x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Copil disparut - Viata n-are prioritate!

Copil disparut - Viata n-are prioritate!

de Razvan Constantin    |    Andreea Sminchise    |    04 Oct 2006   •   00:00
Copil disparut - Viata n-are prioritate!

Marian Iordache, un copil de 2 ani din comuna botosaneana Hanesti, a avut ghinionul sa dispara la inceput de week-end. Si inainte de o con-ferinta organizata de IJP Botosani, la care participau oaspeti de vaza. Dupa cinci zile de cautari si investiga-tii, baietelul nu a fost inca gasit.

Ssst..., sa nu treziti politia in week-end!

Marian Iordache, un copil de 2 ani din comuna botosaneana Hanesti, a avut ghinionul sa dispara la inceput de week-end. Si inainte de o conferinta organizata de IJP Botosani, la care participau oaspeti de vaza. Dupa cinci zile de cautari si investigatii, baietelul nu a fost inca gasit.

Vineri, 29 septembrie. Mari - cum ii spune mama, Roxana Iordache - se juca singur in curtea bunicilor. Fusese lasat in grija celor doi frati ai femeii, care s-au dus la barul din comuna pentru o juma de ora de biliard. Cand s-au intors, baietelul disparuse. Dupa ce l-au cautat prin casa si prin curte, unchii au intrat in panica si, impreuna cu Ioan Lazar, concubinul surorii lor, au mers la postul de politie din comuna. Agentul-sef Vasile Vieru povesteste: "Vineri, la ora 18:30, cei trei s-au prezentat la post si au sesizat disparitia. M-am deplasat imediat la domiciliul familiei si am intreprins primele cercetari". Cazul a fost anuntat in aceeasi seara la IJP Botosani si la toate posturile de politie din imprejurimi. In cateva ore, la Hanesti a sosit o echipa operativa din cadrul Politiei orasului Saveni, cea mai apropiata localitate. Seful de post, cei 4 politisti veniti de la oras, 3 voluntari din cadrul pazei comunale, 8 rude ale copilului si 2 vecini au fost fortele desfasurate in teren, in primele ore de la disparitia lui Marian. "S-au verificat locuinta, imprejurimile, vecinii, rudele si cunostintele", spune agentul-sef Vieru.

INTARIRI. Sambata, pe la ora 4:00, apar si "intaririle" de la IJP Botosani - 7 politisti. Patru ore mai tarziu vine si comisarul Gavrilet Florin, sef Serviciu Investigatii Criminale de la IJP Botosani. Acesta solicita interventia jandarmilor, a trupelor DPIR si suplimentarea numarului celor de la Saveni. In total, 24 de politisti, 17 jandarmi si 15 voluntari din comuna au scotocit gradinile din jur, cimitirul, fantanile, zona de sud a iazului din comuna si zona limitrofa a satului. Echipa operativa a IJP Botosani a adus si un caine de urma. Jandarmii au avut si ei doi. "Nu au indicat insa nici o pista plauzibila", ne explica inspectorul principal Lorica Smadici de la IJP Botosani. "Am avut si harta de lucru", spune seful de post si ne-o arata - o plansa mare, cu schita comunei. "Asta e harta de lucru a comunei!", zice triumfator. Nici o zona nu e hasurata, ca semn ca s-ar fi cautat pe-acolo... Tot sambata dimineata, cazul a fost raportat la IGPR si s-a solicitat darea micutului in urmarire generala si in consemn la frontiera. Echipaje de politie din judet au scotocit si spitalele de copii si centrele de plasament. Fara rezultat.

BALBAIALA. Desi sansele ca Marian sa fie gasit erau reale in primele 24 de ore de la disparitie, nu a fost cerut un elicopter cu termoviziune de la unitatea de aviatie a MAI. "La Bucuresti se stia de caz. Ei ar fi trebuit sa solicite interventia elicopterului, nu noi", se justifica inpectorul principal Lorica Smadici. La randul sau, comisarul Florin Gavrilet are urmatoarea explicatie: "terenul este accidentat, nu stiu ce putea face elicopterul acolo. Noi am luat la cercetat zona la picior, am depasit raza satului cu aproape un kilometru". De asemenea, desi conform noilor proceduri de cautare a copiilor diparuti, una dintre etapele principale de reactie, concomitent cu darea in urmarire generala, este transmiterea fotografiei si a semnalmentelor copilului catre mass-media, anuntul a aparut pe site-ul IGPR abia luni dupa-amiaza.

O alta etapa importanta in munca politistilor e consilierea parintilor. Singurul sfat pe care Roxana Iordache l-a primit de la politisti a fost "mai du-te acasa si odihneste-te!", dupa cum povesteste chiar ea.

VOLUNTARI. Pe cel care conduce investigatiile in teren, comisarul Florin Gavrilet, nu l-am mai gasit ieri in Hanesti. In localitate, toate scotocirile erau sistate, pentru ca, povesteau subalternii ramasi aici, "seful se afla la o conferinta, pentru lansarea campaniei de combatere a violentei in familiei"... "Vin invitati de la Bucuresti, din Elvetia... E o actiune mai ampla la care au fost convocati toti sefii de post si de servicii", spune mandru inspectorul principal Marici. Seful de post din Hanesti zice ca l-au chemat si pe el, dar nu s-a dus, ca trebuia sa se ocupe de ancheta. Din fericire, in locul politistilor care fac "frumos" pe la conferinte, ieri au cautat pe dealuri si prin rape voluntarii. Salvatorii de la BGS au ajuns in Hanesti ieri-dimineata dupa o mobilizare facuta rapid si o noapte petrecuta pe sosea. Ajunsi aici, si-au prezentat pe scurt planurile de cautare si au inceput scotocirile. "Io zic ca pan’ diseara il gasesc", credea un pusti din grupul adunat pe marginea drumului de tara, uitandu-se lung dupa bolizii pe patru roti pe care-i mai vazuse doar la televizor.

GELOZIE. Povestea Roxanei Iordache pare rupta din stirile de la ora 5:00. Vineri seara era la Saveni, la "celalalt concubin", dupa cum singura marturiseste. Cand a aflat unde e, Lazar a facut o criza de gelozie. "In ziua cand a diparut Mari, mi-a disparut si pasaportul. Mi-e frica sa nu-l fi luat tot el si pe copil, pentru ca de-atunci imi repeta intr-una sa stau linistita, ca apare. De unde e el asa sigur?", povesteste mama. Politistii care se ocupa de caz spun ca atat mama, cat si concubinul si fratii acesteia au fost supusi testului cu aparatul poligraf.

SPRE CENTRU
"Am la dosar rapoartele transmise la Bucuresti, toate datate sambata la orele diminetii. Eu am trimis semnalmentele copilului, desi la acea data nu aveam nici o fotografie si la presa@igpr.ro. Ce s-a intamplat mai departe si de ce ati primit dumneavoastra anuntul cu intarziere, nu mai stiu. Eu mi-am facut treaba..."
inspectorul principal Marici IJP Botosani
CIRCUIT
"Pe canalele noastre am anuntat imediat disparitia, dar ea trebuie sa treaca printr-o anume filiera"
Florin Gavrilet
comisar IJP Botosani

×
Subiecte în articol: observator botosani