x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CRIZA DIN UCRAINA: Crucişătorul purtător de rachete USS Vella Gulf a intrat în Marea Neagră

CRIZA DIN UCRAINA: Crucişătorul purtător de rachete USS Vella Gulf a intrat în Marea Neagră

23 Mai 2014   •   08:40
CRIZA DIN UCRAINA: Crucişătorul purtător de rachete USS Vella Gulf a intrat în Marea Neagră

Crucişătorul american USS Vella Gulf este cea de-a patra navă de război americană care ajunge în spaţiul pontic de la izbucnirea crizei din Ucraina.

Cu o lungime de aproape 180 de metri şi aproximativ 400 de oameni la bord, USS Vella Gulf va participa la mai multe exerciţii maritime alături de aliaţii NATO, anunță Digi24.ro. Crucişătorul american va realiza de asemenea o serie de vizite în mai multe porturi din Marea Neagră.

După USS Truxtun, USS Donald Cook şi USS Taylor, Vella Gulf este cea de-a patra navă de război care străbate spaţiul pontic în numai câteva luni. Ea face parte din sistemul Aegis şi dispune de un arsenal complex de rachete, inclusiv interceptori de rachete balistice şi torpile.

Washingtonul a trimis mai multe nave de război în Marea Neagră de la escaladarea tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina. Exerciţii comune cu navele altor ţări riverane din cadrul NATO s-au desfăşurat de atunci, însă Pentagonul nu poate menţine forţe în zonă pentru mai mult de 21 de zile, conform convenţiilor internaţionale.

Fregata USS Taylor, care a înlocuit distrugătorul USS Donald Cook, a părăsit apele Mării Negre pe 12 mai.

Vicepresedintele american Joe Biden a anuntat de marți, în discursul susținut la baza aeriană 90 de lângă aeroportul Otopeni, că USS Vella Gulf va intra în următoarele zile în Marea Neagră și va opera o serie de vizite în port și exercitii maritime cu aliații NATO.

"SUA si aliatii sai din NATO au urgentat masurile militare in aer, pe pamant si pe apa. In ultima vreme au fost mai multe vizite ale navelor militare SUA in Marea Neagra, precum USS Truxtun, USS Donald Cook sau USS Taylor. La fel, au avut loc si exercitii militare precum Dacian-Viper F16. Nava USS Vella Gulf va intra in Marea Neagra in urmatoarele zile si va opera vizite in porturi si exercitii maritime", a declarat Joe Biden.

×