x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Copiii democraţiei, sătui de România

Copiii democraţiei, sătui de România

de Eugenia Mihalcea    |    15 Mai 2009   •   00:00
Copiii democraţiei, sătui de România
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

La 20 de ani de la căderea comunismului, 16% dintre adulţii din România vor să părăsească ţara, iar 4% dintre aceştia sunt "foarte hotărâţi", conform sondajului "Tinerii şi preocupările lor", realizat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding, la comanda Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS). Ei spun că au fost păcăliţi de prea multe ori de politicienii care nu le pot oferi siguranţa unui loc de muncă.



Aproximativ 2,4 milioane de români vor să plece din ţară, cifra fiind egală cu numărul celor care au părăsit deja România în ultimii zece ani. Aproape jumătate dintre aceştia sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani, potrivit sondajului prezentat ieri de către MTS şi realizat în perioada 6-10 mai, pe un eşantion de 2.004 de persoane.

MAREA BRITANIE ŞI SPANIA, CELE MAI DORITE
De asemenea, din numărul total al românilor care ar dori să plece din ţară, aproximativ 600.000 sunt "foarte hotărâţi", iar 250.000 dintre aceştia sunt tineri între 18 şi 34 de ani. Iniţiatorii sondajului susţin că tinerii sunt mult mai tentaţi decât restul populaţiei să părăsească România, pentru a se stabili în altă ţară.

Mai mult de o treime (37%) spun că este posibil chiar să se mute definitiv. Principalele ţări în care vor să plece tinerii români sunt Marea Britanie (21%), Spania (16%) şi Italia (11%).

JOBURI ŞI CASE
Pentru aceştia, principalele teme de interes sunt corupţia, criza economică sau salariile mici şi mai puţin cele referitoare la pensii, bătrâni, agricultură, sărăcie, Guvern sau Parlament. Peste 30% dintre cei chestionaţi au afirmat că cea mai importantă pentru ei este sănătatea (32%), urmată de asigurarea unui loc de muncă (20%) şi asigurarea unui trai decent (17%).

De asemenea, aproape 30% dintre tinerii cu vârste între 18 şi 34 de ani au afirmat că cel mai mult pentru ei contează să aibă un loc de muncă şi să-şi construiască o carieră, alte teme semnificative fiind studiile şi distracţia. La întrebarea "Care sunt cele mai importante trei lucruri pe care statul trebuie să le facă pentru tinerii din România?", 69% dintre tineri şi 81% dintre persoanele care provin din alte categorii de vârstă au indicat "acordarea locurilor de muncă şi promovarea profesională", urmate de "acordarea de locuinţe sau de terenuri pentru locuinţe" şi de "salarii bine plătite".

PATRU ORE DE SPORT
În ceea ce priveşte numărul de ore de sport care ar trebui făcute în şcoală, 75% dintre cei chestionaţi s-au declarat "total împotriva" reducerii orelor, iar un sfert consideră că în şcoală ar trebui să fie patru ore de sport pe săptămână, potrivit aceluiaşi sondaj comandat de MTS. Tinerii au afirmat că sporturile pe care le preferă sunt fotbalul (47%), handbalul (21%), tenisul de câmp (20%) şi baschetul (18%).

În urmă cu o lună, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, declara că şcolile trebuie să decidă modul în care organizează orele de sport.

×
Subiecte în articol: observator