x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Creşterea salariilor, ilegală în an electoral

Creşterea salariilor, ilegală în an electoral

02 Feb 2012   •   21:00
Creşterea salariilor, ilegală în an electoral

Majorarea de pensii si salarii intr-un an electoral nu este legala, dar Guvernul o poate face cu ajutorul unei ordonante de urgenta, a declarat Liviu Voinea, directorul exe­cutiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA) citat de Agerpress. 'Majorarea de pensii si salarii in acest moment nu respecta le­gis­la­tia in vigoare. Legea responsa­bilitatii fiscal-bugetare interzice cresterile de salarii si pensii cu sase luni inainte de alegeri, iar in iunie vor fi alegeri locale', a aratat Liviu Voinea (foto).

Acesta a adaugat ca este, de ase­menea, interzisa ori­ce rectificare bugetara care se re­fe­ra la sa­larii, daca nu a fost cu­prinsa in bugetul initial. 'Este des­tu­la risipa in alte zone ale cheltuie­lilor publice si, teore­tic, s-ar putea taia de acolo, dar experienta ne arata ca de obicei nu se taie de unde se risipeste, ci de acolo de unde se doreste. Daca nu erau bani acum o luna cand se credea ca economia o sa creasca cu 2% imi este greu sa vad de unde vor veni bani acum, cand economia se pare ca va incetini', a adaugat Liviu Voinea.

Presedintele UNPR, Marian Sarbu, a declarat, ieri, ca reprezentantii FMI, BM si ai CE nu se opun, de principiu, unei posibile ma­jorari a pensiilor si salariilor bu­getare, insa considera ca este inca prea devreme pentru aceasta. 'Raspunsul dat de reprezentantii organismelor financiare este ca un astfel de grafic, de recupe­rare a sumelor pierdute de bugetari, este posibil, dar ca in acest moment este prea devreme si ca vizita din aprilie-mai le va asigura o viziune mult mai clara, in contextul economic european si mondial', a spus el.

Sarbu a comparat Romania cu un vapor aflat intr-o furtuna si a spus ca din discutiile cu reprezentantii FMI a reiesit ca 'acest vapor are ancore bune de rezistenta'. 'Masurile de austeritate ofera capacitatea acestui va­por sa reziste bine in aceasta furtuna. Noi credem ca comandantul vasului stie sa duca la destinatie, numai ca pasagerii de pe vapor sunt nerabdatori, pentru ca vor sa ajunga mai devreme la destinatie', a spus presedintele UNPR.

×
Subiecte în articol: observator