x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum ciupesc deputaţii Puterii la diurnele externe

Cum ciupesc deputaţii Puterii la diurnele externe

de Dan Constantin    |    19 Mar 2012   •   21:00
Cum ciupesc deputaţii Puterii la diurnele externe

Plimbareala parlamentarilor romani prin lumea larga consuma sume importante de la bugetul public. Aceste voiaje, in multe cazuri fara efecte in plan politic pentru Romania, sunt considerate, pe buna dreptate, 'premii' pe care si le acorda cu larghete alesii Puterii. Sunt cateva cazuri re­cen­te de plimbareli in care turistii-par­lamentari ating puncte exotice care cu greu se pot justifica in actiuni utile.

Voinescu-Basesti, purtatorul de cuvant al PDL, ar trebui sa fie in aceste zile in insoritul Qatar, pentru o reuniune in care se combate... pirateria. Plimbare buna de pus in albumul cu amintiri al familiei Cotoi. La randul ei, Raluca Turcan se pre­ga­teste de un voiaj de 5 stele la Bolzano, sa se lamureasca in eleganta statiune Transalpina cum stam la capitolul autonomie, cultura si pace. Nu pleaca singura, ci impreuna cu un globetrotter de la Parlament, care este secretarul (!!) delegatiei.

Desigur, dupa lupta politica la baioneta in slujba poporului, acest popor mai trebuie sa scoata si bani de la buget sa-i tina pe alesi in conditii de confort sporit. Transportul se face de cele mai multe ori la clasa business, diurna are un coeficient de 1,6 din diurna legala pentru slujbasul de rand, iar baremul de cazare urca la nivelul hotelului de minimum 4 stele. Ca sa stim exact, o diurna pentru parlamentari este de 56 de euro pe zi (84$ pentru SUA), iar la hotel, standardul maxim se urca spre 150 de euro pe noapte.

Ciupeli
Sa nu credeti ca alesii se mul­tu­mesc ­cu atat. Nu e de ajuns ca ei adop­ta in fiecare imprejurare zicala 'obrazul subtire cu cheltuiala se tine'. Daca pot, baga mai adanc mana in bugetul public, procedand dupa me­to­da gainarului marunt care falsifica de­conturile. Supunem atentiei un asemenea caz flagrant care, culmea, are toate avizele conducerii Camerei Deputatilor. In 13 martie 2012, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, prezidat de Roberta Anastase Alma, aproba (nr. 244) Memorandumul intern inaintat de Gheorghe Barbu, secretarul general al forumului legislativ.

Tema acestui aviz: vizita unei delegatii a Camerei Deputatilor la Banca Mondiala in contextul 'Saptamanii protectiei sociale in Romania (Washington DC, SUA, 26-30 martie 2012)'. Din respectiva de­le­­gatie fac parte Sulfina Barbu (PDL), Nelu Ioan Botis (PDL) si Karoly Kerekes (UDMR), insotiti de dom­ni­soa­ra Irina Stupar, consilier parlamentar, secretara delegatiei. La capitolul cheltuieli aprobate intra transportul pana la Washington, drepturi de diurna categoria II pentru 7 zile, cazare plafon B, precum si un avans de 50% cu decontare ulterioara. Ne oprim la costurile cu diurna (care sunt 84$/zi/persoana). 4 persoane x 7 zile x 84$ = 2.352$, la care se adauga costurile de cazare, estimate, dupa datele noastre, la circa 4.000 de dolari.

Adaugand si avansul de 50%, cu decontare ulterioara, din bugetul Camerei Deputatilor ies circa 9.500 de dolari pentru a asigura cheltuielile facute de delegatia din Romania pe teritoriu SUA (diurna+cazare).

La documentele atasate memorandumului se afla si scrisorile de invitatie din partea Bancii Mondiale. Astfel, Nelu Ioan Botis primea sub semnatura dlui Richard Florescu – Acting Country Manager World Bank Office Romania, o epistola in care se scria foarte explicit: 'Suntem incantati sa va invitam pe dumnea­voastra si pe trei dintre colegii dumneavoastra de la Comisia pentru munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor sa vizitati Banca Mondiala in perioada 26-30 martie 2012… Banca Mondiala nu poate acoperi cheltuielile legate de transport, DAR VA ACOPERI CHELTUIELILE PE PERIOADA VIZITEI IN SUA' (subliniera noastra).

Asadar, admi­nis­tra­tia Camerei Deputatilor face abs­trac­tie de mentiunea explicita a suportarii cheltuielilor pentru delegatia ro­ma­neas­ca pe teritoriul SUA (masa, casa, transport intern) si propune sa pla­teas­ca si ea hotelul in SUA si diurna com­pleta, plus un spor de 50 la suta, cu decontare ulterioara. Deci, exact cei 9.500$ pe care ii mentionam ca ie­siti din casieria Camerei Deputatilor sunt fara justificare. Este o intentie de frauda cu acoperire in acte la care sunt supusi, ca o provocare de catre Gheorghe Barbu si Roberta Anastase, cei patru trimisi in SUA? Daca 'lucrarea' este facuta cu acceptul de­pu­tatilor, ea intra la capitolul gainarie.

Alte reguli
Suspiciunea de frauda devine mai intemeiata cand in cazuri similare – de invitatii in alte tari, la care gazdele suporta cazarea si transportul intern, Camera Deputatilor, sub aceleasi apo­stile de avizare, nu acorda diurne pentru cazare. Astfel, tot in 13 martie, cu nr. 245 (urmatorul din catastif dupa memorandumul pentru ca­la­toria in SUA), tandemul Barbu-Anas­tase aproba deplasarea in Re­pu­blica Moldova a doi deputati (Ni­cu­sor Paduraru si Tudor Pantiru), la care se asigura doar cheltuieli de trans­port aerian si diurna, deoarece 'par­tea moldoveneasca va suporta chel­tuielile de cazare si transport intern'.

Daca nu stim ca Nelu Botis a mai 'comis-o' in privinta manevrarii fondurilor europene in folosul familiei, motiv de demitere din Guvern, am zice despre povestea diurnelor ca este o scapare. Asa insa, privim ca spre o posibila frauda (cu mii de do­lari) facuta de Reoberta Anastase (care fura voturi) si Gheorghe Barbu (care administreaza bani) despre care va trebui sa se sesizeze Curtea de Conturi.

×
Subiecte în articol: observator