x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Crima de la coafor mai face o victimă în MAI. Seful de la Ordine Publică - demis si înlocuit cu chestorul Tobă

Crima de la coafor mai face o victimă în MAI. Seful de la Ordine Publică - demis si înlocuit cu chestorul Tobă

de Mara Raducanu    |    20 Mar 2012   •   09:37
Crima de la coafor mai face o victimă în MAI. Seful de la Ordine Publică - demis si înlocuit cu chestorul Tobă

Ioan Dascalu a fost eliberat din functia de sef al Departamentului de ordine si siguranta publica din MAI, prin decizie a premierului Mihai Razvan Ungureanu, iar postul a fost preluat de Petre Toba, pana in prezent secretar general adjunct in minister, fost sef al Politiei Romane.

Schimbarea dispusa de premierul Ungureanu la nivel MAI este decisa in contextul in care Viorel Vasile a fost schimbat recent de la conducerea Politiei Capitalei, pe fondul atacului armat de la coaforul din Dorobanti, in care politisti de la Sectia 14 sunt cercetati disciplinar pentru ca nu ar fi solutionat cu celeritate plangerea facuta de sotia lui Gheorghe Vladan.

In urma cu doua saptamani, seful Politiei Romane, Liviu Popa, a declarat ca inca din luna ianuarie i-a prezentat fostului ministru Traian Igas rezultatele raportului de control la Politia Capitalei, iar acesta i-a cerut sa prezine raportul sefului Departamentului Ordine si Siguranta Publica din MAI. Liviu Popa a spus ca si-a insusit aceasta solicitare, iar acum a prezentat acest raport si actualului ministru, Gabriel Berca.

Demis in luna noiembrie 2010 din fruntea Politiei Romane de catre premierul Emil Boc in urma scandalului izbucnit dupa asasinarea lui Gheorghita Mararu, lider al lumii interlope nemtene, Petre Toba a fost numit printr-o alta decizie a sefului Guvernului in data de 9 martie 2011 in postul de secretar general adjunct in Ministerul de Interne. Mitingul caschetelor din 24 septembrie 2010 din fata Cotroceniului, asasinatul de la Piatra Neamt din noiembrie, informatiile “palpitante' facute publice de chestorul Dan Valentin Fatuloiu la adresa lui Petre Toba au dus incet-incet la inlaturarea acestuia de la conducerea Politiei Romane. Pe fondul scandalului de la Neamt, secretarul de stat Dan Fatuloiu i-a dat ultimatum ministrului Traian Igas, cerandu-i, in 16 noiembrie, sa-l demita pe seful Politiei Romane, Petre Toba. Astfel, in data de 22 noiembrie, dupa dispute la scena deschisa, acuze si chiar supozitii de asasinate la comanda lansate de Dan Fatuloiu, Politia Romana avea sa intre in post. Celebrul Vasea Soric, seful Inspectoratului de Politie Neamt- devenit intre timp un adevarat personaj de telenovela cu tot tacamul – lacrimi, interventii live la diverse posturi de televiziune – si-a dat demisia. Chestorul Toba a fost demis. Cu toate eforturile facute de a se evidentia, Fatuloiu a avut aceeasi soarta.

"Marul discordiei', mitingul caschetelor din fata Cotroceniului
Dupa mitingul caschetelor din 24 septembrie 2010, Petre Toba, pe atunci sef al Politiei Romane si Dan Valentin Fatuloiu, la acea vreme secretar de Stat in MAI pe probleme de ordine si siguranta publica au fost fost acuzati de management defectuos in ziua demonstratiei.Pe 27 septembrie 2010, urmare a revoltei din fata Cotroceniului a celor 8000 de politisti- care, pe deasupra, s-a lasat cu suparari prezidentiale-Vasile Blaga, pe atunci ministru de Interne si-a dat demisia.In locul sau a fost numit "soldatul disciplinat',Traian Igas. Cand apele pareau sa se mai linisteasca a urmat asasinatul de la Piatra-Neamt, unde Gheorghita Mararu, un interlop al zonei, a fost ucis in plina zi intr-o cafenea. Desi seful IPJ Neamt, Aurelian Soric, a negat acuzatiile aduse si anume ca ar "pactiza' cu lumea interlopa din Neamt, in special cu clanul Mararu, Igas a trimis la Neamt, pentru verificari, Corpul de Control al MAI.

"Mita' din Parcarea Internelor
21 noiembrie 2010. Are loc un alt episod marcant in istoria MAI, si anume "Mita din parcarea Internelor', al carui protagonist a fost nimeni altul decat Dan Fatuloiu, secretar de stat in MAI. Atunci,Fatuloiu a precizat ca omul de afaceri galatean Catalin Chelu a fost in biroul lui de la MAI, oferindu-i doua case, doua masini si 50.000 de euro mita pentru a le rezolva mituitorilor niste dosare penale.

Fatuloiu, din America la Roma
Pe 22 noiembrie 2010, atat chestorul Petre Toba, cat si secretarul de stat Valentin Fatuloiu au fost demisi de Traian Igas, in locul lor fiind numiti Liviu Popa si Ioan Dascalu.In mai 2011, Fatuloiu a reintrat "in circuit', fiind trimis atasat pe afaceri interne la Roma, prin ordin al ministrului Traian Igas, dupa ce in 2007 fusese sef al Biroului atasatului afacerilor interne in Statele Unite ale Americii, cu functie de ministru-consilier.

Cine este Ioan Dascalu?
Ioan Dascalu, a fost atasat de interne al Ambasadei Romaniei la Londra, functie in care a fost numit in anul 2009, dupa ce mai intai a fost atasat adjunct.?n 2006-2007 a fost sef al Inspectoratului de Politie al judetului Timis, functie in care a fost promovat tocmai de Dan Fatuloiu, pe vremea cand acesta ocupa functia de sef al Politiei Romane. Anterior, Dascalu a ocupat functia de sef al IPJ Arad, castigata prin concurs, decizia sa de numire fiind semnata atunci de Vasile Blaga. Timp de trei ani (2000-2002), Dascalu a lucrat in Kosovo, in cadrul misiunii de mentinere a pacii, pentru scurt timp fiind comandant adjunct al Politiei din Kosovo.


Lista demisilor lui Berca: Vasile Viorel, Dumitrana, Chesnoiu, Dascalu...
Gabriel Berca, Ministrul Administratiei si Internelor (MAI), l-a demis zilele trecute pe consilierul sau Niculae Chesnoiu si omul de incredere al lui Traian Igas. Alexandru Dumitrana a fost si el schimbat din functia de secretar general al MAI, in locul sau fiind numita Irina Alexe care indeplinea functia de sef al Departamentului Relatia cu Parlamentul. Vanceron Vlasceanu, directorul Directiei Medicale a MAI a fost sI el schimbat pe fondul crimei de la coaforul Perla, ancheta Corpului de Control scotand la iveala mai multe nereguli privind dosarul de angajare al criminalului.

×
Subiecte în articol: observator