x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cristian Cioacă a fost arestat preventiv! Poliţistul a fost ridicat de la domiciliul din Piteşti

Cristian Cioacă a fost arestat preventiv! Poliţistul a fost ridicat de la domiciliul din Piteşti

de Adriana Oprea-Popescu    |    05 Dec 2012   •   10:17
Cristian Cioacă a fost arestat preventiv! Poliţistul a fost ridicat de la domiciliul din Piteşti
Sursa foto: Intact Images/Bogdan Iurascu
UPDATE 18:13 - Cristian Cioacă a fost ridicat de la domiciliul său, din cartierul piteştean Exerciţiu, de către patru poliţişti, care au pus în aplicare mandatul de arestare emis imediat după anunţarea deciziei Curţii de Apel. Poliţistul urmează a fi adus în cursul acestei seri în Bucureşti, acolo unde va fi încarcerat în arestul Poliţiei Capitalei.

UPDATE 16:34 -
Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea procurorilor şi a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Cristian Cioacă, acuzat de uciderea Elodiei Ghinescu.

Secţia II Penală a Curţii de Apel Bucureşti judecă, la această oră, recursul procurorilor pentru mandatul de arestare preventivă a lui Cristian Cioacă. Inculpatul s-a prezentat în sala de judecată cu câteva minute înainte de începerea procesului. A intrat în sediul Curţii de Apel pe o uşă laterală, fără să treacă prin filtru, aşa cum ar fi fost firesc.

Îmbrăcat într-un costum negru, cu o cămaşă albă în dungi (orizontale), Cioacă făcea eforturi vizibile ca să pară relaxat. În ciuda staturii sale impozante, stătea pe banca din sala de judecată cu umerii lăsaţi, respirând precipitat. Îşi aştepta rândul. Un justiţiabil, citat în calitate de martor într-un alt dosar, i-a dăruit o iconiţă plastifiată. „Nu contează dacă e vinovat sau nu, cineva, acolo sus, îl iubeşte!”, a concluzionat cetăţenul.

Când a venit rândul dosarului, avocata lui Cristian Cioacă, Maria Vassi, a anunţat că doreşte să depună ca probe înscrisuri: acte din acest dosar şi din celelalte două în care Cioacă are calitatea de inculpat (infracţiuni informatice şi, respectiv, furt între soţi). Şedinţa a fost suspendată jumătate de oră, penrtru ca procurorul de şedinţă să poată studia respectivele înscrisuri. La reluarea ei, Cristian Cioacă, întrebat fiind de instanţă, a spus că nu doreşte să facă declaraţii suplimentare. La Tribunalul Bucureşti, săptămâna trecută, el declarase judecătorului că „nu-şi explică urmele de sânge de pe pereţi”.

Argumente hilare
Procurorul de şedinţă a susţinut recursul Parchetului General, precizând că în cauză există elemente noi, care fac necesară arestarea inculpatului. Cioacă ascultă totul cu atenţie, aflat în poziţie de drepţi în faţa instanţei, cu mâinile strânse în faţă. Când procurorul începe să enumere urmele de sânge găsite în casă, Cioacă clipeşte des. Alături, la pupitru, avocata îşi face notiţe de zor pe o tabletă. Îi vine rândul să vorbească şi susţine, mai întâi, că în lipsa unui cadavru, clientul ei nu poate fi acuzat de profanare de morminte. Apoi atacă chestiuni procedurale, autorizaţii de percheziţie, rapoarte, calitatea pe care a avut-o până de curând Cioacă în dosar. Fără să nege existenţa sângelui Elodiei în casă, avocata pune la îndoială modul în care au fost exploatate acele probe. Apoi, îşi ia ca armă mail-urile Elodiei, spunând că din conţinutul lor reiese profilul ei suicidar. Începe să citească din ele, însă preşedintele instanţei o opreşte. Iar sângele de pe pe pereţi? Sângele de pe pereţi, susţine avocata lui Cioacă, poate proveni de la avorturile făcute de Elodia. În plus, baia refula, deci şi aceasta ar putea fi o sursă. „Probele trebuie să fie clare, ca soarele la amiază”, încheie apoteotic doamna avocat, citând dintr-un tratat de procedură penală.

În ultimul său cuvânt, Cioacă le-a spus judecătorilor: „Onorată instanţă, lăsaţi-mă, vă rog, să merg la copilul meu. N-am fost, vreme de cinci ani, un pericol public, nu voi fi nici de acum înainte”.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

×