x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cristoiu: Iohannis şi Orban le transmit românilor că pot contesta autoritatea

Cristoiu: Iohannis şi Orban le transmit românilor că pot contesta autoritatea

22 Mai 2020   •   14:31
Cristoiu: Iohannis şi Orban le transmit românilor că pot contesta autoritatea
Sursa foto: Captura Antena 3

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că, prin criticile aduse Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD), preşedintele Iohannis şi premierul Orban pun la îndoială autoritatea acestei instituţii, iar printr-un astfel de comportament transmit românilor că şi ei pot face la fel.

Decizia CNCD de a-l amenda pe şeful statului cu 5000 de lei pentru declaraţia conform căreia liderul PSD Marcel Ciolacu s-a înţeles cu premierul ungar Viktor Orban să-i dea Ardealul nu este singura criticată de Klaus Iohannis şi Ludovic Orban. S-a mai întâmplat şi în cazul deciziei CCR privind neconstituţionalitatea ordonanţei care reglementa amenzile uriaşe în timpul stării de urgenţă.

Ion Cristoiu spune că, în acest caz, avem de-a face cu un comportament politicianist tipic românesc când instituţiile sunt bune doar atunci când iau decizii favorabile puterii.

„Principala misiune a celor de la putere este să apere instituţiile statului, dar mai ales să le păstreze credibilitatea. În momentul în care critici decizii ale CCR, ÎCCJ, CNCD, atunci pui la îndoială toate instituţiile statului. Noi de ce trebuie să respectăm toate aceste interdicţii date de autorităţi, iar ei să nu respecte deciziile? Avem o situaţie tipic politicianistă românească: instituţiile sunt bune cât timp dau decizii favorabile puterii”, afirmă jurnalistul.

Ion Cristoiu remarcă o adevărată campanie în care liberalii au sărit să-l apere pe Klaus Iohannis, campanie pe care şeful statului ar fi trebuit să o respingă, iar toate nemulţumirile legate de această decizie să şi le manifeste ca simplu cetăţean.

„Dacă e o decizie CCR şi nu poţi face nimic constituţional, te supui. Nu critici, nu comentezi nici în bine, nici în rău. A dat CNCD o decizie, tu, cetăţeanul Iohannis te adresezi instanţei, câştigi şi dai un comunicat că ai câştigat. Ce este odios în toată această campanie e că nu Iohannis spune. Mi se pare o chestiune absolut jegoasă că tot felul de căţelandri de la PNL au sărit să-l apere pe Iohannis. Este penibil. Dl. Iohannis nu este o poetesă exilată la Vaslui sau un cetăţean nedreptăţit şi să sară să-l apere premierul. Această haită de căţei au sărit să critice şi să-l apere pe Iohannis. Iohannis are nevoie să sară Raluca Turcan să ne dea cu poşeta în cap? Nu. Poate să ne dea el. Aş fi sunat premierul şi i-aş fi spus ”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu afirmă că, prin comportamentul lor, Iohannis şi Orban le transmit românilor că pot contesta autoritatea, aşa cum o fac ei. „Ei pun la îndoială autoritatea şi apoi se întreabă de ce românii nu ascultă de ce spun autorităţile, de ce nu poartă mască, de ce petrec la terase. Păi de aia, pentru că şi românii consideră, ca şi Klaus Iohannis, că pot contesta autoritatea. Când au petrecut tinerii ăia, ne-am întrebat de ce n-au ascultat de lege. Păi şi ce, Klaus Iohannis ascultă de lege?”, subliniază jurnalistul.

Ion Cristoiu mai spune că, deşi CNCD şi CCR l-au deranjat pe Klaus Iohannis prin deciziile lor, nu trebuie luate măsuri care să afecteze echilibrul existent între polii de putere.

„În cazul lui Klaus Iohannis, decizia CNCD este mai mult decât corectă. Klaus Iohannis a folosit limba maghiară în mod batjocoritor. Nu ai voie ca preşedinte al României şi nici ca cetăţean (...) Nu trebuie să umblăm la aceste instituţii, poate că ele reprezintă un echilibru. Avem o putere a lui Klaus Iohannis, cu instituţiile de forţă, dar contrabalansează CCR, acest CNCD”, a adăugat publicistul.

Ion Cristoiu consideră totuşi că, în cazul CCR, ar trebui instituit un filtru pentru sesizările depuse la Curte, precum şi un mecanism prin care o lege respinsă de judecătorii constituţionali să nu dispară, ci să poate fi întoarsă în Parlament, iar forul legislativ să aibă ultimul cuvânt.

Mediafax

×
Subiecte în articol: Ion Cristoiu