x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Csibi Barna, urmărit penal

Csibi Barna, urmărit penal

de Gabriela Antoniu    |    Violeta Fotache    |    23 Mar 2011   •   12:22
Csibi Barna, urmărit penal

157745-csibi-barna-cj-ms-ea7ce33493.jpg

Csibi Barna, funcţionarul plătit din banii publici ai României care a îndrăznit să terfelească memoria unuia dintre eroii noştri naţionali, Avram Iancu, va răspunde penal pentru faptele sale. Procurorii Parchetului instanţei supreme, Secţia de urmărire penală şi criminalistică, au declanşat urmărirea penală faţă de Csibi Barna. Potrivit comunicatului emis de Ministerul Public, Barna este urmărit penal din data de 21 martie sub acuzaţiile de ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi instigare la discriminare. Anchetatorii de la Bucureşti au preluat investigaţiile privind incidentul produs la 14 martie 2011 în centrul Municipiului Miercurea Ciuc, la propunerea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita, for care s-a autosezizat să facă cercetări chiar din data de 15 martie.

Citat la Parchetul instanţei supreme pentru a fi audiat în acest dosar, Csibi Barna s-a prezentat la ora 12,00, însoţit de tatăl său şI, dovedind lipsă de respect faţă de compatrioţii români, el a răspuns în limba maghiară întrebărilor adresate de jurnalişti. Aş spune, culmea tupeului, ţinând cont de faptul că el este funcţionar public la Direcţia Finanţelor Publice (DGFP) Harghita. Prin comportamentul său de ieri, Csibi Barna dovedeşte faptul că nu regretă nici o clipă gestul făcut la manifestarea dedicată sărbătoririi Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Reamintim că, în public, Barna a luat un manechin purtând pe figură o poză a lui Avram Iancu, pe care “l-a condamnat” şI apoi l-a “spânzurat”. Gestul său a iscat proteste în rândurile moţilor, atât la mormântul eroului nostru naţional, din Tebea, cât şI la Abrud, judeţul Alba, unde instigatorul la discriminare a fost detaşat pentru şase luni, imediat după incident, prin ordinul şefului ANAF Sorin Blejnar. Administraţia locală  din Abrud a transmis premierului Emil Boc o scrisoare deschisă în care solicită revocarea ordinului de transfer al lui Barna la finanţele publice din Abrud, precum şI demiterea persoanei care a propus o astfel de măsură ce a încins şI mai mult spiritele patrioţilor, Abrudul fiind localitatea unde fostul revoluţionar Avram Iancu a urmat clasele elementare. AdunaţI de prin localităţile din jurul Abrudului, protestatarii nu doar că nu-l vor pe Csibi Barna funcţionar public în zonă, ci vor să-l declare “persona non grata” în Abrud. {I în Câmpeni s-au derulat marţI proteste, în Piaţa Avram Iancu, cele peste 500 de persoane oripilate de gestul lui Barna cerând Preşedinţiei, Guvernului şI Parlamentului să se “dezică şI să condamne cu promptitudine tot ceea ce aduce atingere integrităţii statului român” şi, totodată, să “analizeze cu luciditate acţiunile iredentiste şi xenofobe, indiferent din partea cui ar veni”.

Astăzi Csibi Barna va fi audiat şI de membrii Comisiei de Disciplină a DGFP Harghita, unde a activat încă din anul 2005.

×