x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum a fost distrusă tabăra de romi din Lyon. Care este următoarea ţară în care vor năvăli

Cum a fost distrusă tabăra de romi din Lyon. Care este următoarea ţară în care vor năvăli

29 Aug 2012   •   11:25
Cum a fost distrusă tabăra de romi din Lyon. Care este următoarea ţară în care vor năvăli

Traieste pe un petic de pamant cu iarba, langa sosea intr-o zona idustriala prafuita, Ljupco, tata a cinci fete, zambeste pentru a-si descoperi cei doi dinti de aur. "Toti romii din Roma au dinti de aur. E o traditie veche la noi in Romania'', declara barbatul de 34 de ani.

In apropiere, se gaseste caravana lor subreda umpluta cu haine murdare si niste ursuleti banali.

Aceasta familie din Lyon, este una din sutele de familii de romi din Roma obligata sa se intoarca in tara lor natala, Romania sau Bulgaria.

Aproape in fiecare zi, sute de politisti inarmati cu bastoane, scuturi si caini au luat parte la desfintarea taberelor de romi din intreaga tara.

Ieri, in timpul ultimei evacuari, 500 de ofiteri au mutat intreaga tabara din suburbia estica a Lyonului. Rulotele in care traiau tabara romilor au fost remorcate cu ajutorul unor escavatoare, au fost distruse cabane improvizate, corturi improvizate din prelate. Aceasta tabara era formata din aproximativ 180 de romi, inclusiv 50 de copii mici.

Soarta acestei tabere de romi nu este inca decisiva. In trecut, romii evacuati din Franta au fost transportati sub supravegherea atenta a jandarmilor si trasnportati in tara lor de origine. Luni, in aceasi operatiune, politia a evacuat o tabara de 70 de romi incluzand, si 19 copii din suburbiile Prisului.

Potrivit Daily Mail, francezii sunt ferm determinati sa scape de taberele de romi incat guvernul francez va plati 300 euro pentru fiecare rom adult si 100 euro pentru fiecare copil. Pentru Ljupco, sotia lui si cei cinci copiii asta inseamna 1100 euro, cand le va venit timpul.''Asteptam sa ne evacueze, dar ce se va intampla atunci ? Beneficiile din Franta sunt foarte bune. Copiii mei pot merge la scoala si pot avea asigurari medicale. E mult mai bine decat in Romania''. Asta inseamna ca, banii primiti de la guvern in urma evacuarii ii v-a cheltui in Paris ?

''Eu si sotia mea ne-am gandit ca Marea Britanie ar fi o idee buna.Am tot auzit povesti despre oamenii care s-au dus acolo. Marea Britanie are un beneficiu social bun''. Ljupco nu este singurul din tabara care vede Marea Britanie ca un rai. ''Sunt un om puternic dar nimeni nu vrea sa ma angajeze. Probabil daca mergem in Londra imi voi gasi un loc de munca''.

Intre timp, in strazile centrale din Lyon, in statiile de tren sau de masina ori in fata bancilor, femeile de etnie roma stau cu copiii in brate implorand mila. In schimb, tinerii din familie cersesc bani din masa in masa in restaurante, cafenele si baruri.

×
Subiecte în articol: franta romi tabăra