x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Croazieră pentru evaluarea Dunării

Croazieră pentru evaluarea Dunării

de Alexandru Nastase    |    Dumitru Stoichita    |    07 Iun 2007   •   00:00
Croazieră pentru evaluarea Dunării

Comisia internaţională pentru protecţia fluviului Dunărea (ICPDR) va organiza o croazieră multinaţională pentru monitorizarea calităţii apelor fluviului. Romănia va aloca 80.000 de euro pentru acest proiect. Croazierele pe Dunăre, denumite Join Danube Survey, au loc o dată la şase ani, iar la ele participă experţi şi oficialităţi din toată ţările dunărene.

Monitorizările incep chiar de la izvoarele Dunării, in munţii Pădurea Neagră, iar expediţiile propriu-zise incep de la Regensburg şi se termină in Delta Dunării, la Sulina. Vaporul este dotat cu un laborator mobil, care preia probele şi le analizează pe intreg cursul Dunării. Potrivit schiţei de program, nava urmează să intre in Romănia la 11 septembrie. La 14 septembrie este planificat un eveniment pentru informarea populaţiei, la Turnu Severin. Croaziera se va termina la 28 sau 29 septembrie cu un simpozion şi cu concluzii la Tulcea. Experţii vor compara atunci datele cu cele de acum şase ani.

CONTRIBUŢIE FINANCIARĂ. Rezultatele analizelor chimice şi bacteriologice vor permite demararea unor acţiuni concrete privind imbunătăţirea calităţii apelor fluviului Dunărea. Expediţia de anul acesta este cu atăt mai importantă cu căt Romănia deţine in 2007 preşedinţia Comisiei Internaţionale pentru Protecţia fluviului Dunărea. In plus, organizaţiile ecologiste internaţionale au anunţat in primăvară, cu ocazia Zilei Apei, că Dunărea este unul dintre fluviile aflate in pericol şi care ar putea dispărea in următorul secol din cauza influenţei omului. Guvernul a aprobat săptămăna trecută contribuţia voluntară a Romăniei in valoare de 80.000 euro, pentru participarea la această expediţie multinaţională. Precedentul proiect de monitorizare a apelor Dunării a avut loc in anul 2001, cu suportul financiar exclusiv al Austriei şi Germaniei, despre care se ştie că sunt statele care poluează cel mai mult fluviul. Rezultatele analizelor vor fi folositoare şi pentru Convenţia internaţională pentru Protecţia Mării Negre. Mai multe state riverane Mării Negre au acuzat ţările dunărene că poluează grav. Acuzaţia a venit insă in contextul in care Dunărea este singura apă care se varsă in mare, al cărei grad de poluare este monitorizat.

PROIECT
"O dată la şase ani se realizează o expediţie prin care se porneşte de la izvoare pănă la vărsare cu un vapor cu specialişti şi un laborator mobil, care iau probe pe intreg cursul Dunării. La 11 septembrie, nava va intra in Romănia. La 28-29 septembrie, expediţia se va termina la Tulceacu un simpozion şi cu concluzii"
Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului


Tone de gunoaie la Orşova

Ploile căzute in ultimele 48 de ore au transformat lacul de acumulare de la Orşova intr-o groapă de gunoi. Tone de resturi menajere, PET-uri, copaci, cadavre de păsări şi animale in stare de putrefacţie şi chiar electrocasnice plutesc in voie spre apele fluviului. Chiar dacă pe răul Cerna există un baraj care să oprească inaintarea gunoaielor spre Dunăre, cantitatea mare de deşeuri a făcut ca acesta să cedeze, zeci de tone de gunoaie ajungănd in fluviu. Este a patra oară de la inceputul acestui an cănd autorităţile locale sunt nevoite să cheltuiască zeci de mii de lei pentru curăţarea Dunării.

×
Subiecte în articol: verde! dunării