x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Copii până în 35 de ani. Mit sau adevăr?

Copii până în 35 de ani. Mit sau adevăr?

de Oana Portase    |    17 Ian 2019   •   18:00
Copii până în 35 de ani. Mit sau adevăr?
Sursa foto: man_at_mouse/Getty Images/iStockphoto

În ultimii ani, tot mai mulți medici spun răspicat că femeile ar trebui să facă un copil până în 35 de ani, riscurile fiind mai mari după această vârstă. Teoretic, o femeie poate rămâne însărcinată până intră la menopauză, însă medicii avertizează că lucrurile au luat o întorsătură dramatică în ultima perioadă.

Studiile arată că la femeile peste 35 de ani crește semnificativ riscul de avort spontan, de placenta praevia, de diabet gestațional, de hipertensiune, preeclampsie sau eclampsie. Riscul de malformații cromozomiale este de 4 ori mai mare decât la femeile între 20-34 de ani.

Dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie

Ceasul biologic ticăie forțat

35 de ani pare o vârstă care sperie multe femei. Ceasul biologic a început să ticăie de multe ori forțat, după avertismentele medicilor, nu neapărat după propriile dorințe. Natalitatea scăzută și infertilitatea au multe cauze care încă sunt analizate de specialiști. Printre acestea se numără stresul, nivelul de trai, cariera și multe alte motive care determină un cuplu să amâne conceperea unui copil. La acestea se adaugă și modificările suportate de organismul nostru în ultimul secol. “De-alungul timpului s-a constatat o scădere a vârstei la care apare prima menstruație de la 16 ani în secolul XIX la 9-11 în zilele noastre, dar din păcate vârsta la care se instalează menopauza nu s-a modificat deloc, ci a rămas constantă la 49-51 de ani! Fertilitatea se termină cu 6-10 ani înainte de intrarea la menopauză.Rezervaovariană în schimb este fixă, ne naștem cu un număr fix de ovocite. O dată cu creșterea vârstei materne atât numărul cât și calitatea ovocitelor scad deci și șansele de obținere a unei sarcini scad”, explică pentru Jurnalul dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată/FIV.

CE ESTE INFERTILITATEA

Infertilitatea este o boală care afectează aproximativ 1 din 6 din cupluri și este definită ca lipsa apariției sarcinii după 12 luni de contacte sexuale regulate și neprotejate. În Europa și America de Nord aproximativ 85% din cupluri vor obține sarcina într-un an, 20% vor concepe din prima lună, 70% în primele 6 luni, 95% în 2 ani.

Infertilitatea și stilul de viață

Multe femei consideră vârsta de 35 de ani un mit propagat de medici, mai ales când vedem în jurul nostru femei de peste 40 de ani care nasc copii sănătoși. Medicii atrag atenția că nu ne putem raporta la bula socială în care trăim iar câteva exemple nu pot dărâma statisticile din ultimii ani. Femeile care nasc după vârsta de 40 de ani reprezintă un procent mic din punct de vedere statistic, iar în unele cazuri vorbim de tratamente îndelungate, inclusiv fertilizare in vitro sau alte proceduri. “După vârsta de 37-38 de ani și mai ales după 40 de ani șansele de obținere a sarcinii scad foarte mult chiar și la femeile cu rezervă ovariană bunădin cauza scăderii calității ovocitelor, a numărului mare de ovocite cu malformații cromozomiale și numărului mare de embrioni cu defecte genetice. După 40 de ani 1-2 ovocite din 10 sunt normale din punct de vedere genetic. Pe lângă factorul ce ține de calitatea ovocitelor, o dată cu creșterea vârstei pot apărea diverse patologii care afectează fertilitatea ca: endometrioza, fibroame uterine, polipi endometriali sau patologie tubară”, mai explică medicul Erna Stoian.

Cauzele infertilității sunt împărțite în mod egal între bărbați și femei: 30% cauze feminine, 30% cauze masculine, 30% mixte și 10% necunoscute.

35 de ani este o vârstă stabilită de specialiști după numeroase statistici și analize. Datele arată că după 35 de ani, fertilitatea începe să scadă accelerat însă în același timp cresc riscurile în sarcină. Femeile care au între 35 și 40 de ani trebuie să se prezinte la specialistul în infertilitate după 6 luni de încercări, iar cele de peste 40 de ani după 3 luni.

Dacă totuși amânați conceperea unui copil până după 35 de ani, ar trebui să luați în considerare câteva sfaturi ale specialiștilor. Cauzele infertilității nu sunt legate numai de genetică, ci și de stilul de viață. Tulburările alimentare vor împiedica obținerea unei sarcini. Femeile foarte slabe au probleme serioase de infertilitate din cauza lipsei ovulației și de multe ori și a menstruațiilor. La polul opus, femeile obeze pot avea aceleași probleme. S-a constatat lipsa ovulației și scăderea fertilității la femeile cu indice de masă corporalăde peste 30. De asemenea obezitatea crește riscul de a avea o spermogramă modificată pentru bărbați. În mod paradoxal, studiile arată că femeile cu un regim alimentar vegetarian pot avea carențe de fier, acid folic, zinc și vitamina B12 ce pot duce la infertilitate, iar femeile care desfășoară activități sportive în exces sau sportivele de performanță pot avea probleme ovulatorii.

 

 

×