x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum a ajuns Băsescu să-i catalogheze drept "ţigani de rahat” pe albanezi într-o "hackereală" pe Net

Cum a ajuns Băsescu să-i catalogheze drept "ţigani de rahat” pe albanezi într-o "hackereală" pe Net

de Marina Constantinoiu    |    12 Iul 2011   •   17:55
Cum a ajuns Băsescu să-i catalogheze drept "ţigani de rahat” pe albanezi într-o "hackereală" pe Net

Despre Romania stim cu totii ca nu recunoaste independenta autoproclamata a provinciei Kosovo. Ce nu stiam, era de unde provin o serie de declaratii care au circulat marti pe Internet, atat in Kosovo, cat si in Albania, dar iata ca si pe un site in limba italiana - julienews.it - , potrivit carora presedintele Traian Basescu ar fi declarat presei din Romania ca tara noastra nu recunoaste independenta Kosovo, catalogandu-i pe albanezi drept "tigani de rahat' si "gunoaie'.

Site-urile kosovare indeksonline.net si gazetaexpress.com au publicat marti, 12 iulie, in main page un text identic, o informatie care facea referire la niste asa-zise declaratii rasiste ale presedintelui Romaniei, texte pe care le si ilustra cu fotografia lui Traian Basescu.

La randul sau, cotidianul albanez TEMA, din Tirana, a publicat in editia sa online, preluand informatii de pe site-ul in limba italiana julienews.it, cam aceleasi afirmatii referitoare la declaratiile rasiste ale presedintelui roman. Daca sursa celor de la Tirana era mai generoasa, oferind detalii si punand in context problematica nerecunoasterii independentei provinciei Kosovo de catre Romania, este pentru ca articolul era redactat de un originar din Romania, si anume Costel Antonescu. In textul sau, postat pe julienews.it, aparea inserata afirmatia potrivit careia "presedintele Traian Basescu a definit declaratia unilaterala a independentei Kosovo drept un act ilegal si ca albanezii sunt toti de rahat, precum tiganii', precizandu-se ca "afirmatiile presedintelui Basescu sunt scandaloase in viziunea Guvernului albanez'. Antonescu il cita pe presedintele Romaniei afirmand ca "declaratia de independenta incalca suveranitatea si integritatea teritoriala a Serbiei' si adauga ca "in curand va fi retrasa si reprezentanta diplomatica a Romaniei de la Pristina'. Textul, desi apare acum, este o compilatie de declaratii de prin 2008, reiterate pe parcurs de catre presedinte. Mai putin cele referitoare la albanezi, care nu a facut niciodata parte din discursul presdintelui Basescu in fata presei din Romania.

Dupa numai patru ore de la postarea initiala pe site-urile kosovare a povestii despre "rasismul lui Basescu', site-urile kosovare indeksonline.net si gazetaexpress.com fac precizarea:'Un hacker sarb era sa declanseze un scandal diplomatic intre Romania si Albania si a reusit sa activeze diplomatii celor doua tari marti'. Intre timp, postarea de la julienews.it disparuse. Dupa cercetari amanuntite, s-a ajuns la concluzia ca un hacker sarb a atacat site-ul de stiri italian.

Cert este un singur lucru: teribilism de hacker sau ce-o fi fost, povestea cu declaratiile rasiste ale lui Basescu a incins spiritele forumistilor, care s-au grabit sa comenteze in fel si chip atat la adresa lui Basescu, amintind de Hitler, cat si a romanilor, care erau catalogati drept "hoti, tigani, urat mirositori' etc, unii dintre ei indemnand chiar la expulzarea romanilor care fac parte din misiunea Eulex din Kosovo si la declararea lor persona non-grata.

Ministerul roman de Externe, ofuscat de "trivializarea' dialogului diplomatic

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei isi exprima dezacordul cu privire la conduita neuzuala a MAE albanez care, in cursul zilei de 12 iulie 2011, i-a solicitat ambasadorului Romaniei la Tirana sa clarifice unele pretinse afirmatii referitoare la Kosovo, atribuite cu rea credinta presedintelui Romaniei de catre presa albaneza, in urma publicarii lor pe un site, se arata intr-un comunicat al ministerului. Ambasadorul Romaniei a respins ferm veridicitatea afirmatiilor respective si a precizat ca ne aflam in fata unei dezinformari menite sa afecteze traditionala relatie de prietenie dintre Romania si Albania.Ambasadorul Romaniei a reafirmat pozitia de principiu a tarii noastre in dosarul Kosovo, subliniind ca aceasta este binecunoscuta tuturor aliatilor si partenerilor europeni si euro-atlantici. Pe acest fond, MAE roman a comunicat in cursul zilei de 12 iulie ambasadorului Albaniei la Bucuresti ca este total inacceptabil faptul ca un ambasador roman a fost pus in pozitia de a da explicatii in urma unor informatii neverificate si provenind din surse neclare. Acest tip de abordare nu este in concordanta cu nivelul relatiei bilaterale si nici cu sustinerea constanta de catre Romania a aspiratiilor europene ale Albaniei. MAE dezaproba incercarile de trivializare a dialogului diplomatic si supralicitarea unor informatii precare vehiculate in mediile de comunicare virtuale. Ministerul reaminteste, in acest context, ca in cursul zilei de 12 iulie 2011, ora locala 12.30, pe site-ul televiziunii albaneze de stiri "Ora News', a fost postat un articol in care sunt citate pretinse declaratii facute de presedintele Romaniei pentru mass-media italiene, la un moment si in circumstante neprecizate in articol. Aceste informatii fusesera preluate de pe un website italian. Pana la ora locala 15.00, alte posturi de televiziune au difuzat in cadrul buletinelor de stiri informatiile publicate de Ora News. Aceste false afirmatii au fost ulterior preluate de mass-media electronice din Kosovo si au inceput sa fie difuzate inclusiv pe retele de socializare, capatand amploare. Ulterior, Ora News si website-ul italian au retras articolul.

×