x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum a fost cinstit Avram Iancu la Ţebea. Planul făcut de Gheorghe Falcă în caz că venea Traian Băsescu

Cum a fost cinstit Avram Iancu la Ţebea. Planul făcut de Gheorghe Falcă în caz că venea Traian Băsescu

de Monalise Hihn    |    09 Sep 2012   •   16:30
Cum a fost cinstit Avram Iancu la Ţebea. Planul făcut de Gheorghe Falcă în caz că venea Traian Băsescu

In jur de 10.000 de oameni au participat la 'Serbarile Nationale – Tebea 2012', inchinate memoriei lui Avram Iancu, comemorat la 140 de ani de la moartea sa. Este pentru prima oara dupa multi ani cand la Tebea nu si-au mai facut aparitia nici seful statului, nici presedintii importantelor partide din Romania. Pentru ca exista, totusi, zvonul ca Traian Basescu ar urma sa soseasca la mormantul lui Avram Iancu, Gheorghe Falca a adus in zona 65 de autocare si microbuze, pline cu aradeni.

Pe de alta parte, nici politicienii nu au mai sarit calul cu discursuri sforaitoare. In schimb, din nou, nu i-a putut potoli nimeni pe depunatorii de coroane la mormantul lui Avram Iancu. Iar s-a ajuns la momente penibile, avand in vedere ca inclusiv reprezentanti ai Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) au depus o jerba la locul in care isi doarme somnul de veci Craisorul motilor.

Discursul care a smuls aplauze a fost cel al lui Corneliu Vadim Tudor, mai ales atunci cand a declarat ca 'Adrian Nastase, premierul in al carui mandat Romania a intrat in NATO, sta nevinovat in inchisoare. Vinovat pentru arestarea lui Adrian Nastase este Traian Basescu. In acest dosar, pentru care a fost condamnat, Nastase este nevinovat. El chiar a incercat sa se sinucida'. Mai mult, europarlamentarul a adaugat ca astazi Romania se afla intr-o situatie fara iesire. 'Sa nu uitam ca imnul nostru este – Desteapta-te, romane, nu – Somnoroase pasarele! Cum este posibil ca un secretar de stat sa semneze, in graba, un aviz de mediu pentru exploatarea aurului de la Certej?! Voi vorbi in Parlamentul European despre incalcarea unei decizii din 2010 a PE privind acest lucru. Premierul Victor Ponta sa vorbeasca si sa spuna cum a fost posibil sa se acorde acel aviz!'. La Serbarile de la Tebea au mai participat ministrii Mariana Campeanu, Ecaterina Andronescu si Mircea Dusa, precum si vicepresedintele Senatului, Dan Radu Rusanu, dar si mai multi parlamentari si oficialitati locale.

Avram Iancu a murit in data de 10 septembrie 1872, la Baia de Cris, pe prispa casei lui Ioan Stupina, un brutar din localitate. Se spune ca asupra lui s-au gasit o jalba unsa si mototolita, ce ii era adresata imparatului Franz Joseph, un fluier din lemn de cires si o naframa zdrentuita. Trupul neinsufletit al lui Avram Iancu a fost depus pe catafalc, in casa lui Ioan Simionasiu, asesor la sedria orfanala din Comitatul Zarand, acolo unde populatia, preponderent roma­neasca, a decis sa il ingroape cu funeralii nationale. Au fost trase clopotele in intreg Zarandul pentru ca lumea sa afle trista veste. Au fost sa-l conduca pe ultimul drum 36 de preoti, in frunte cu protopopii ortodox si greco-ca­tolic, Mihalteanu si Balint. Cortegiul funerar s-a intins de la Baia de Cris la Tebea. Cheltuielile de inmormantare au fost platite de doi moti, care s-au dus la preotul ortodox si i-au dat banii, fara sa spuna cine sunt. Nici astazi nu se stie numele lor. Avram Iancu a cerut, prin testament, ca bunurile sale sa fie folosite ca sa se infiinteze o facultate de drept pentru romani". La inmormantarea lui Avram Iancu a fost adus un tricolor din Ta­ra Romaneasca iar autoritatile de ­atunci au intrat in panica si au inceput sa ii caute pe cei care au trecut steagul peste munti.

×
Subiecte în articol: pasarele imnul romaniei somnoroase