x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Criza ostaticilor romani din Irak - cronologia evenimentelor

Criza ostaticilor romani din Irak - cronologia evenimentelor

22 Mai 2005   •   00:00

Trei jurnalisti romani, Marie Jeanne Ion (32 de ani), redactor-sef adjunct la Prima TV, cameramanul Sorin Dumitru Miscoci (30 de ani) de la acelasi post de televiziune, si Eduard Ovidiu Ohanesian (37 de ani), reporter la cotidianul Romania Libera, au fost dati disparuti in seara zilei de 28 martie in Bagdad, impreuna cu insotitorul lor, Mohammed Munaf, cu tripla cetatenie - romana, irakiana si americana.

Ei se aflau in capitala irakiana de aproximativ o saptamana pentru a realiza interviuri cu premierul irakian si cu noul presedinte al Irakului.

Dupa sesizarea Ministerului Afacerilor Externe privind posibila rapire a ziaristilor, MAE, impreuna cu principalele servicii de informatii ale Romaniei au alcatuit o celula de criza pentru gestionarea situatiei. Actiunea de rapire a grupului nu a fost revendicata si nici o cerere de rascumparare sau politica nu a fost formulata.

La intoarcerea din vizitele in Irak si Afganistan, la 29 martie, presedintele Traian Basescu a declarat ca se cauta solutii pentru rezolvarea situatiei si ca "toate structurile sunt in alerta". El a convocat Grupul operativ constituit la Palatul Cotroceni, sub coordonarea sa. In seara aceleiasi zile, omul de afaceri sirian Omar Hayssam, sef al grupului de firme "Manhattan" din Bucuresti, a anuntat ca ar fi fost sunat de rapitori pentru o cerere de rascumparare: cate un milion de dolari pentru eliberarea fiecaruia dintre cei patru, potrivit afirmatilor din presa. Hayssam a fost retinut preventiv, la 5 aprilie, de procurorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru comiterea unor fapte prevazute de legea penala. La 20 aprilie, Parchetul de pe langa ICCJ a anuntat inceperea urmaririi penale fata de acesta.

Primele imagini cu jurnalistii romani, alaturi de ghidul lor, au fost difuzate de postul de televiziune Al-Jazeera din Qatar in seara celei de-a treia zi de la disparitie, la 30 martie. In inregistrarea video, Marie Jeanne Ion face o declaratie in care afirma ca rapitorii nu au cerut bani in schimbul eliberarii lor. Conducerea postului de televiziune a cerut la 31 martie, printr-un comunicat, eliberarea imediata si neconditionata a celor trei jurnalisti romani si a insotitorului lor irakiano-american, fiind pentru prima oara cand Al-Jazeera face un asemenea gest in cazul unor rapiri.

Un al doilea set de imagini a fost difuzat la 1 aprilie de agentia de presa Reuters. In fotografii apar numai cei trei jurnalisti, care se identifica tinand in mana pasapoartele si legitimatiile de presa, fara ghidul lor, Mohammed Munaf.

Pentru prima data de la izbucnirea crizei ziaristilor romani, presedintele Traian Basescu a oferit detalii despre situatia acestora la 12 aprilie. Seful statului a declarat, la Radio Mix FM, ca autoritatile romane sunt in legatura cu gruparea care-i detine pe cei trei jurnalisti si a subliniat ca procesul de eliberare este dificil si va mai dura.

Pe parcursul crizei, presa a lansat diferite scenarii si zvonuri privind numele gruparii care i-a rapit pe jurnalisti, implicarea unor persoane de origine araba in rapire, precum si a eliberarii lor. Acestea au fost dezmintite de fiecare data de autoritati.

Primul zvon privind eliberarea jurnalistilor a fost lansat la 2 aprilie de postul de televiziune OTV, care, citand functionari din Ministerul Apararii irakian, a anuntat ca cei trei ar putea reveni in tara in cursul noptii de 2 spre 3 aprilie, pe aeroportul Otopeni. La 5 aprilie, mai multe posturi de radio si de televiziune anuntau ca ziaristii s-ar afla sub protectia trupelor aliate, la Bagdad. Tot OTV a revenit cu alte informatii privind eliberarea lor.

La 6 aprilie a precizat ca sosirea in tara a acestora ar fi iminenta. De asemenea, corespondentul special al postului de televiziune "Antena 1" la Bagdad, Mile Carpenisan, a sustinut, in interviul publicat la 12 aprilie in "Jurnalul National", ca ziaristii ar fi liberi inca din 4 aprilie si s-ar afla in Zona Verde, sub protectia fortelor Coalitiei, sau ar fi fost scosi din Irak si s-ar afla in Qatar. La 20 aprilie, postul de televiziune "Antena 1" a informat ca rapitorii ar fi cerut 30 de milioane de dolari in schimbul eliberarii celor trei si a precizat ca acestia ar fi ostaticii unei alte grupari decat cea care i-a rapit initial.

Situatia jurnalistilor rapiti in Irak a ajuns intr-un punct critic vineri, 22 aprilie, dupa ce televiziunea panaraba Al-Jazeera a transmis noi imagini cu acestia. Pe caseta video este adresat un ultimatum autoritatilor romane in care se cere retragerea trupelor romane din Irak in termen de patru zile de la difuzarea mesajului, altfel ziaristii vor fi ucisi. Este prima revendicare politica exprimata de rapitori de la 28 martie si al doilea mesaj in decursul celor 26 de zile care s-au scurs de la disparitie. Inregistrarea ii prezinta pe cei trei jurnalisti incatusati, separat de ghidul lor, si el cu catuse la maini.

