x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Crimă judecată după 12 ani

Crimă judecată după 12 ani

de Lucian Florea    |    Dorian Cobuz    |    29 Aug 2007   •   00:00
Crimă judecată după 12 ani

Coautorul uneia dintre cele mai săngeroase crime din istoria postdecembristă a Bucureştiului, un chinez care a ucis doi conaţionali de-ai săi, i-a ciopărţit şi apoi le-a aruncat rămăşiţele la toaletă, a ajuns pe măna autorităţilor romăne pentru a fi judecat la 12 ani după comiterea faptei.

In anii ’90, o perioadă in care reglările de conturi intre interlopii chinezi din Capitală erau de notorietate, un omor comis cu deosebită cruzime a şocat opinia publică şi a ţinut prima pagină a ziarelor. Profitănd de bălbăiala poliţiştilor, doi dintre cei trei autori au reuşit atunci să scape. Şi in ziua de astăzi, unul dintre criminali este liber.


JAFUL.
Totul a inceput sămbătă, 17 iunie 1995, cănd o locatară a unui bloc de pe Bulevardul Dimitrie Cantemir a reclamat la Poliţie că toaleta i-a refulat, iar casa i s-a umplut de bucăţi de carne şi alte rămăşiţe umane. Concluziile anchetei de atunci au arătat că victimele erau doi afacerişti chinezi din Complexul Europa, Xu Yifei şi Yim Zang Bo. Sub pretextul purtării unor tratative comerciale, aceştia fuseseră atraşi la 16 iunie intr-un apartament de pe Bulevardul Cantemir de Chang Ming, Li Zhon Chang şi Zhao Tun Gao. Scopul real era insă jaful: cei doi afacerişti au fost loviţi cu un scaun şi apoi asfixiaţi pentru suma de 17 milioane de lei pe care o aveau asupra lor - circa 8.500 de dolari la cursul valutar de atunci. Cadavrele au fost tranşate cu un bomfaier şi un satăr; carnea a fost fiartă şi aruncată in canalizarea blocului. La percheziţia ulterioară, poliţiştii au descoperit la locul crimei cele două cranii ale victimelor, oase tăiate şi alte rămăşiţe umane.


Echipele de intervenţie ale Poliţiei au descins iniţial in apartamentul de deasupra, astfel că cei trei ucigaşi au avut timp să se strecoare afară din bloc şi să fugă cu o Dacie break. Au făcut insă un accident de maşină pe Şoseaua Viilor. O tănără şi unul dintre criminali, Li Zhon Chang, au fost răniţi, dar ceilalţi doi complici au reuşit să scape fugind prin cimitirele din zona Belu. Li Zhon Chang a fost arestat, in vreme ce Chang Ming şi Zhao Tun Gao au fost daţi in urmărire prin Interpol in toamna aceluiaşi an.


CAPTURAT.
Căutările anchetatorilor au dat roade abia in 2002, cănd Zhao Tun Gao a fost depistat in Cehia. El fusese arestat şi condamnat de autorităţile de la Praga la cinci ani şi jumătate de inchisoare, urmănd ca după executarea pedepsei să fie extrădat in Romănia. Tun Gao ar fi trebuit să ajungă la Bucureşti acum două săptămăni, insă transferul a fost anulat in ultima clipă, după ce s-a constatat că suspectul suferă de scabie. Abia luni noapte cererea de extrădare a fost pusă in aplicare şi Zhao Tun Gao, insoţit de ofiţeri Interpol, a ajuns pe Aeroportul bucureştean "Henri Coandă". Chinezul, acum in vărstă de 43 de ani, a fost preluat de echipajele SPIR şi dus in arestul Poliţiei Capitalei. El a primit de la instanţa Tribunalului Bucureşti un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile şi va fi trimis in judecată pentru omor deosebit de grav şi jaf.

Chang Ming, al treilea criminal implicat in măcelul de pe Bulevardul Dimitrie Cantemir, este şi acum urmărit internaţional.


Uşa tăcerii a ascuns un omor macabru

Crima de o cruzime ieşită din comun petrecută in blocul bucureştean din Dimitrie Cantemir nr. 18 nu s-a şters nici după 12 ani din memoria locatarilor de aici. Zenovia Dumitrescu, vecina care a făcut macabra descoperire, nu mai trăieşte. Doamna Măciucă, soţia administratorului de bloc, işi aminteşte că nişte copii au văzut atunci in canalizarea de după bloc rămăşiţe umane, iar poliţiştii veniţi la faţa locului au intrat in apartmentul pe care cetăţenii il inchiriaseră, cu nr. 10, şi au transportat resturile umane găsite, nepermiţănd curioşilor să-şi bage nasu’. Uşa apartamentului in care a avut loc crima sare in ochi. Şi jos, şi sus, uşa are două yale suplimentare. Din spatele ei nu se aude nici un zgomot, dar după cum ne-au povestit vecinii, "fata", adică doamna Mihai, femeia care le inchiriase apartamentul chinezilor, stă acum in locuinţa in care s-a petrecut grozăvia. Uşa verde şi tăcerea de după ea par a ţine la distanţă groaza.

×
Subiecte în articol: observator tun gao