x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cotidianul austriac Die Presse: ”PD-L se automutilează”

Cotidianul austriac Die Presse: ”PD-L se automutilează”

de Istvan Deak    |    04 Apr 2012   •   16:09
Cotidianul austriac Die Presse: ”PD-L se automutilează”

Intr-o analiza a situatiei politice din tara noastra, intitulata "Partidul de guvernamant din Romania se automutileaza', jurnalistii austrieci de la cotidianul Die Presse pun accent pe scandalurile care macina in ultimul timp Partidul Democrat-Liberal.

"Scandalurile macina partidul apropiat presedintelui Basescu. Seful partidului nu varsa nici o lacrima pentru plecarea intelectualului vizionar deranjant', noteaza Die Presse, cu referire, fara a-l nominaliza, la Cristian Preda.

"'In partidul nostru toti sunt intelectuali' - a comentat fostul premier Emil Boc excluderea lui Cristian Preda din conservatorul Partid Democrat-Liberal. Vizionarul din aripa reformatoare a partidului ranit si-a permis sa catalogheze drept gresita numirea unui simbol populist din cadrul partidului, drept candidat PD-L la functia de primar al Capitalei', subliniaza jurnalistii austrieci.

"PD-L se prabuseste in sondaje de luni bune'
"De luni bune, PD-L, lovit de crize, se prabuseste in sondaje. Nici macar fiecare al cincilea roman nu ar vota la alegerile din toamna cu partidul de guvernamant, aflat in continuare in stransa legatura cu controversatul presedinte Traian Basescu. Furiosi pe politica de austeritate si pe aroganta clasei politice, romanii au declansat un val neasteptat de proteste. Iarna grea care s-a instalat in luna februarie si inlocuirea nefericitului premier Boc cu independentul Mihai Razvan Ungureanu au acordat o pauza de respiratie partidului de guvernamant. Intre timp, PD-L se autodistruge: scandalurile de coruptie, luptele intestine si dezertorii sunt cateva dintre motivele pentru care sansele ca partidul de guvernamant sa castige alegerile sunt minime', noteaza jurnalistii austrieci, care arunca un ochi si pe situatia la nivel local.

"Transilvania a reprezentat timp de multi ani baza solida a PD-L. Insa banditi corupti, precum fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, impus in functie de seful de partid, Boc, au ruinat renumele partidului. La acesta s-a adaugat si cazul Mihai Boldea, votat in Galati si apoi cautat international pentru spalare de bani si afaceri imobiliare necurate. Milionarul fugitiv, care a dezertat din partid doar cu cateva luni mai devreme, s-a predat 'din patriotism pur' tocmai in Kenya. Problemele PD-L nu sunt doar in coalitia aflata la Putere. In teritoriu, presedintii filialelor locale cer, spre disperarea premierului independent, sa ajunga la timp mai multi bani pentru organizarea campaniilor electorale. La finalul lunii martie, Sorin Frunzaverde a anuntat ca paraseste partidul. Ideologul-sef al PD-L urmeaza sa conduca campania PNL la viitoarele alegeri. Legat de turbulentele din partidul condus pana acum cu o mana forte, vorbaretul Traian Basescu pastreaza tacerea', concluzioneaza jurnalistii de la Die Presse.

×