x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Coreea de Nord nu este cea mai cenzurata țară

Coreea de Nord nu este cea mai cenzurata țară

25 Apr 2015   •   09:03
Coreea de Nord nu este cea mai cenzurata țară

Corea de Nord, Eritrea si Arabia Saudită sunt  ţările cu cea mai drastică cenzură, rezultă dintr-o analiză efectuată de Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ).

Lista ca fost intocmită de CPJ cu ocazia publicării raportului anual „Atacuri asupra presei”.

În anul 2014 au fost incarceraţi 221 de jurnalişti se spune în raportul preliminar. Cu 23 de jurnalişti aflaţi în închisoare, Eritrea ocupa primul loc din listă. China avea și ea, 44 de jurnalişti inchişi, în 2014. În Azerbaidjan autorităţile arestează blog-eri şi desfăşoară adevărate raiduri în redacţiile ziarelor.

În Eritrea lucrurile stau cel mai prost. Preşedintele Isaias Afewerki a declanşat o adevarata cruciadă împotriva jurnalismului independent. Presiunile sunt atât de mari încât chiar şi jurnaliştii care lucrează în presa oficială trăiesc cu teroarea că ar putea fi arestaţi oricând.


Cele mai cenzurate țări sunt : Eritrea, Corea de Nord, Arabia Saudită, Etiopia, Azerbaidjan, Vietnam, Iran, China, Myanmar, şi Cuba.


În Corea de Nord, unde telefoanele mobile sunt intrezise, aproape toate ştirile au aceeaşi sursă.  Toate materialele care se publică în cele 12 cotidiane, 20 de periodice şi televiziunea naţională vin de la Agenţia Centrală de Ştiri Nord Coreană, se spune în raportul CPJ.


În Arabia Saudită continuă să apară legi care îngrădesc din ce în ce mai mult libertatea presei, orice critică la adresa guvernului fiind considerată un act criminal.


În Vietnam, deseori jurnaliştii sunt puşi sub supraveghere de către guvern, pentru  a opri orice tentativă de relatare a anumitor chestiuni pe care guvernanţii le considera sensibile.


×