x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSM ia taurul de coarne: Procurorii Stoian, Sandu si Moraru, revocati din functie

CSM ia taurul de coarne: Procurorii Stoian, Sandu si Moraru, revocati din functie

de Violeta Fotache    |    05 Feb 2009   •   00:00

Modul in care au decurs lucrurile in cazul eliberarii lui Serghei Gorbunov, suspectul priuncipal in jaful armat de saptamana trecuta de la Brasov, a determinat Consiliul Superior al Magistraturi sa ia masuri impotriva abaterilor constatate in acest proces.



Consiliul Superior al Magistraturii a decis revocarea din funcţii a prim-procurorului Parchetului Tribunalului Dolj, Gheorghe Stoian, adjunctul acestuia, Tena Moraru, dar şi a procurorului şef al Secţiei judiciare a Parchetului doljean, Ioana Sandu.

După două ore şi jumătare de audieri, membri Secţiei de procurori a CSM au decis, cu majoritate de voturi, revocarea din funcţiile de conducere a procurorilor, invocând articolul 51, alineatul 2, litera b, din Legea 303/2004, potrivit căreia o astfel de măsură se ia î"n cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale".

Decizia Secţiei CSM se pune imediat în executare, ea poate fi atacată în 15 zile de la comunicare, în plenul Consiliului.


Prima actiune disciplinara impotriva unui magistrat implicat in acest caz a fost declansata de catre Comisia de Disciplina a CSM impotriva procurorulul Marius Vladoianu. Acesta este magistratul care a pus concluzii in cazul suspendarii temporare a executarii pedepsei cu inchisoarea, pe care o avea de efectuat Gorbunov, iar ulterior nu a formulat recurs impotriva verdictului dispus de instanta.

Tot astazi CSM discuta modul in care si-au indeplinit atributiile manageriale conducatorii de la Parchetul Tribunalului Dolj, ai Tribunalului Dolj si cei ai Tribunalul Brasov. In cazul instantei brasovene au fost depistate nereguli la Biroul de executari penale unde judecatorul delegat ar fi trebuit sa ia masuri imediate pentru reincarcerarea lui Gorbunov la data de 16 august 2008, cand acestuia i-a expirat eliberarea temporara.

La sectia pentru procurori a CSM au fost chemati sa dea explicatii, pentru modul in care subordonatii lor au actionat in aceste cazuri, prim-procurorul parchetului Dolj Gheorghe Stoian, adjunctul acestuia Moraru Tena si presedintele sectiei penale judecatoarea Ioana Sandu. Potrivit surselor citate este posibil ca cel putin doi dintre cei mentionati sa-si piarda functiile de conducere.

Si presedintele Tribunalului Dolj, Constantin Diaconu a fost chemat la CSM pentru a raspunde in fata Sectiei pentru  judecatori de modul in care si-a indeplinit atributiile manageriale. Surse judiciare au precizat ca acestuia i se reproseaza ca nu a luat masuri pentru uniformizarea practicii judiciare, in cadrul Sectiei Penale existand solutii diferite pe aceeasi problema de drept ridicata in cereri separate de catre Serghei Gorbunov.

Totodata vor fi audiati si vicepresedintele instantei Tribunalului Dolj, Carmen Mititelu si sefa sectiei penale a aceleiasi institutii,  Aurora Lautaru.
Au mai fost chemati pentru audieri si Aurelia Munteanu, presedintele Tribunalului Brasov si Dan Iulian Nastase, presedintele Sectiei Penale a Tribunalului Brasov.

Toti magistratii chemati de catre CSM urmeaza sa intre la discutii imediat dupa terminarea sedintei de plen a CSM. Deciziile ce vor fi luate de catre CSM urmeaza sa fie aduse la cunostiinta opiniei publice in cursul acestei zile.

×
Subiecte în articol: observator tribunalului tribunalului dolj