x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cristian Preda (PDL): "Dacă Boc nu acţionează prompt şi inteligent, va fi obligat de propriii suporteri să plece"

Cristian Preda (PDL): "Dacă Boc nu acţionează prompt şi inteligent, va fi obligat de propriii suporteri să plece"

16 Ian 2012   •   21:00
Cristian Preda (PDL): "Dacă Boc nu acţionează prompt şi inteligent, va fi obligat de propriii suporteri să plece"

Europarlamentarul PDL Cristian Preda sustine, marti, intr-o postare pe blog, ca Partidul Democrat Liberal trebuia sa mandateze clar Guvernul sa intervina fara intarziere ca mediator social si sa solicite presedintelui sa asume rolul constitutional de mediator politic.

El avertizeaza de asemenea ca, "daca Boc nu actioneaza prompt si inteligent, va fi obligat de propriii sai suporteri sa plece; inactiunea lui risca sa blocheze orice mediere politica din partea presedintelui, indiferent ca este vorba despre dialogul societatii cu statul (in acest caz: guvernul) sau de consultarile cu partidele politice".

"Dupa ce, in primele trei zile ale protestelor, nici guvernul, nici PDL nu s-au exprimat, ieri s-a spus in fine ceva. Premierul a afirmat ca deplange violenta, iar PDL - prin purtatorul sau de cuvant - a anuntat ca doreste sa dialogheze cu actorii sociali si politici, cerand unui prim-vicepresedinte, secretarului general si presedintelui partidului sa poarte aceste discutii. E insuficient. Cred ca partidul trebuia sa mandateze in mod clar guvernul sa intervina fara intarziere ca mediator social si sa solicite presedintelui sa asume rolul constitutional de mediator politic. In absenta unor solicitari explicite de aceasta natura, opinia publica poate ajunge sa creada ca exista doar vocea partidelor de opozitie care vor demiterea presedintelui, murmurul strazii si o vaga dorinta de discutie", afirma Cristian Preda.

In opinia sa, pentru a porni dialogul, "guvernul ar trebui sa fie gata sa declare oamenilor reuniti in strada si sa anunte imediat un calendar al consultarilor pe care si le propune".

"In niciun caz nu trebuie sa lasam in grija partidului ce trebuie sa faca guvernul, ca principala forta executiva", subliniaza Preda in postarea de pe blog.

El spune ca, desi "in acest moment exista o suma de revendicari - dintre cele mai diverse - unele voci din multime se disting".

"E, de pilda, cazul studentilor si al profesorilor. Ministrul educatiei, nu secretarul general al PDL, e cel indreptatit sa organizeze fara intarziere dialogul cu acestia. Chestiunile sociale trebuie preluate de ministrul muncii si asa mai departe", opineaza Preda, potrivit caruia e nevoie de o "marja de negociere, adica de disponibilitate".

"Ideea ca vom dialoga doar pentru a spune aceleasi lucruri recitate de un an si jumatate incoace nu ne va duce prea departe. Fara o voce clara si apta sa nasca incredere, exista riscul ca in curand pana si pedelistii sa se simta mai aproape de cererile strazii decat de viziunea propriului guvern. La limita, paralizia executiva poate lasa impresia ca regimul e alcatuit doar din jandarmi cu muschi, nu si din ministri cu creier. Timp nu e foarte mult", mai spune europarlamentarul PDL.

×
Subiecte în articol: blog europarlamentari PDL cristian preda