x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Criminal-actor: "Văd România ca pe o junglă. Mai degrabă există lucruri bune în penitenciar"

Criminal-actor: "Văd România ca pe o junglă. Mai degrabă există lucruri bune în penitenciar"

de Cristinel C. Popa    |    16 Noi 2011   •   10:34
Criminal-actor: "Văd România ca pe o junglă. Mai degrabă există  lucruri bune în penitenciar"

Doi puscariasi condamnati la ani grei de puscarie pentru omor deosebit de grav de la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Iasi ucid in numai doua ore mai multe persoane. In momentul comiterii faptelor, puscariasii sunt paziti de oamenii legii. Mai mult, momentul infapturii 'carnagiului' este rasplatit cu ropote de aplauze de martorii la eveniment.

Evenimentul, unul artistic, il reprezinta piesa de teatru 'Tom si Jerry', pusa in scena de tanarul regizor Florin Caracala si care a avut premiera la sfarsitul lunii trecute la Iasi. Toti cei sase protagonisti ai spectacolului sunt detinuti din Iasi, ei fiind condamnati pentru fapte grele. La premiera, printre spectatori s-au numarat alaturi de multi tineri si cativa dintre colegii de celula ai actorilor, care s-au bucurat foarte mult la final, mai ales ca au putut vedea cum 'fapte reprobabile' au ramas nepedepsite, mai mult - ele s-au bucurat de elogii. Piesa va fi jucata in continuare in diferite orase in care exista penitenciare. 'Ne-am bucurat foarte mult, au jucat extraordinar de bine', atat a apucat atunci sa spuna la finalul spectacolului un detinut-spectator inainte de a interveni unul dintre paznicii ce misunau in sala.

Chiar daca astfel de piese cu artisti din Penitenciar au inceput cu ani in urma, spectacolul jucat de curand la Iasi constituie o premiera, cel putin in ce priveste scenariul si alegerea actorilor. Regizorul a ales in mod special o poveste in care actorii sa ucida cu sange rece, asa cum o fac si in realitate, totul constituindu-se intr-un fel de terapie de genul 'cui pe cui scoate', dar si intr-un exemplu prin care spectatorii sa inteleaga conditia unui om care ajunge in astfel de situatii. 'A fost optiunea mea, pentru ca n-am vrut sa jucam piesa tipica pentru puscariasi, cea in care plangem detinutilor de mila. Am ales un text in care sa aratam ca pot fi vii, liberi, desi claustrati de anumite probleme pe care le impune societatea', a spus regizorul.

Casting pentru 300 de detinuti

In piesa scrisa de un american si adaptata de Caracala e vorba de doi asasini platiti, Tom si Jerry. Tom, un ucigas plictisit de atatea crime, si Jerry, unul cu inca multa pofta pentru a omori. De-a lungul spectacolului, pe un acompaniament muzical 'antrenant' se deruleaza scene tragice, crime abominabile: cu o seringa in gat, prin strangulare, prin impuscare, prin asfixiere, cam tot registrul. In momentele 'culminante' se punea in mod comic afisul 'scena prea violenta pentru a fi difuzata'. Aluzii la mafioti si la crime celebre, JFK, Jimmy Hoffa si altele. Chiar si o crima comisa din greseala, ucigasul gresind 'beneficiarul'. S-a jucat cu nonsalanta, s-a fumat, s-a baut, s-a mancat pe scena. Muzica, tipete, bataie cu pumnii, lovituri cu arme albe sau arme de foc. Rasete si aplauze in public. Decoruri sumare, costume interesante. Un rol de femeie interpretat foarte bine de unul dintre actorii-puscariasi.

Regizorul ne-a povestit cum a realizat castingul pentru alegerea actorilor la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Iasi. 'La selectie au participat 200 de detinuti, din care au ramas pe rand 40, 20, 10, iar in cel din urma am ales sase, cat cerea scenariul. Acestia au varste cuprinse intre 25 si 48 de ani. Criteriile mele de selectie au fost complexe – a contat cum arata, cum vorbesc, cat sunt de deschisi. Rolurile sunt lungi, dar am lasat loc la multe improvizatii, schimbari. Cei alesi au reactionat mai bine decat niste actori profesionisti', a spus regizorul. Cum remarca si el, in sala s-a ras cu pofta, s-a aplaudat frenetic. 'Cei mai multi sunt condamnati pentru omor in forma grava, dar m-a interesat sa lucrez cu astfel de oameni si nu cu unii dintre cei condamnati pe viata. M-a interesat sa am in piesa detinuti care vor iesi peste cativa ani in societate si vor trebui sa se reintegreze, deci am lucrat cu ei in asa fel incat sa ii provoc la o atitudine care sa nu fie iarasi prin prisma unei recidive', a adaugat Florin Caracala, care a mentionat ca prin acesta piesa a vrut sa transmita un mesaj social, nu unul artistic: 'Vreau ca societatea sa fie mai deschisa, sa inteleaga ca un detinut este capabil sa se reintegreze, sa respecte normele si principiile celorlalti atat timp cat i se da voie. Daca noi, ca societate, nu putem sa le dam voie, atunci ei sunt obligati sa reintre in penitenciar. De aceea trebuie sa fim cu totii deschisi. Prin astfel de piese eu n-am cum sa schimb o societate, dar pot macar sa incerc. Ma bucur ca au fost multi spectatori tineri. A fost vorba de oameni care au vrut sa vina, eu am facut anuntul pe facebook'.

Din pacate, nu la fel de optimist s-a aratat in cursul unui interviu interpretul rolului 'Jerry', care a spus ca societatea noastra nu este inca pregatita sa ii reprimeasca in randurile sale. 'Vad Romania ca pe o jungla. Mai degraba exista reguli si disciplina, lucruri bune, in penitenciar', a spus pentru reporter actorul, un criminal flamand de noi omoruri doar in piesele de teatru.

Spectacolul, care a avut premiera la Ateneul din Iasi, a pornit deja intr-un turneu prin tara. 'Incercam sa-l ducem in fiecare oras unde exista un penitenciar, inclusiv la Bucuresti', a mentionat in incheiere regizorul, el spunand ca s-a implicat in acest proiect in mod voluntar, pentru a face un bine semenilor aflati in suferinta, nu pentru a primi beneficii materiale.

×