x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cu sănătatea, la terapie de urgenţă

Cu sănătatea, la terapie de urgenţă

23 Ian 2012   •   21:00

Sistemul de sanatate roman, al carui proiect de reforma a declansat o miscare de contestare vasta, are nevoie de terapie de urgenta din cauza bugetului insuficient, a coruptiei, a exodului medicilor si a lipsei de empatie fata de bolnavi, apreciaza specialistii si pacientii, citati de agentia France Presse, care monitorizeaza la randul ei protestele si cauzele acestora.

'Trebuie luate masuri pentru reducerea arieratelor spitalelor, pentru ameliorarea accesului la ingrijiri medicale si a calitatii serviciilor', a declarat Richard Flo­res­cu, director de programe so­cia­le al Bancii Mondiale la Bu­cu­resti. Desi a crescut de patru ori in sase ani, ajungand la 5,5 mi­liarde de euro in 2011, bugetul sa­na­tatii este in continuare insuficient. Romania aloca doar 4 % din PIB sanatatii, fata de 11% cat alo­ca Franta. Explicatiile sunt multiple, intre care un numar redus de cotizanti (6,7 milioane dintr-o populatie de 21,5 milioane), o gestionare deficitara si coruptia.
Dar Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru protectia pacientilor, afirma ca, 'indiferent cat va fi, bugetul nu va fi niciodata sufi­cient, pentru ca banii sunt deturnati'.

O alta problema o constituie mita care garanteaza ingrijirile de calitate sau pur si simplu bunavointa personalului. Desi aceste servicii sunt acoperite prin asigurarea medicala, nici un pacient nu merge la spital fara sa pregateasca plicuri cu bani.
'Platile informale' din acest sector reprezinta aproximativ 300 de milioane de euro pe an, arata un studiu realizat pentru Banca Mondiala. Potrivit analistilor, atat timp cat salariile medicilor romani vor fi de zece ori mai mici decat cele ale colegilor lor occidentali, coruptia si exodul personalului medical vor continua.

Numerosi romani denunta un sistem 'inuman', in care lipsa de respect si empatie pentru pacienti este adeseori mai grava decat pe­nu­ria de medicamente si echipamente invechite. 'Este o situatie criminala. Sunt cativa medici buni, pasionati, dar de cele mai multe ori esti tratat in mod deplorabil, incepand prin modul in care ti se vor­beste, pana la ingrijirile care nu iti sunt acordate', marturiseste Ana, o bucuresteanca in varsta de 32 de ani, care sufera de o boala grava.

×
Subiecte în articol: observator