x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Copii, nu soldaţi”!

“Copii, nu soldaţi”!

de Luiza Moldovan    |    21 Sep 2014   •   17:04

ONU şi UNICEF au lansat o campanie care a început să dea roade. Ea se numeşte “Copii, nu soldaţi” ş, după cum îi spune şi numele, vrea să reducă, dacă nu să elimine de tot, folosirea copiilor pe siturile de luptă.

Aproximativ 700 de copii au fost ucişi, mutilaţi sau folosiţi ca detonatori de bombe, în Irak, de la începutul acestui an. Sunt datele oferite de trimisul special al Naţiunilor Unite, Leila Zerrougui, într-un raport către Consiliul de Securitate privind drepturile copiilor, încălcate flagrant în timpul conflictelor armate. Zerrougui a spus că “imaginile pe care le vedem în media, ca şi uciderea fără discriminare a civililor, inclusiv a copiilor, ne lasă fără cuvinte şi oripilaţi”.

“Deşi situaţia deosebit de instabilă din zonă ne îngreunează monitorizarea, ştim că aproximativ 700 de copii au fost ucişi sau mutilaţi în Irak de la începutul anului, inclusiv în execuţii pe teren. Sunt extrem de îngrijorată în privinţa ultimelor rapoarte ale ISIL, care au ca ţintă civili, inclusiv copii şi femei din zona controlată de ei în Siria şi Irak”, a mai spus aceasta, adăugând că Statul Islamic a folosit băieţi de 13 ani să transporte arme, să păzească locaţiile strategice şi chiar i-a folosit drept kamikaze.

La presiunile ONU, Republica Chad şi Republica Yemen au renunţat la folosirea copiilor în conflictele armate. Aceste ţări au semnat un acord în care se angajează să pună punct recrutării copiilor în forţele armate. Sunt succese minore. În alte zone de pe glob, mai e mult de lucru: Libia, Afganistan, Republica Centrală Africană, Mali sau sudul Sudanului.

În Gaza, recent, mai mult de 500 de copii şi-au pierdut viaţa în timpul ultimelor operaţiuni militare israeliene. Aproximativ 3 100 de copii au fost răniţi în atacuri. Mai mult, aproape unul din trei copii dintre cei răniţi au rămas cu sechele permanente.

Actorul American Forest Whitaker, deţinător al unui premiu Oscar şi trimis special al UNESCO în probleme de pace, s-a întors recent din sudul Sudanului. Iată ce spune: “Poate că cel mai grav lucru pe care l-am văzut în toare oraşele au fost copiii înarmaţi, îmbrăcaţi în uniforme militare”. Whitaker, care a lucrat cu copii-soldat de mai bine de 10 ani, a spus că sprijinul guvernelor din ţările destabilizate este un prim pas imperativ în demersul pentru pace. “Este imposibil pentru noi să înţelegem magnitudinea durerii unui copil: cât de adânci rănile lui, cât de mare corvoada ei. Dacă nu-i întâmpinăm cu mâinile deschise, cu casele deschise, cu şcolile deschise, războaiele lor n-or să se termine niciodată”.

Campania Naţiunilor Unite, lansată în colaborare cu UNICEF, “Copii, nu soldaţi”, s-a bucurat de un real sprijin în toată lumea, scopul fiind acela ca, până în 2016, să nu mai existe nici un copil în forţele guvernamentale. Într-un apel făcut către toate ţările lumii, Zerrougui, împreună cu Forest Whitaker, a făcut un apel să sprijine campania: “Contez pe voi, dar mai important, copiii căzuţi victime de pe tot globul pământesc contează pe voi”.


×