x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Criza de la “un sfert de viaţă” bagă tinerii în depresie

Criza de la “un sfert de viaţă” bagă tinerii în depresie

de Carmen Plesa    |    05 Mai 2011   •   16:17

Dacă până acum am tot auzit vorbindu-se de "criza vârstei mijlocii”, cercetătorii britanici ne anunţă că va trebui să ne obişnuim şi cu "criza sfertului de viaţă”, care-i afectează pe majoritatatea celor cu vârste între 25 şi 35 de ani.

Cercetătorii de la Universitatea Greenwich susţin că au descoperit că persoanele care au între 25 şi 35 de ani sunt la fel de vulnerabile ca cele aflate mijlocul vieţii şi că suferă de panică şi anxietate.

"Din multe puncte de vedere nu este suprinzător, dacă luăm în considerare faptul că în adolescenţă oamenii au o gamă foarte largă de opţiuni care li se deschid, însă sunt forţaţi să aleagă doar una sau două încă de foarte tineri”, a explicat doctorul Oliver Robinson, cel care a condus studiul.

Robinson a mai explicat că acest lucru poate fi prost resimţit, în aceste vremuri în care oamenii pun mare valoare pe aspiraţii.

Potrivit studiului, majoritatea crizelor izbucnesc în jurul vârstei de 30 de ani, când presiunea de a realiza tot ce ţi-ai propus până să faci 35 de ani devine mai puternică.

"Debutează cu o senzaţia de captivitate pe care o simte tânărul vizazi de slujbă sau de relaţia sentimentală”, a explicat Robinson. "Frustrarea şi mânia cresc şi, eventual, izbucnesc, dar acest lucru declanşează tot felul de tulburări emoţionale. Există un fel de jale faţă de ceea ce au lăsat în urmă şi o perioadă de anxietate şi nesiguranţă, pentru că reconstruirea vieţii nu se face instant”, a spus cercetătorul britanic.

Există însă şi un avantaj al acestei crize de "sfert de existenţă”, pentru că cei care suferă de ea ajung de multe ori să-şi "reaşeze” planurile de viaţă şi să beneficieze de acestea, pe termen lung.

Cercetările au arătat că în multe cazuri oamenii şi-au luat noi angajamente, au dezvoltat noi proiecte, ceea ce a dus la o mai bună conştientizare a intereselor şi valorilor personale.

×