x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Copil de 3 ani ucis in bataie de bunica

Copil de 3 ani ucis in bataie de bunica

de Cristinel C. Popa    |    27 Iul 2006   •   00:00

Un baietel de 2 ani si 7 luni a fost ucis in bataie de propria bunica. Copilul a fost lovit cu un furtun pentru a fi dezvatat sa se mai apropie de fantana sau de veceul din gradina. Conform unui studiu UNICEF, peste 44% din copiii prescolari sunt pedepsiti de parintii lor, cel mai adesea cu bataia.

REPETABIL. Maria este o fetita internata luna trecuta in Spitalul de Copii din Oradea, cu multiple traumatisme datorita corectiilor ce i-au fost aplicate de catre parinti
Un baietel de doar 2 ani si 7 luni a fost ucis in bataie de propria bunica. Copilul a fost lovit cu un furtun pentru a fi dezvatat sa se mai apropie de fantana sau de veceul din gradina.

Nascut la Bacau, baiatul fusese adus de mama, impreuna cu inca trei frati, pentru a fi crescut de bunica paterna, Mariana Bulubasa (57 de ani) care locuieste in comuna ieseana Dumesti. Localnicii nu stiu prea multe despre femeie, pentru ca aceasta se mutase in sat abia cu un an in urma. "Am aflat doar ca a avut o viata grea, pentru ca i-au murit sotul si fiul. Isi crestea singura nepotii si probabil ii era greu. Poate ca a vrut sa-i invete sa fie cuminti, dar, din pacate, a facut acest lucru cu violenta. De altfel, vecinii spun ca femeia ii mai batea pe copii", marturiseste viceprimarul comunei, Cezar Ursu.

EDUCATIE. De aceasta data lucrurile au depasit orice inchipuire. La 21 iulie, cu putin inaintea amiezei, copilul a iesit sa se joace si, fara sa se teama de vreun pericol, s-a indreptat catre fantana. Vazandu-l, bunica s-a repezit catre el si, pentru a-l invata minte, a luat ce-a avut la indemana, un furtun, si a inceput sa-si loveasca nepotelul. Tipetele disperate ale copilului au fost auzite de vecini, dar acestia n-au intervenit, deja obisnuiti cu frecventele "corectii" si cu strigatele copiilor.

Desi micutului ii era rau, femeia l-a dus in casa fara sa-si faca griji. Doar a doua zi a ajuns baietelul la spital, dupa ce o sora a bunicii, vazandu-l ca abia mai respira, s-a ingrijorat sa nu moara. Intarzierea de 24 de ore a fost insa fatala: copilul s-a stins doua zile mai tarziu, loviturile primite in cap provocandu-i un infarct cerebral.

SINGUR PE LUME. Desi are mama, Constantin Ionut Palosanu, pentru ca asa il chema pe baietel, a stat la Spitalul de Neurochirurgie fara ca cineva din familie sa-i fie alaturi, macar pentru o clipa. Tot singur s-a stins din viata, iar acum nu se stie nici macar unde si cine il va ingropa. Tatal a murit intr-un accident rutier inainte ca el sa se fi nascut, iar mama, aflata la Sascut, nu s-a aratat interesata, de-a lungul timpului, de vreunul dintre cei 4 copii pe care ii lasase in grija soacrei. De fapt, nici aceasta nu se omora de grija si iubirea pentru nepoti, iar pe cel mai mic, pe care l-a batut pana l-a omorat, nici nu prea il putea suporta, spun vecinii. Pentru ca baiatul se nascuse dupa moartea tatalui, femeia era convinsa ca, de fapt, el nici nu era facut cu fiului ei, ci cu un alt barbat. Vecinii cred ca acesta a si fost motivul pentru care micutul era mai mereu ciuca batailor.

