x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Criză de specialiști în limbile vechi la Arhivele Naționale. Din 2008 nu s-au mai făcut angajări

Criză de specialiști în limbile vechi la Arhivele Naționale. Din 2008 nu s-au mai făcut angajări

31 Oct 2013   •   16:31
Criză de specialiști în limbile vechi la Arhivele Naționale. Din 2008 nu s-au mai făcut angajări

Arhivele Naționale nu au specialiști în limbile vechi, precum germana veche sau chirilică, a arătat joi directorul general al instituției, Ioan Drăgan, cu ocazia marcării Zilei Arhivelor din România, care se sărbătorește pe 31 octombrie, informează agerpres.ro.

Drăgan a subliniat că dezvoltarea tehnologiei nu a atins deloc instituția pe care o conduce, în prezent ea fiind deficitară în ceea ce privește specialiștii și sistemul informatic adecvat.

"Putem ajunge străini în propriile noastre depozite. Nu am avut voie să facem angajări din anul 2008 și am ajuns să nu mai avem persoane calificate. Situația paleografiilor este dificilă, avem lipsă de personal cunoscător de limba chirilică. Arhivele Naționale gestionează documente foarte vechi și avem nevoie de astfel de specialiști. Faptul ca o instituție ca aceasta a fost ținută departe de informatizare este o crimă, nu avem decât un angajat pentru sistemul informatic", a arătat el.

Costin Feneșean, fostul director al instituției, a propus în intervenția sa înființarea unui Consiliu Consultativ în care să fie reprezentați toți șefii arhivelor din țară.

"O altă problemă la care mă gândesc este ca pentru început să se înființeze un Consiliu Consultativ în care să fie reprezentanți toți șefii arhivelor din țară, unde să fie luate hotărâri care să se aplice pretutindeni. Un alt aspect este spațiul de depozitare, ar trebui să existe un depozit central ", a spus Feneșean.

Fostul ministru al Lucrărilor Publice, Nicolae Noica, a spus la rândul său că arhivarii, istoricii își fac datoria și consideră că Arhivele Naționale trebuie să fie declarată instituție de utilitate publică. El a cerut și o expertizarea clădirii Arhivelor Naționale, care are un risc mare de seism.

Istoricul Cristian Vasile a menționat că situația arhivelor din teritoriu este foarte gravă, fiind zeci de metri liniari de arhivă neprelucrată în anumite depozite.

Aspectul legat de un posibil transfer al arhivelor la Ministerul Culturii a fost categoric respins de arhiviști, care au apreciat că acest minister a dat dovadă de-a lungul timpului de lipsă de transparență.

"Ziua Arhivelor" este marcată în fiecare an la 31 octombrie. Arhivele Naționale își propun să readucă în atenția publicului această instituție cu rol strategic pentru democrație și identitate națională.

Alături de specialiștii din structurile centrale și județene ale Arhivelor Naționale, la masa rotundă au mai participat invitați din cadrul principalelor instituții ale administrației publice centrale. 

×
Subiecte în articol: Arhivele Nationale