x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSM a decis ca Daniel Morar să conducă Parchetul General până pe 8 iunie, când devine judecător constituţional

CSM a decis ca Daniel Morar să conducă Parchetul General până pe 8 iunie, când devine judecător constituţional

de Gabriela Ştefan    |    25 Mar 2013   •   17:21
CSM a decis ca Daniel Morar să conducă Parchetul General până pe 8 iunie, când devine judecător constituţional
Sursa foto: Daniel Morar

 Zi excepţională pentru procurorul Daniel Morar: în doar câteva ore, a primit două veşti bune. Mai întâi, preşedintele României a semnat decretul prin care este numit judecător al Curţii Constituţionale începând din luna iunie. În al doilea rând, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a luat o decizie fără precedent, referitoare tot la Daniel Morar. Cum delegarea acestuia la conducerea Ministerului Public expira pe data de 2 aprilie, CSM a invocat instituţia "detaşării" şi a dispus ca Daniel Morar să fie detaşat pentru şase luni în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ.
Interesant de remarcat faptul că solicitarea detaşării lui Morar a fost adresată Secţiei de procurori a CSM  de către procurorul general adjunct al PICCJ, adică  o persoană cu o funcţie inferioară ierarhic a făcut o solicitare pentru o detaşare ( a se citi promovare) a cuiva cu o funcţie superioară ierarhic. Este o situaţie atipică în sistemul judiciar din România, un procuror nu poate propune detaşarea (promovarea) unui procuror care îi este deja superior ierarhic ca şi funcţie. 
În comunicatul de presă, CSM specifică faptul că ne aflăm într-o situaţie de excepţie: "Prin excepţie, pentru rezolvarea situaţiilor de vacanţă a acestor funcţii, este prevăzută în mod expres posibilitatea delegării. iar din interpretarea sistematică a textelor de lege - astfel cum au fost aplicate şi în alte situaţii asemănătoare - rezultă că aceste funcţii pot fi, de asemenea, ocupate prin detaşare. 
Potrivit art. 58 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, „Consiliul Superior al Magistraturii dispune detaşarea judecătorilor şi procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instanţe sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Justiţiei sau la unităţile subordonate acestuia ori la alte autorităţi publice, în orice funcţii, inclusiv cele de demnitate publică numite, la solicitarea acestor instituţii, precum şi la instituţii ale Uniunii Europene sau organizaţii internaţionale.” 
Conform alin. (2) al art. 58 din lege, detaşarea poate fi dispusă de secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii pentru o durată cuprinsă între 6 luni şi 3 ani.
Din modul în care este reglementată detaşarea, rezultă indubitabil că scopul dispunerii acestei măsuri este de a asigura funcţionarea în bune condiţii a instanţelor, a parchetelor, a unor instituţii din cadrul sistemului judiciar sau chiar a unor instituţii din afara sistemului judiciar, numai în interesul instituţiei care o solicită".
Din păcate, în comunicatul CSM nu sunt menţionate şi situaţiile anterioare la care face referire. 
"Domnul procuror Daniel Morar şi-a exprimat acordul pentru detaşare, cu menţiunea că aceasta va înceta la data de 8 iunie 2013, dată de la care va prelua, conform Decretului Preşedintelui României din 25.03.2013, mandatul de judecător la Curtea Constituţională", se mai arată în comunicatul CSM.

×
Subiecte în articol: daniel morar CSM Curtea Constitutionala