x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Credite de la stat pentru tineri

Credite de la stat pentru tineri

de Eugenia Mihalcea    |    09 Iun 2009   •   00:00

Tinerii care nu îşi pot permite să achite taxele universitare de studii ar putea accesa, de la 1 octombrie 2009, credite pentru terminarea facultăţii. Agenţia Naţională de Credite pentru Studenţi, o recomandare a Băncii Mondiale, ar putea funcţiona din toamnă.



Studenţii care ar lua bani pe această cale ar putea să nu re­tur­neze o parte din suma împrumutată, în cazul în care ar accepta să lucreze în folosul statului român, conform proiectului Mi­nisterul Educaţiei. Astfel, creditele vor putea fi acordate prin intermediul unei Agenţii, iar studenţii vor face credite pe 10-20 de ani.

O parte din dobânzi sau din suma împrumutată ar fi acordate ca granturi sau burse, dacă sunt respectate anumite condiţii. De exemplu, dacă studenţii care apelează la credite îşi finalizează studiile la timp, cu rezultate bune, şi acceptă să lucreze în folosul statului român, atunci nu trebuie să mai plătească o parte sau chiar toată suma împrumutată.

Potrivit informaţiilor furnizate de Mi­nisterului Educaţiei, fondurile necesare creditelor propriu-zise vor fi alocate prin reglementări legale ulterioare Legii bugetului din acest an, unde sunt prevăzuţi numai banii pentru salariile celor aproximativ 30 de angajaţi pe care îi va avea Agenţia.

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a înfiinţat Agenţia Naţională de Credite pentru Studenţi, esti­mea­ză că aceasta va intra în funcţiune în cursul anului universitar 2009-2010, numai dacă vor fi găsite resursele financiare necesare.

"So­lu­ţia de a avea această Agenţie, care să funcţioneze într-un fel ca o bancă, ne va ajuta într-o perspectivă nu foarte îndepărtată să în­cercăm să funcţioneze ca un element de stimulare a performanţei în învăţământul superior. Studenţii ar putea avea posibili­tatea să-şi finanţeze studiile, ar avea mai mult timp să se ocupe de şcoa­lă şi nu ar mai fi nevoie să muncească în timpul facultăţii pentru a-şi procura resursele financiare necesare", a spus Andronescu.

PROGRAMELE ACTUALE NU SUNT VIABILE
În opinia echipei Băncii Mondiale, un scenariu în care creditele pen­tru studenţi se adaugă pur şi simplu structurii existente de fi­nan­ţare a învăţământului superior, fără nici o măsură compensa­torie de creştere a veniturilor pentru asistenţă financiară, ar fi nevia­bil pe termen lung şi ar comporta costuri de oportunitate inacceptabile.

×
Subiecte în articol: scoala