x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cotidianul spaniol El Pais trece la concedieri şi tăieri de leafă. Piaţa presei spaniole a "produs” 8.000 de şomeri în 4 ani

Cotidianul spaniol El Pais trece la concedieri şi tăieri de leafă. Piaţa presei spaniole a "produs” 8.000 de şomeri în 4 ani

de Marina Constantinescu    |    10 Oct 2012   •   15:41
Cotidianul spaniol El Pais trece la concedieri şi tăieri de leafă. Piaţa presei spaniole a "produs” 8.000 de şomeri în 4 ani

Breasla este îngrijorată: "Nu mai rămân decât tinerii care fac ceea ce li se cere, fără a contesta nimic”

Cotidianul spaniol El Pais, care a apărut pe piaţă în anul 1976, în timpul tranziţiei democratice de după perioada franchistă, a dezvăluit, marţi, un plan de reorganizare care se va traduce printr-o reducere cu o treime a personalului şi prin tăieri salariale. Informaţia se adaugă unei liste de veşti proaste într-un sector care a marcat pierderea a 8.000 de locuri de muncă din 2008 până în prezent.
15% în minus la salariu

Planul prevede 149 de suprimări de posturi, dintr-un total de 466 de salariaţi, dintre care 128 sunt concedieri şi 21 pensionări anticipate pentru cei în vârstă de peste 59 de ani, precum şi "15% reducere din salariul de bază pentru întreg personalul”, a anunţat consiliul editorial, care a calificat măsurile drept "lamentabile”. Consiliul şi-a anunţat, cu această ocazie, intenţia de a organiza o grevă de cel puţin o zi şi declanşarea unei campanii de informare în legătură cu incapacitatea conducerii de a asigura supravieţuirea ziarului, a afirmat, pentru France Presse, preşedintele acestuia, Manuel Gonzalez.
Problemă globală

Acest plan de reorganizare este ultimul dintr-o lungă serie care a afectat presa din această ţară. Cotidianul El Mundo, celălalt mare cotidian al Spaniei, a anunţat, la rândul său în această vară, un plan care include în special demisii negociate, care a afectat 130 de persoane, potrivit conducerii. Alte 170-195 de posturi din totalul de 1.400 sunt ameninţate în acelaşi grup editorial, Unidad Editorial, care cuprinde şi cotidianul sportiv Marca şi pe cel economic Expansion.
8.000 de şomeri din presă

În Spania şi-au pierdut locul de muncă în total 7.901 jurnalişti de la începutul crizei, în 2008, dintre care 3.039 din ianuarie 2012, potrivit Federaţiei Asociaţiei Jurnaliştilor spanioli (Fape).
Din cauza crizei care afectează ţara, ziarele, posturile de radio şi de televiziune şi-au văzut vânzările şi veniturile din publicitate topindu-se, ansamblul mass-media încercând cu greu să rentabilizeze site-urile Internet.
"Nu există doar o criză economică, ci şi o criză a modelului economic al mijloacelor de comunicare. Va trebui să ne adaptăm”, iar acest lucru înseamnă "să ai oameni rapizi pentru Internet şi care să fie capabili să rentabilizeze Internetul”, explică Inaki Gil, director ajunct al ziarului El Mundo. El adaugă explicaţiei faptul că această situaţie obligă la transformarea redacţiilor şi a mentalităţii jurnaliştilor.
Adaptare, rentabilizare, Internet

Pentru conducerea El Pais, supravieţuirea ziarului trece printr-o "transformare radicală pe Internet” a ziarului. Şi, potrivit acesteia, măsurile anunţate sunt "dureroase”, dar "inevitabile”.
"El Pais a pierdut peste 200 de milioane de euro din venituri faţă de 2007, în timp ce efectivele au rămas stabile. Costul mediu pe loc de muncă la El Pais este de 88.000 de euro” anual, afirmă conducerea într-un comunicat dat publicităţii marţi.
Management ineficient, salarii mari

Dar personalul contestă aceste cifre. El a adoptat cu o largă majoritate o moţiune de neîncredere la adresa preşedintelui director general al grupului Prisa şi al cotidianului El Pais, Juan Luis Cebrian, "pentru lipsa sa de loialitate faţă de personal şi gestiunea sa nefastă în calitate de preşedinte”.

În plus, "personalul denunţă salariile exorbitante”, inclusiv cel al lui Cebrian, care a încasat 13 milioane de euro în cursul anului 2011, a declarat pentru AFP preşedintele comitetului editorial, Manuel Gonzalez, citând cifre date publicităţii chiar de grup.
Conducerea reaminteşte că Cebrian este şi preşedinte director general al grupului Prisa, o multinaţională prezentă în 23 de ţări.
Puternic îndatorat, grupul Prisa, primul grup media spaniol, a anunţat în ianuarie 2011 că va suprima 2.500 de locuri de muncă din întreaga ţară, dar şi din Portugalia şi America Latină, adică 18% din efectivele sale.

Pregătirea profesională, în declin

Dincolo de aceste cifre, jurnaliştii se îngrijorează că aceste concedieri în serie, care vizează deseori angajaţii cei mai vechi şi care "întrerup lanţul pregătirii profesionale interne”, se declară îngrijorat preşedinele Fape Elsa Rodriguez. "Nu mai rămân decât tinerii care fac ceea ce li se cere, fără a contesta nimic”, precizează acesta.
"Acest lucru induce o pierdere de rigoare, o pierdere de calitate”, este de părere sursa citată, care adaugă:”Slăbiciunea jurnalismului sărăceşte democraţia”.

Bursierul ICR


Nu ştim dacă jurnalistul Raul Sanchez Costa, de la El Pais, este vizat de valul de concedieri, dar înţelegem că sigur va pierde 15% din salariu, dacă va rămâne în echipa ziarului. Noroc că a avut grijă să-şi rotunjească puţin veniturile cu ajutorul unei burse oferite de Institutul
Cultural Român.

Raul Sanchez Costa, devenit celebru după publicarea interviului cu premierul Victor Ponta, în care acesta îşi anunţa demisia în cazul confirmării plagiatului din lucrarea sa de doctorat, este unul dintre agenţii racolaţi de ICR încă din anul 2006, când a devenit bursier al acestei instituţii, scrie cotidianul.ro. "Raul Sanchez Costa poate fi găsit în 'Raportul de activitate 2005-2008 al ICR', mai exact la Capitolul referitor la anul 2006. La pagina 201, la secţiunea 'Burse pentru jurnalişti culturali', se precizează că un număr de 10 burse au fost acordate pentru 'atragerea jurnaliştilor culturali din presa străină pentru a le facilita contactul cu fenomenul cultural românesc şi cu jurnaliştii de profil din România. Se mizează pe o sensibilizare a acestora la producţia culturală românească şi pe transformarea lor în mediatori între creatorii autohtoni şi piaţa cultural mondială'”, mai scrie sursa citată, care precizează că, "la momentul racolări, Raul Sanchez Costa a primit o bursă în valoare de 1.000 de euro pe lună, plus 500 de euro pentru transport”.

×