x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSM îşi va alege mâine noul preşedinte. Cine îi va lua locul Oanei Hăineală

CSM îşi va alege mâine noul preşedinte. Cine îi va lua locul Oanei Hăineală

de Gabriela Ştefan    |    05 Ian 2014   •   00:13
CSM îşi va alege mâine noul preşedinte. Cine îi va lua locul Oanei Hăineală
Sursa foto: Oana Haineala

Consiliul Superior al Magistraturii îşi va alege luni noua conducere pentru un an de zile. Mandatul de preşedinte al procurorului Oana Hăineală încetează mâine, la fel şi cel al vicepreşedintelui CSM, judecătorul Adrian Bordea.
Surse din cadrul CSM au precizat pentru Jurnalul Naţional că pentru funcţia de preşedinte al CSM şi-a anunţat intenţia de a candida actualul vicepreşedinte, judecătorul Adrian Bordea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aceleaşi surse au mai precizat că pentru funcţia de vicepreşedinte cea mai probabilă candidatură este cea a procurorului George Muscalu din cadrul DIICOT.
Ca în fiecare an, alegerile pentru şefia CSM nu au nimic de-a face cu transparenţa, până în acest moment instituţia necomunicând decât data alegerilor: nu a existat un calendar pentru depunerea candidaturilor şi a proiectelor manageriale şi, ca atare, nu a existat o dezbatere a acestora în rândul judecătorilor şi procurorilor. Practic, cei care şi-au trimis reprezentanţii în CSM vor fi puşi mâine în faţa faptului împlinit: cel mai probabil, vor fi anunţate două candidaturi, câte una pentru fiecare funcţie, care vor fi votate ca atare. 


Scrisoare deschisă către CSM

În aceste condiţii, luarea de poziţie a Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), care a trimis o scrisoare deschisă CSM-ului, este cât se poate de legitimă. AMR solicită CSM să facă publice într-un termen rezonabil intenţiile de candidatură şi proiectele manageriale ale magistraţilor care vor candida pentru funcţiile de preşedinte şi de vicepreşedinte. În scrisoarea deschisă, AMR face referire la situaţia dificilă cu care s-a confruntat sistemul judiciar în anul 2013, când “Consiliul Superior al Magistraturii, apreciat ca a hotarat doar pentru sine, iar pe de alta parte, magistratii care nu s-au mai regasit reprezentati intocmai de actiunile acestuia”.
Este de presupus, având în vedere conduita din ultimii doi ani a CSM, că solicitarea AMR va fi ignorată, iar alegerile de mâine se vor desfăşura după tipicul deja consacrat, chiar dacă contestat de asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor.
Revenind la cele două nume vehiculate pentru cele două funcţii, surse CSM au precizat pentru Jurnalul Naţional că, în cazul în care tandemul Bordea – Muscalu va prelua conducerea instituţiei, este de aşteptat ca frâiele puterii să fie ţinute mai curând de către procurorul George Muscalu, “o persoană mai combativă, mai implicată şi mai bine conexată”.

Procedura de alegeri

În ceea ce priveşte procedura, trebuie spus că cele două funcţii vor fi votate de către Plenul CSM, care are în componenţă 19 membri. Dintre aceştia, doar 14 (9 judecători şi 5 procurori, aleşi de către colegii lor) au dreptul de a candida. În timpul unui mandat de conducere (care nu poate fi mai mare de un an), este obligatoriu ca una dintre cele două funcţii să fie deţinută de un judecător, iar cealaltă de un procuror. Mandatul membrilor aleşi ai CSM este de şase ani.
 

×