x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cronica unei disparitii inexistente

Cronica unei disparitii inexistente

de Mara Raducanu    |    23 Feb 2007   •   00:00
Cronica unei disparitii inexistente

Andreea Chirita a pus pe jar intreaga jandarmerie romana din Azuga si Busteni, care timp de doua zile a cautat in lung si-n lat doi suedezi inventati de dragul unei farse.

"Traim in Romania, si asta ne ocupa tot timpul." PaI, da. Parca am fi o tara de "suedeji". Si astia rataciti prin munti. Chiar pierduti pe alocuri. Asta doar in mintea unei "huhureze" care s-a gasit sa-i trimita pe jandarmi la cules de ghiocei in plina iarna. Pentru ca de fapt n-a existat in nici un moment vreo ratacire de nordici. Cronica unei disparitii inexistente...

Zilele trecute, Andreea Chirita a pus pe jar toata jandarmeria montana din Azuga si Busteni cand a anuntat disparitia unor suedezi, doi la numar, rataciti. Dupa multa tensiune si cautari disperate, s-a facut lumina: totul a fost o farsa. Scumpa, ce-i drept! De vreo 7.000 de RON. A scapat usor fata.

POVESTE DE POVESTE. Duminica. Ora 18:30. Evenimentele lipsesc cu desavarsire, stirile neinteresante. "Jandarmii montani din statiunile Azuga si Busteni au inceput cautarile celor doi turisti suedezi disparuti acum cateva ore. Situatia este foarte tensionata...". Disparitie, munte, ratacire, jandarmi... M-am apropiat repede de televizor. Antena 1 intrase deja in transmisie directa de acolo. O, da! Ca un adevarat jurnalist ce ma aflu, dupa ce discut cu redactorul-sef-adjunct, preiau controlul. Primul pas. Il sun pe corespondentul nostru din Sinaia. "Da, asa este imi confirma acesta. Pe la ora 16:30, jandarmii montani din Azuga si Busteni au fost anuntati de Andreea Chirita, o tanara din Buzau, ca tatal ei vitreg, suedez, mare «barosan» (venit in tara special sa-i aduca bani si o masina pentru aniversarea ei), si soferul acestuia, plecati cu o masina de teren, s-au ratacit undeva in zona Busteni. Vreo 30 de salvatori montani, cu mai multe ATV-uri au pornit imediat in cautarea lor. Situatia este grava".

Erau primele informatii. E de rau, imi spun in sinea mea, dupa ce privesc imaginile si ascult informatiile transmise pe la "teveu". Pe la ora 22:30, cand am vorbit ultima oara cu colegul din Prahova, nici urma de turisti. Parca ii inghitise pamantul!

INCREDIBIL, DAR ADEVARAT! Toata noaptea am visat numai echipe de salvare si suedezi strigand dupa ajutor. Luni, ora 9 dimineata. "Turisti suedezi, rataciti in munti." Cam asa sunau aproape toate titlurile ziarelor si a editiilor de stiri care preluasera subiectul. Reiau cercetarile. Vesti bune! Domnisoara Chirita, venita la Busteni sa ajute la cautari, reusise sa vorbeasca la telefon cu cei doi disparuti. "Imi spun ca sunt pe un drum cand pietruit, cand forestier, inzapeziti, cu multa zapada, cu masina un pic lovita, ramasi undeva in padure. Alte explicatii nu puteau sa-mi dea, erau dezorientati", le povesteste tanara jandarmilor.

Reincep cautarile. Situatia devine din ce in ce mai dificila. Fata este disperata, iar jandarmii se simt neputinciosi. Motiv pentru care se trece la artileria grea. Incep survolarile cu elicopterul.

ASII ATV-URILOR. Jandarmii montani s-au "distrat" cu suedezii

DIALOG CU DISPARUTII. "Am reusit si noi sa intram in legatura telefonica cu cei doi, insa s-a intrerupt. Probabil li s-a descarcat bateria", sustine unul dintre jandarmi. Ghinion de nesansa! Caci se facuse deja ora 22:00, iar suedezii nostri nu mai conteneau sa apara. "Salvati-i, va rog, se lamenteaza Andreea Chirita, uitandu-se induiosator in ochii jandarmilor. Nu au haine de iarna, iar masina nu este corespunzator echipata. Va rog, ajutati-i!"

Marti. Stop cautarilor. Ceva nu miroase a bine in toata povestea asta. Dupa ce este amenintata cu detectorul de minciuni, "mademoiselle" Chirita cedeaza. "Am mintit. Pe mine ma intretine prietenul meu si, ca sa mai «indulcesc» situatia, am inventat ca vine tatal vitreg cu bani din Suedia. Nu credeam ca veti cauta asa." Si telenovela se incheie.
×
Subiecte în articol: observator