x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Copil gasit dupa 2 ani

Copil gasit dupa 2 ani

de Nicoleta Butnaru    |    14 Apr 2006   •   00:00
Copil gasit dupa 2 ani

Anton a disparut la 1 iunie 2004 din Braila. Parintii sai nu credeau ca-l vor mai vedea in viata. Dupa ce cazul a fost mediatizat in Jurnalul National, baiete-lul a fost gasit intr-un centru de plasament din Iasi. Fu-sese adus acolo, in urma cu trei luni, de politistii iese-ni. Desi Anton era dat in urmarire generala, nici oame-nilor legii, nici asistentilor sociali nu le-a trecut prin cap sa verifice identitatea copilului gasit...

Braileanul Anton Raducan (noua ani), disparut in urma cu aproape doi ani, a fost gasit viu si nevatamat intr-un centru de plasament din Iasi.

La 31 martie, Jurnalul National publica un articol despre cazurile copiilor disparuti care imbatranesc in arhivele IPJ Braila. In urma mediatizarii fotografiilor acestor minori, unul dintre ei a fost gasit.

Anton Raducan (9 ani), disparut la 1 iunie 2004 din Braila, a fost depistat la 7 aprilie, intreg si nevatamat, intr-un centru de plasament din Iasi. Acum trei luni fusese "ridicat" din zona garii, unde cersea, de politistii ieseni care l-au predat Directiei pentru Protectia Copilului din Iasi. Desi Anton era in urmarire generala de cel putin un an, nici oamenii legii, nici asistentii sociali nu s-au gandit sa verifice identitatea copilului gasit...

COMUNICARE. La 1 iunie 2004, Anton a disparut chiar din fata portii casei. Nu era prima oara cand i se pierdea urma... A mai fost plecat de acasa in patru randuri. Penultima data, la 7 martie 2004, a fost gasit in Iasi dupa doua saptamani de la disparitie. "Ii place sa mearga cu trenul. Fuge de scoala. A mai fost depistat de Politia din Iasi si internat intr-un centru de plasament de acolo. Acum, la 7 aprilie, dupa ce noi am insistat cu adrese catre toate institutiile de protectie a copilului din tara, dar in mod expres catre Iasi, si dupa ce cazul a fost consemnat si in Jurnalul National, ni s-a comunicat ca "e posibil ca minorul sa se afle acolo. Practic, el era dat in urmarire generala de mult timp, iar institutiile de protectie a copilului fusesera instiintate despre toti copiii disparuti. De data aceasta am insistat la Iasi cu mai multe adrese pentru identificarea acestui copil. La 14 martie le-am trimis ultima solicitare, cu poza si semnalmentele copilului, iar la 7 aprilie ne-au raspuns afirmativ", ne-a declarat un ofiter de la Serviciul de Investigatii Criminale din IPJ Braila.

REVELATIE. Liviu Balaban, psihologul Directiei pentru Protectia Copilului Iasi, cel care l-a vazut pe Anton, ne-a confirmat faptul ca micutul a fost gasit in Gara din Iasi, in urma cu aproximativ trei luni: "Cersea in gara. Noua ni l-a adus tot Politia. Copilul spunea ceva despre Braila si Rahova. Am crezut ca Rahova este un cartier in Braila si am luat legatura cu Primaria Braila, cu Politia din Braila, dar n-am reusit sa-l identificam, sa-i gasim parintii. Abia dupa ce poza lui a aparut si in ziar, l-am identificat. Luni, 10 aprilie, a venit tatal lui si l-a luat acasa". Despre copil, psihologul spune ca el se comporta ca un dromoman, ii place sa calatoreasca, sa mearga cu trenul.

BUBE. Oare cati copii disparuti si dati in UG sunt gasiti de politie pe strada si "rezolvati" prin internarea lor in centrele de plasament? De ce nu comunica intre ei politistii de la Urmariri cu cei de la Ordine Publica? Si, mai ales, de ce nu functioneaza Protocolul de Colaborare incheiat la 20 decembrie 2005 intre IGPR si ANPDC, care stipuleaza la art.13, lit.g ca Directiile pentru Protectia Copilului "ofera orice date si informatii cerute de politie pentru clarificarea situatiei unui copil cu identitate necunoscuta"? Acelasi protocol prevede la art. 13, lit f obligativitatea ca directiile pentru protectia copilului "sa acorde consiliere copiilor disparuti de la domiciliu de mai mult de doua ori, in vederea constientizarii acestora asupra pericolelor la care se expun". Cand Anton a fost recuperat de pe strada si dus intr-un Centru de Plasament, acest protocol era deja in vigoare...

EFECTE
In toamna anului trecut, ziarul nostru lansa un site: http://copiidisparuti.jurnalul.ro si o campanie de presa pentru copiii disparuti. IGPR, care s-a alaturat demersului nostru jurnalistic, a modificat la sfarsitul anului trecut procedurile de cautare a acestor copii. Child Focus Belgia a venit in Romania cu dorinta de a infiinta aici o organizatie similara. Eficienta politiei in astfel de cazuri a crescut, insa zilnic dispar alti copii. Fugiti, rataciti sau rapiti de propriii parinti.

×
Subiecte în articol: găsit observator copilului Braila iasi