x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum ajungi la şcoală în străinătate

Cum ajungi la şcoală în străinătate

de Diana Scarlat    |    26 Noi 2009   •   00:00

Elevii români care vor să înveţe în străinătate au acum acces la consultanţă de specialitate, pentru a-şi putea alege mai uşor liceul cel mai potrivit.



Pe piaţa din România s-a lansat Leading School EIB, o companie germană de consultanţă în educaţie cu peste 30 de ani de experienţă. Costurile de evaluare şi îndrumare la unul dintre liceele din afara ţării sunt suportate de liceul la care va fi înscris elevul, părintele neplătind nici un ban către Leading Schools. Costurile efective de şcolarizare sunt între 20.000 şi 25.000 de euro pe an. "Proiectul a pornit dintr-o nevoie specifică de îndrumare şi consiliere psihologică, luând amploare pe măsură ce sistemul de învăţământ privat este în plină ascensiune. Acest lucru vine şi pe fundalul crizei, sistemele de stat fiind nevoite să taie şi din fondurile alocate educaţiei. În acest mod, business-ul în educaţie devine unul stabil în vremuri incerte. Oamenii preferă să investească acum mai mult în educaţie decât în bursă. În acest domeniu, cel puţin, văd că la sfârşit primesc ceva înapoi", spune Wolgang Tumulka fondatorul companiei. Leading School EIB primeşte anual peste 15.000 de cereri de îndrumare spre o instituţie de învăţământ privată. Wolfgang Tumulka a iniţiat acest demers ca urmare a puternicelor discordanţe care apar adesea între profilul instituţiei de învăţământ, personalitatea şi aptitudinile elevului. Astfel a ajuns să trimită copii în toată lumea la peste 300 de licee prestigioase care cultivă aşa numitul sistem de "boarding school", adică un campus privat unde cursurile sunt completate cu un proces complementar de educaţie personală.

PREFERINŢE. Destinaţia preferată de mulţi pentru studiu este Marea Britanie, unde mulţi elevi merg chiar şi numai pentru trei luni, acolo îmbunătăţindu-şi cunoştinţele de limba engleză. Alţii rămân pentru un an sau doi, până termină cursurile. Printre şcolile cu pretenţii se numără şi Eton, unde au studiat prinţii William şi Harry. În Elveţia, campusurile private costă anual 20.000 de euro, iar la şcolile de lux, depăşesc 40.000 de euro. Fondatorul companiei crede că şcoala trebuie să pună accentul pe competenţele sociale, care devin tot mai greu de acoperit şi cu care sistemul public nu poate ţine pasul. "Şcoala nu trebuie să ne facă stăpâni pe nişte discipline, ci pe nişte aptitudini, pe siguranţa de sine, pe adaptabilitate, pe metodele de abordare şi pe înţelegerea informaţiilor noi care la rândul lor devin perisabile şi înlocuibile. În căutarea locului potrivit pentru copiii lor, părinţii îşi doresc o educaţie unitară. Astăzi, nici un copil nu mai trece uşor prin şcoală. Intervin stresul învăţării, dislexia, sindromul de deficienţă a atenţiei şi al hiperactivităţii. Nimeni nu acordă atenţie într-o şcoală normală acestor aspecte. Pentru fiecare exista şcoala potrivită. Trebuie numai găsită, pe baza consilierii prealabile", explică Tumulka. Elevii care vor să frecventeze o şcoală în USA trebuie să adauge şi o scrisoare de recomandare a profesorilor de matematică, de engleză şi a dirigintelui. Consilierea de către specialişti, căutarea unei şcoli potrivite, formalităţile pentru a aplica la şcoala respectivă şi prezentarea elevului la un campus privat necesită timp. Consilierul trebuie să cunoască punctele slabe şi pe cele forte ale elevului, numai astfel putând recomanda o instituţie de învăţământ potrivită pentru elev. Adesea, elevii cu rezultate slabe la învăţătură se transformă repede în candidaţi cu note bune, locuind în campusurile private.

×
Subiecte în articol: scoala