui Stoica Dumitru Adrian, baietelul de 5 ani si 8 luni disparut in dupa-amiaza zilei de 21 februarie 2006, cuvintele au gust de neputinta.

CAUTARI
Disparitia unei fetite de 9 ani a pus pe jar autoritatile din judetul Valcea. Elvira Loredana Ghioca (foto) e din orasul Berbesti si a disparut la 21 februarie din parculetul de langa bloc, unde se juca. Disparitia a fost reclamata de parinti abia a doua zi, iar politia a inceput investigatiile imediat. La scotociri participa peste 100 de politisti cu caini de urma, forte ale DPIR, jandarmi, cetateni, precum si lucratori de la AJVPS. Oamenii legii nu exclud ipoteza ca micuta sa fi fost scoasa din localitate. In ziua disparitiei, Elvira era imbracata in pantaloni de culoare rosie cu dunga neagra, pulover in romburi si sandale. Fetita are parul blond si ochii caprui. De mentionat faptul ca starea de sanatate a Elvirei este precara, intrucat in urma cu o saptamana a fost operata de apendicita. Cei care au vazut fetita sunt rugati sa sune imediat la 112 sau la redactia Jurnalului National.
  • Alexandra Chivu
  • ×
    Subiecte în articol: observator