x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Craterul din Ocna Mureş s-a mărit de zece ori în câteva ore

Craterul din Ocna Mureş s-a mărit de zece ori în câteva ore

22 Dec 2010   •   12:47
Craterul din Ocna Mureş s-a mărit de zece ori în câteva ore
Sursa foto: /www.ocna-mures.info

Într-un interval de doar câteva ore, craterul care a deschis pământul în Ocna Mureş s-a mărit de 10 ori. Surparea care a început să înghită oraşul ieri la prânz, a ajuns aseară să măsoare aproape două mii de metri pătraţi şi să ameninţe mai multe case şi blocuri 
De teamă că suprafaţa craterului se va mări şi mai mult pe parcursul nopţii, locatarii a patru blocuri situate la o distanţă de câteva zeci de metri au ales să-şi ducă o parte din mobilier la rude sau în sala de sport a oraşului.
De la prănz de când a înghiţit un supermarket şi o casă, până aseară, craterul s-a mărit de aproape 10 ori în suprafaţă.
Aseară, au apărut fisuri în structura de rezistenţă la clădirea Trezoreriei, două case, un magazin şi la două cabinete medicale. 19 persoane au fost deja evacuate, iar ale peste 1.500 au rămas fără căldură în locuinţe, după ce a fost întreruptă alimentarea cu gaz metan.
După ora nouă seara, viteza cu care se propaga craterul a încentinit. Peste 200 de angajaţi ai ISU, jandarmeriei şi poliţiei au patrulat însă toată noaptea pe străzi, să vadă dacă nu cumva şi în alte colţuri ale oraşului apar alte surpări

Un supermarket din Ocna Mureş a fost înghiţit ieri de un crater format ca urmare a surpării terenului de lângă o fostă salină din localitate.

Două locuinţe şi o florărie aflate în apropiere au fost evacuate, în vreme ce angajaţii Administraţiei Financiare au fost mutaţi în Casa de Cultură temporar, potrivit Alinei Bălaş, purtătoarei de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, citat de Mediafax.

Conform autorităţilor, craterul s-a format miercuri dimineaţă, pe un teren aflat în spatele unui supermarket din localitatea Ocna Mureş, iar „fenomenul este cauzat de apa sub presiune provenită de la o sondă aparţinând societăţii Salina din Ocna Mureş care a ajuns la suprafaţă, producând prăbuşirea unei foste galerii”.

Adrian Voicu, directorul financiar al Salrom  declarat pentru Jurnalul Naţional că „sucursala e a companiei, dar problema nu ţine de acti­vitatea noastră”. El a mai spus că în zona cu probleme nu se află galerii, aşa cum au prezentat televiziunile ci doar sonde. Una dintre aceasta se află la o distanţă de aproximativ 100 m de locul prăbuşirii.

Specialiştii companiei Salina Ocna Mureş au intervenit pentru depresurizarea sondei.

Primarul oraşului Ocana Mureş, Augustin Drăguţ, a declarat că două locuinţe aflate în apropierea zonei unde s-a format craterul au fost evacua­te preventiv şi că fisuri au apărut şi în clădirea în care îşi are sediul Administraţia Financiară.

Craterul avansează tot mai mult, diamentrul acestuia ajungând la aproximativ 200 de metri pătraţi potrivit Mediafax, după ce ieri-di­mineaţă era de doar 10 metri pătraţi. Presiunea apei a spălat malurile, ceea ce l-a făcut să se mărească. Accesul în zonă a fost interzis, iar furnizarea gazelor naturale, a energiei electrice şi a pei potabile a fost oprită. De asemenea, a fost închisă circulaţia pe două străzi din zonă, Mihai Eminescu şi Nicolae Iorga.

×