x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cu pistoalele pe bulevarde

Cu pistoalele pe bulevarde

de Dorian Cobuz    |    13 Feb 2008   •   00:00
Cu pistoalele pe bulevarde

PROIECT ● Armata pregăteşte o lege şocantă
Într-o ţară în care autoapărarea este un concept foarte dificil de susţinut în instanţă, iar poliţiştii reclamă proceduri dificile în situaţii când ar trebui să-şi folosească armele din dotare, Armata pare decisă să scoată pistoalele pe stradă.


PROIECT ● Armata pregăteşte o lege şocantă
Într-o ţară în care autoapărarea este un concept foarte dificil de susţinut în instanţă, iar poliţiştii reclamă proceduri dificile în situaţii când ar trebui să-şi folosească armele din dotare, Armata pare decisă să scoată pistoalele pe stradă.


Un proiect de lege ce a fost publicat pe site-ul Ministerului Apărării şochează prin libertatea de folosire a armelor pe care ar urma să o primească militarii. Astfel, aceştia îşi vor putea lua pistoalele acasă şi chiar să le folosească pentru autoapărare.

CONTROL DIFICIL. Cadrele militare în activitate pot purta pistolul din dotare sau armamentul achiziţionat personal pentru autoapărare sau pentru apărare şi pază şi în afara serviciului, fără a fi necesară eliberarea unui permis de armă de către organele de poliţie, se spune în propunerea de lege supusă acum dezbaterii publice. Articolul citat inovează mult reglementările cu privire la portul de armă din România: astfel, un angajat al MApN nu este obligat să obţină un document de port armă, dar are dreptul să umble cu ea prin oraş. Asta în condiţiile în care un ofiţer de poliţie, de exemplu, îşi lasă arma în sediu, sub pază strictă. O altă menţiune care ridică semne de întrebare este aceea de permisiune pentru folosirea armelor "împotriva persoanelor care încearcă să pătrundă ori să iasă în mod ilegal în sau din obiectivele militare ori în zonele militare restricţionate".


Legea pune în pericol orice persoană care pătrunde accidental într-o zonă militarizată, în condiţiile în care un astfel de perimetru poate fi constituit temporar – deci necunoscută publicului larg – , după cum stabileşte acelaşi act normativ, adică. Militarii ar putea folosi armele şi pentru imobilizarea sau reţinerea persoanelor cu privire la care sunt "probe sau indicii temeinice" că au săvârşit o infracţiune. Deci, nu mai alergaţi pe stradă că s-ar putea să intraţi sub tirul vreunui ofiţer mai zelos sau supărat pe nevastă. Concret, legea face mult mai dificil controlul armelor. Ministerul va putea, conform noii legi, să înstrăineze, să transmită dreptul de folosinţă şi să facă transfer de arme, dar nici una dintre aceste opţiuni nu este definită de acest act. În acelaşi timp, dacă propunerea trece în forma actuală poligoanele vor trebui reautorizate şi se poate specula că legea creează o portiţă pentru autorizarea unor stabilimente private de această natură pentru exerciţii militare. Mai mult, condiţiile de autorizare rămân să fie stabilite de către ministrul Apărării, conform acestei propuneri legislative.


Dezbatere publică pe site-ul MapN

Nu trebuie să ne speriem, ne asigură Andreea Dumitru, purtătorul de cuvânt al ministrului Teodor Meleşcanu. Dumitru ne-a precizat că şi în momentul de faţă cadrele militare, în urma unor rapoarte foarte bine motivate, pot obţine dreptul de a scoate armele din unităţi. "Propunerea ministerului a apărut ca urmare a adoptării unui alt act normativ, Legea 295/2004, iniţiată de Ministerul de Interne, care obligă toate instituţiile publice din domeniul apărării şi siguranţei publice să procure, deţină şi folosească arme letale, în condiţii reglementate de legi speciale. Propunerea este supusă dezbaterii publice şi va fi amendată prin acest proiect", ne-a precizat Andreea Dumitru.



×
Subiecte în articol: observator