x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cotroceniul, filat! - Politie politica la MApN

Cotroceniul, filat! - Politie politica la MApN

de Oana Stancu Zamfir    |    08 Iul 2006   •   00:00
Cotroceniul, filat! - Politie politica la MApN

Dezvaluire socanta facuta de mini-strul Apararii, Teodor Atanasiu, miercuri seara in direct la Realita-tea TV: serviciul secret al Armatei monitorizeaza, spioneaza Palatul Cotroceni, dupa care ii toarna ministrului.

Dezvaluire socanta facuta de ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, miercuri seara in direct la Realitatea TV: serviciul secret al Armatei monitorizeaza, spioneaza Palatul Cotroceni, dupa care ii toarna ministrului.

Filajul Directiei de Informatii a Armatei asupra Palatului Cotroceni nu priveste vreo tema de securitate nationala, eventual, ci este de-a dreptul o ordinara politie politica, pusa in slujba intereselor liberalului din fruntea acestui domeniu care ar trebui ferit de micimea politicii dambovitene. Departe de a fi cazul MApN sub conducerea lui Atanasiu. Institutia este bagata cu aceasta dezvaluire chiar de ministru intr-un caz care ar trebui sa determine autosesizarea Parchetului Militar. Si asta in plin scandal al telegramelor prin care atasatii militari au fost folositi in scop politic pentru a transmite decizii ale PNL, dar si al documentului strict secret prin care MApN facea lobby pe langa parlamentari sa ia legatura cu diverse medii de influenta, de la oameni de afaceri si pana la administratiile locale si centrale, dupa care sa informeze DGIA cu chestiuni "relevante". Pe deasupra, la inceputul acestei saptamani, jurnalistul Doru Dragomir a fost amenintat si santajat chiar de Vasile Paun, adjunctul sefului DGIA, in urma articolului publicat despre cazul telegramelor.

URMARIREA. De data aceasta, ministrul Atanasiu si-a deconspirat singur practicile din interiorul ministerului. In direct la televizor, Atanasiu a rabufnit in fata moderatorului afirmand ca are informatii de la DGIA despre cum purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale da informatii pe surse ziaristilor. "Am si eu o Directie intreaga de informatii, care imi spunea: ce pleaca de la doamna Saftoiu de la Cotroceni pe surse credibile din preajma Palatului... Deci, nu e cazul sa-mi spuneti ce se difuzeaza de acolo", a declarat ministrul. Ca sa afle astfel de chestiuni, Atanasiu confirma practic ca o fileaza pe Saftoiu, ca ii asculta convorbirile telefonice, eventual ca i-a umplut si biroul cu microfoane.

CREDIBILITATE. Mai mult, ministrul acuza propriul serviciu secret de manipulari si mizerii, intrucat afirma ca nici macar nu crede tot ce i se spune. "Nu, nu cred tot, ca daca as crede totul, ar insemna ca ar...", a dat el drumul altei speculatii.

Ar mai trebui spus ca oamenii in care ministrul Apararii declara ca nu are incredere sunt chiar apropiatii sai, promovati pe structura liberala: adjunctul DGIA Vasile Paun si secretarul de stat Corneliu Dobritoiu sunt chiar cei care au decis trimiterea telegramei catre atasatii militari, iar de elaborarea ei s-a ocupat colonelul Badea, adjunctul pentru contraspionaj al Directiei de Siguranta Militara, ramura interna a aceleiasi DGIA.

NO COMMENT. Repetatele solicitari ale unei reactii din partea MApN in legatura cu afirmatiile ministrului s-au lasat ieri asteptate. Pana la ora inchiderii editiei, nici Administratia Prezidentiala nu facuse nici o precizare in legatura cu dezvaluirea lui Atanasiu.

APARAT
"Am si eu o Directie intreaga de informatii, care imi spunea: ce pleaca de la doamna Saftoiu de la Cotroceni pe surse credibile din preajma Palatului... Deci, nu e cazul sa-mi spuneti ce se difuzeaza de acolo" - Teodor Atanasiu, ministrul Apararii

SCANDALUL RACOLARILOR
DGIA se afunda deja si mai mult in scandalul "lobby-ului catre parlamentari" dupa ce Comisiile parlamentare de aparare au trimis documentul cu pricina Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. "Elementele aparute in presa se confirma", declara rezervat presedintele comisiei deputatesti, Mihai Stanisoara. Cum documentul publicat anul trecut de Academia Catavencu vorbea despre "dezvoltarea si diversificarea informatorilor din mediu", l-am intrebat ieri pe Stanisoara daca e vorba sau nu despre racolari. "Tehnic vorbind, se refera la cresterea numerica a surselor de informatii", ne-a declarat acesta. La insistentele jurnalistului, deputatul a declarat ca e vorba "in principal de persoane". Asadar nu de interceptari telefonice sau alte surse tehnice, ci de-a dreptul racolare de informatori. Asta in timp ce ministrul Atanasiu spunea ca DGIA l-a informat intr-un raport ca era vorba de o "activitate de rutina". Nici pe departe, e de parere un alt membru al comisiei, Marian Saniuta, fost ministru de Interne, care a avut deci si el in subordine un serviciu de informatii. "Intrebarea care se pune este ce atributii are DGIA in acest sens? Ei trebuie sa aiba grija sa nu se fure secrete militare, sa nu se fure gloante...", declara Saniuta. Pe de alta parte, deputatul semnaleaza ca circulara DGIA probeaza un nou caz grav de scurgere de informatii clasificate de la MApN.
×
Subiecte în articol: observator informaţii ministrul atanasiu dgia