x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Cu ce mă ajută pe mine, cetăţean, reorganizarea?" În afara "debandadei", românii nu văd un alt folos.

"Cu ce mă ajută pe mine, cetăţean, reorganizarea?" În afara "debandadei", românii nu văd un alt folos.

de Gabriela Mladin    |    Cristinel C. Popa    |    Monalise Hihn    |    16 Iun 2011   •   21:00
"Cu ce mă ajută pe mine, cetăţean, reorganizarea?" În afara "debandadei", românii nu văd un alt folos.

Jurnalul National prezinta noi opinii ale romanilor despre proiectul PDL de reorganizare a tarii. Potrivit acestui proiect, judetul Gorj ar urma sa fie comasat cu Mehedinti, Dolj, Olt si Valcea in regiunea sud-vest-Oltenia, cu capitala la Craiova. Cei mai multi dintre gorjeni nu inteleg ratiunea reorganizarii Romaniei: "Sa inteleg ca Gorjul nu va mai exista ca judet. Si pe cine ajuta asta? Cine gandeste aceste aberatii si de ce? Deocamdata nu am intalnit nici un domn, dintre cei care conduc aceasta tara, sa ma lamureasca de ce e bine ca Gorjul sa faca parte dintr-o regiune. Am inteles ca trebuie sa-si fac din nou buletinul, pasaportul... adica bani, bani si iar bani. Astia-s nebuni la cap? Nu le mai ajunge cat au slu­ga­rit populatia, vor sa ne extermine", sustine Nicu Dina, functionar in Targu-Jiu. "Am auzit la televizor, dar n-am inteles de ce trebuie sa des­fiinteze judetul Gorj. Vreau sa stiu in afara debandadei create cu ce ma ajuta pe mine, cetatean, aceasta im­partire?", spune si Catalin Boboc din Targu-Jiu. "Eu am inteles ca trebuie in­trebata populatia pentru acest lu­cru. Pe mine nu m-a intrebat nimeni daca sunt de acord sau nu sau nu mai conteaza daca noi suntem sau nu de acord. Basescu a ne­no­rocit aceasta tara. Ne-a nenorocit pe noi ca popor, acum vrea sa imparta si Romania du­pa bunul plac", a precizat Iulian Schinteie.

Iasi: politicienii nu fac niciodata ceva bun pentru talpa tarii
Proiectul de reorganizare teritoriala prevede ca judetul Iasi va fi comasat cu Neamt, Suceava, Boto­sani, Bacau si Vaslui in Regiunea Nord-Est, capitala urmand a fi la Iasi. Iata si ce ne-au spus cativa dintre ie­seni. "Au dat de inteles ca vor dispare coruptia si baronii locali. Dim­po­triva, eu cred ca se va amplifica, iar clientela politica va fi la fel de pretentioasa. Noi, oamenii de rand, nu castigam nimic prin aceasta masura, tot ei isi pun la cale siguranta materiala si politica prin cheltuieli din bu­getul statului", a spus Ioan Ava­da­nei (50 de ani). "Nici pentru noi, cei din Iasi, unde ar putea fi noua ca­pi­tala de teritoriu nu va fi bine, d-apoi pentru saracii oameni care vor trebui sa bata drumul de la Botosani la Iasi pentru o hartie marunta. De unde sa aiba ei bani, sarmanii? De asemenea, toti acesti oameni vor trebui sa-si schimbe buletinele, alta alergatura, alti bani, nervi, lipsa de respect pentru omul care astazi nu mai are timp de pierdut si munceste din greu pe bani putini. Apoi coruptia in institutii nu va fi starpita. Dau iarasi functio­nari afara. Dar de ce pedelistii acestia doar asta fac, dau oameni afara. Sa le asigure servicii. Masura implica doar cheltuieli si lucruri rele dupa! Reduc din functionari? Dar noi ce vom face cu mai putini functionari, vom sta mai mult pe la randuri? Eu cred ca in toata aceasta afacere e doar frica lor ca vor pierde puterea, si daca tot o vor pierde, macar sa loveasca in cineva, si pana la urma tot in omul de rand loveste", ne-a spus Gheorghe Simon, 68 de ani. "In nici un caz politicienii nu fac ceva bun pentru talpa tarii. Iar masura aceasta va da mai mult bataie de cap oamenilor si coruptia va fi si mai mare", ne-a spus si Maria Agraviloaie.

Ce spun romani din Spania
Romanii din Spania nu pricep de ce e nevoie de regionalizare. Ga­briela Vasilescu, medic, Denia: "Nu cred ca e nevoie ca Romania sa fie reimpartita administrativ. Sunt sigura ca este vorba doar despre un tertip al presedintelui, al carui partid se prabuseste in sondaje. Cred doar ca reorganiza­rea nu va avea loc. Mai bine ar ga­si solutii pentru absorbtia fondu­ri­lor comunitare. Spania e acum in dificultate, dar sa nu uitam ca a reusit sa atraga banii europeni in proportie de 130 la suta". Lucian Lolescu, sofer, Benidorm: "Pentru inceput, am plecat din tara, pentru ca m-am saturat sa tot sper, dar am ramas roman si, mai ales, hunedorean. Acum, Basescu vrea sa ma transforme in "vestic". Mi se pare ca totul nu e decat o incercare jalnica a actualilor guvernan­ti sa isi pastreze privilegiile si pu­te­rea. Cred ca toata agitatia asta e doar de fatada si reorganizarea nu se va face". Leontin Ionescu, tehnician dentar, Altea: "Cred ca Traian Basescu vrea sa dezbine USL si a gasit motivul perfect, re-organizarea tarii. Probabil ca ii va reusi, chiar daca Antonescu si Ponta vor incerca din rasputeri sa se opuna".

×