Marie Jeanne Ion face un apel catre Guvernul si Presedintia Romaniei si cheama la manifestatii pentru eliberarea lor pentru a face presiuni asupra autoritatilor privind retragerea trupelor militare din Irak. Intr-un mesaj separat, Mohammed Munaf face un apel catre presedintele american George W. Bush sa intervina pentru eliberarea lor. Este pentru prima data de la disparitie cand rapitorii se identifica: in imagini apare numele presupusei grupari care i-ar detine pe jurnalisti - Brigazile lui Mu""adh Bin Jebel.

Grupul operativ constituit la Palatul Cotroceni, coordonat de seful statului si care gestioneaza situatia jurnalistilor romani rapiti in Irak s-a intrunit intr-o sedinta de urgenta in seara zilei de 22 aprilie.

Consilierul prezidential Adriana Saftoiu a declarat, intr-un comunicat transmis in seara aceleiasi zile, ca imaginile difuzate se inscriu in tipul de proba solicitata in astfel de situatii, modul in care se face aceasta proba fiind la latitudinea celor care ii detin pe cei trei romani. Liderii Aliantei PNL-PD si UDMR au recomandat la sfarsitul saptamanii trecute prudenta si retinere in declaratii cu privire la criza ostaticilor din Irak.

PSD si PPRM s-au pronuntat in favoarea discutarii unui calendar al retragerii trupelor romanesti din Irak, aprobat de Parlament.

PUR a anuntat ca va propune la prima intrunire a Consiliului National de Coordonare al Coalitiei de guvernamant retragerea imediata a trupelor din Irak. Liderul PUR, Dan Voiculescu, a afirmat, duminica, 24 aprilie, intr-un comunicat de presa, ca este dispus sa se puna "gaj" in schimbul eliberarii celor trei tineri jurnalisti romani.

Romania are in acest moment 863 de militari in teatrul de operatiuni din Irak si se afla pe locul opt in randul tarilor care participa cu forte la coalitia antiterorista. Trupe romanesti participa din iulie 2003 la operatiunea "Iraqi Freedom". Militarii romani nu executa decat misiuni de stabilizare, umanitare sau de pregatire a unitatilor din armata irakiana.

Din seara zilei de vineri, 22 aprilie, rudele celor rapiti in Irak, alaturi de ziaristi de la "Prima TV" si "Romania Libera" s-au adunat in fata Palatului Cotroceni si au inceput sa manifesteze in tacere pentru eliberarea acestora. Presedintele Traian Basescu i-a asigurat personal ca autoritatile romane fac tot ceea ce este omeneste posibil pentru a-i elibera. Duminica, 24 aprilie, sute de romani si-au manifestat solidaritatea in mai multe orase din tara. Peste o suta de persoane, rudele ziaristilor, reprezentanti ai presei, ai unor organizatii neguvernamentale, ai comunitatii arabe din Romania, se afla de duminica in Piata Universitatii din Bucuresti, in semn de solidaritate cu cei rapiti. Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu a expus pe cladirea Teatrului National din Bucuresti, un afis de mari dimensiuni cu imaginile celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak, precum si a jurnalistei franceze Florence Aubenas, disparuta din ianuarie in Irak. Manifestarile de solidaritate din Bucuresti au continuat si luni, 25 aprilie, cand sute de persoane au participat la un amplu mars al tacerii, pe traseul Piata Universitatii - Ambasada Irakului - Piata Victoriei.

Marti, 26 aprilie, in jurul orelor 15, 00, Redactia Prima TV este contactata telefonic de o persoana care afirma ca vorbeste in numele grupului care ii detine ostatici pe Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian si prezinta o inregistrare audio cu cei trei ziaristi care apeleaza la poporul roman sa faca presiuni asupra oficialilor pentru a retrage trupele din Irak. La cateva ore, televiziunea Al-Jazeera difuzeaza noi imagini cu cei trei ziaristi, imagini preluate de majoritatea posturilor tv romanesti, care isi intrerup programul obisnuit pentru a difuza editii speciale.

Al-Jazeera precizeaza ca rapitorii au prelungit termenul acordat autoritatilor de la Bucuresti cu inca 24 de ore, pana miercuri, 27 aprilie, ora 18, 00. In noile imagini, de proasta calitate, Sorin Miscoci este imbracat in haine portocalii, ceea ce inseamna - potrivit cazurilor precedente de rapiri - ca a fost desemnat sa fie executat, iar Ovidiu Ohanesian este ras in cap. Mohamad Munaf, insotitorul jurnalistilor romani, apare separat, fiind si el imbracat in portocaliu. In Piata Universitatii, unde are loc un miting de solidaritate cu jurnalistii romani, rudele celor trei cer retragerea trupelor romanesti din Irak.

A urmat o perioada in care nu s-au mai transmis nici un fel de informatii. Presedintele Traian Basescu a afirmat doar ca negocierile continua.

Presedintia a anuntat eliberarea celor patru duminica, 22 mai 2005, la aproape 2 luni de la rapirea acestora.
×