x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Crucea Secolului", mutată la Ambasada Chinei

"Crucea Secolului", mutată la Ambasada Chinei

de Monica Andrei Capatos    |    19 Ian 2011   •   21:43

Ministerul Culturii a fost de acord ca Primăria Capitalei să mute monumentul "Crucea Secolului", amplasat în Piaţa Charles de Gaulle, în faţa Ambasadei Chinei. În zonă se vor construi o parcare subterană, un pasaj rutier şi o zonă comercială. Lucrările vor începe în martie şi vor dura doi ani, costurile fiind ridicate la 93.750.000 de euro.

Avizul dat de Comisia Naţională pentru Monumente acum două zile se referă la o mutare provizorie a "Crucii Secolului", urmând ca după terminarea lucrărilor monumentul să fie remutat în acelaşi spaţiu. La începutul lunii, între Ministerul Culturii şi municipalitate au avut loc unele discuţii contradictorii pe tema mutării monumentului. Iniţial, Primăria Capitalei voia să-l amplaseze în Parcul Herăstrău. Cei de la Comisia de Monumente n-au fost de acord şi au propus ca variantă scuarul aflat la intersecţia Bulevardul Aviatorilor cu Şoseaua Nordului, în faţa Ambasadei Chinei. Precizarea era însă una fermă, fiind vorba despre o mutare provizorie. Numai că la urechile celor de la Ministerul Culturii a ajuns informaţia că amplasarea lucrării artistice la Ambasada Chinei ar fi una definitivă. Iţele au fost între timp descurcate, avizul a fost dat, municipalitatea urmând să readucă "Crucea Secolului" în Piaţa Charles de Gaulle în momentul în care lucrările din zonă vor fi terminate.

Mutarea monumentului va începe efectiv în câteva zile, primele săpături fiind deja începute. Firma care a câştigat licitaţia pentru această lucrare este SC Apolodor SA, costurile ridicându-se la suma de 514.000 lei, cu TVA inclusă. De­plasarea monumentului din Piaţa Charles de Gaulle în faţa ambasadei ar putea dura în jur de o lună. Pe
site-ul Jurnalului Naţional puteţi vedea exact cum vor arăta parcarea şi pasajul ce vor fi construite în zonă. Dacă parcarea subterană ocupă intersecţia Charles de Gaulle, fiind împărţită în două alveole (de-a dreapta şi de-a stânga casetei de metrou), pasajul rutier este amplasat în piaţă (având intrare directă şi în parcare) şi se întinde apoi pe Bulevardul Aviatorilor.

Intrările şi ieşirile în pasaj se vor face din accesele laterale ale Bulevardului Aviatorilor, în acest scop reproiectându-se parţial zona verde, fiind ocupată o bandă din carosabilul existent. Parcarea va avea 603 locuri, fiind construită pe trei niveluri.

×
Subiecte în articol: piata charles de gaulle