FRATII. Abia acum, dupa ce Ionut a murit, autoritatile au inceput sa-si faca griji pentru ceilalti trei frati ai lui. Ce-i drept, situatia este destul de incurcata: conform Legii, de copiii care au domiciului in judetul Bacau trebuie sa se ocupe autoritatile de acolo si nu cele iesene. Insa este inexplicabil cum de autoritatile locale care marturisesc azi ca stiau de tratamentul la care erau supusi copiii, n-au miscat un deget pentru a-i ajuta!

Bunica ucigasa a fost deja internata la Spitalul de psihiatrie Socola, pentru a se vedea daca a avut discernamant atunci cand si-a batut pana la moarte nepotul, iar in sat mai este doar o sora de-a femeii. In plus, Mariana Bulubasa nu-i crestea doar pe cei patru copii ai fiului, ci mai avea in grja si alti trei nepoti, din partea fiicei ei.

Toti cei sase copii ramasi au fost deocamdata internati la un centru de primire a minorilor, pana se va hotari soarta lor. Bunica va mai ramane la Socola, ea urmand sa fie cercetata de politisti pentru lovituri cauzatoare de moarte.

DIRECTIA DE CIRCUMSTANTA. Reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului Iasi considera ca un astfel de caz ar fi fost evitat daca membrii comunitatii ar fi reactionat prompt. "Asistentii comunitari care tin de autoritatile locale sunt cei care se implica in astfel de cazuri. Insa atunci cand cineva sesizeaza situatii grave poate interveni si Politia", ne-a spus Eliza Chirica, purtator de cuvant al Directiei Judetene de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Ea a explicat ca institutia de protectie a copiilor are un birou de consiliere pentru parinti si ca angajatii acestuia merg pe teren si stau de vorba cu familiile. Uneori se poate merge pana la suspendarea drepturilor parintesti, asa cum s-a intamplat in multe alte cazuri.

Reprezentantii Politiei efectueaza o ancheta in acest caz, pentru a stabili circumstantele si motivele care au dus la moartea copilului, pe baza rezultatelor necropsiei. "Politistii au preluat reclamatia de la birou. De fapt, bunica a recunoscut imediat fapta", ne-a spus Roxana Agrigoroaie, purtator de cuvant al IJP Iasi. Nu exista informatii daca politistul din acel sector mai fusese sesizat, de-a lungul timpului, in legatura cu acest caz.

EDUCATIA CU BATA
REGIM SPARTAN. Cei mai multi dintre parintii romani nu cunosc alternativele la tipurile "traditionale" de pedepse
Majoritatea parintilor isi pedepsesc fizic odraslele, folosind metode "traditionale" (punerea la colt in genunchi, palmuire, tras de urechi) releva studiul UNICEF "Cunostinte, atitudini si practici parentale in Romania", primul de acest gen la noi in tara.
Violenta fizica aplicata copiilor de 3-5 ani reprezinta 68% din totalul pedepselor fizice si verbale, in vreme ce 65% dintre parintii copiilor de 6-7 ani uzeaza de corectia fizica.
In mediul rural, parintii isi pedepsesc copiii mai frecvent si mai aspru. La oras, 83,5% din parinti au declarat ca folosesc pedepsele verbale si doar 50% folosesc si pedepse fizice. La sate, atat pedepsele verbale (98%), cat si cele fizice (87%) sunt mai des utilizate.
In general, baietii suporta cele mai multe pedepse fizice. 84% din parintii baietilor ridica tonul la ei, dar numai 81% ridica tonul la fete. Majoritatea parintilor a afirmat ca "trag o palma" copilului fara sa-si dea seama si nu considera aceasta fapta ca un abuz fizic asupra copilului.
Conform studiului UNICEF, peste 44% dintre copiii prescolari sunt pedepsiti de parintii lor. 72% dintre parintii copiilor de 3-5 ani si 44% dintre parintii copiilor de 6-7 ani au declarat ca aplica pedepse copilului lor. Pedepsele fizice (batai, palmuire, tras de urechi, tras de par, zgaltaire) reprezinta peste 2/3 din pedepsele aplicate acestor copii.
×
Subiecte în articol: observator copilului bunica părinţii