x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cronica unei defăimări: Sindicaliştii, luaţi în cătare de anul trecut

Cronica unei defăimări: Sindicaliştii, luaţi în cătare de anul trecut

de Aniela Nine    |    20 Feb 2011   •   19:44
Cronica unei defăimări: Sindicaliştii, luaţi în cătare de anul trecut
Sursa foto: c/Jurnalul Naţional
152930-cs-20101014092659006.jpgScandalul mitei din vămi în care au fost implicaţi şi liderii sindicali a fost prefigurat de preşedintele Traian Băsescu încă de anul trecut, mai exact din mai 2010, când, într-o declaraţie de la Palatul Cotroceni în care tema principală erau consultările cu partidele pe tema măsurilor de austeritate, Traian Băsescu a ridiculizat şi indicat direct liderii de sindicat ca tolerând şpaga din vămi.

"Eu nu am ce să pierd şi nu am de ce să nu le spun şi domnilor lideri sindicali că sunt caraghioşi când vorbesc de corupţia politicienilor. N-aş vrea să îl întreb pe domnul Ma­rica, de exemplu, ce ştie despre corupţia din vămi, sau pe şeful Poliţiei de Frontieră de corupţia din frontieră, pe unde trec tirurile cu ţigări", declara Băsescu.

Următorul pas, în februarie 2011, acţiunea arestărilor masive în vămi, a fost momentul care a declanşat acuzaţiile declarative de implicare în scandalul mitei din vămi.
"Liderii de sindicat, dacă ar avea minimum de decenţă, ar trebuie să spună ce ştiu, unii dintre ei se pare că sunt implicaţi. Dacă sunt cinstiţi, să spună ce ştiu", a intrat Băsescu din nou în joc într-un interviu acordat TVR1 în 8 februarie. După acuzaţia genera­lizată din respectivul interviu, care avusese alăturate şi cuvintele de siguranţă "eu nu ştiu, dar aşa se pare" aferente oricărei acuzaţii indirecte, iar liderul de sindicat Pro Lex Vasile Lincu  dezvăluise traseul şpăgii din vămi către politicieni, utilizând vestita parabolă a tablei de şah, Traian Băsescu a reluat mult mai clar acuzaţiile la adresa liderilor de sindicate într-un nou interviu, de data acesta acordat cotidianului România Liberă, în 14 februarie. Întrebat dacă firele ar duce mai degrabă la liderii sindicali, decât la cei politici, şeful statului a răspuns: "Dacă rămâem – termeni şahişti, mă tem că Regina se află printre liderii sindicali, dar probarea acestui lucru depinde foarte mult de cei care sunt arestaţi, dacă vor recunoaşte".

Pe 15 februarie, la primele ore ale dimineţii, liderul Pro Lex a conti­nuat seria "dezvăluirilor" corupţiei din vămi, indicând, printr-un alt fost angajat al vămilor, şi "regina":  liderul de sindicat Sed Lex, Vasile Marica. Marius Ungureanu, fost şef la Vama Giurgiu, a susţinut că i-a dat bani lui Vasile Marica timp de şase ani, pentru a câştiga bunăvoinţa liderului de sindicat care pusese la punct un sistem de colectare a banilor de la vameşi pentru menţinerea pe funcţie, promovare sau pentru a nu fi daţi afară – cazul restructurărilor. În replică Marica, l-a acuzat pe Ungu­reanu că a negociat defăimarea lui cu preşedintele Băsescu în schimbul unor avantaje. În plus, a mai acuzat Marica, povestea "tablei de şah" ar fi fost desenată tot la Cotroceni, de către consilierul Sebastian Lăzăroiu. Preşedinţia, prin purtătorul de cuvânt, l-a acuzat de minciună pe Vasile Marica.

Ziua următoare, sindicaliştii erau luaţi în vizor dintr-o altă direcţie, Agenţia Naţională de Integritate anunţând că averile a 15 lideri sindicali sunt verificate. Pe lista ANI fi­gurau Vasile Marica, Bogdan Hossu, Marius Nistor, Ion Popescu, Anton Hadăr, Gheorghe Isvoranu, Vasile Lincu, Ion Albu, Liviu Luca, Marius Petcu, Dumitru Costin.

×