x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum i s-a făcut dosar lui Borza. ANI s-a sesizat din oficiu în urma unor articole din Hotnews şi Evz şi în aceeaşi zi Daniel Morar a trimis dosarul la Parchet

Cum i s-a făcut dosar lui Borza. ANI s-a sesizat din oficiu în urma unor articole din Hotnews şi Evz şi în aceeaşi zi Daniel Morar a trimis dosarul la Parchet

20 Oct 2013   •   21:49
Cum i s-a făcut dosar lui Borza. ANI s-a sesizat din oficiu în urma unor articole din Hotnews şi Evz şi în aceeaşi zi Daniel Morar a trimis dosarul la Parchet
Sursa foto: Victor Stroe

Avocatul Remus Borza, fost administrator judiciar la Hidroelectrica pe perioada în care societatea a fost în insolvenţă, se consideră victima unei execuţii judiciare pe filiera Hotnews – Evz – ANI – Daniel Morar – Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.

Parchetul Curţii de Apel Bucureşti l-a trimis pe Borza în judecată săptămâna trecută pentru conflict de interese. Borza este acuzat că în perioada în care a administrat judiciar Hidroelectrica prin firma sa Euro Insol, a reprezentat prin casa sa de avocatură “Borza şi Asociaţii”, firma Euro Insol într-o serie de procese cu “băieţii deştepti” din energie contra Hidroelectrica.

Dosar copiat de pe Hotnews şi Evz
Într-un interviul acordat Lumeajustitiei.ro, Remus Borza explică filmul execuţiei sale.
Avocatul spune că “pe 8 ianuarie 2013 pe site-ul Hotnews apare un articol sub semnătura redactorului şef Dan Tapalagă intitulat “Posibil conflict de interese la Hidroelectrica”. A doua zi, Evenimentul zilei preia ca o sentinţă: “Borza în conflict de interese la Hidroelectrica”. Pe 9 ianuarie, şeful ANI Horia Georgescu se sesizează din oficiu în baza celor două articole din Hotnews şi Evenimentul zilei, care ambele sunt din aceeaşi familie politică, fară să facă cum îl obliga legea o cercetare administrativă prealabilă. Înaintează în aceeaşi zi dosarul Parchetului General susţinând că mă aflu în conflict de interese, în mod absolut gratuit”, spune Borza. Acesta susţine că nu era de competenţa ANI să ancheteze activitatea sa deoarece calităţile de practician în insolvenţă şi de avocat sunt profesii liberale. “Cu o viteză surprinzătoare, demnă de o cauză mai bună, în aceeaşi zi de 9 ianuarie, Procurorul General Daniel Morar la acea vreme, primeşte sesizarea de la preşedintele ANI. După o inventariere rapidă a fişetelor procurorilor, constată că sunt goale. Niciun dosar de corupţie, de evaziune, de trafic, de violenţă. Doar dosarul lui Borza. La ceas de seara, Daniel Morar mi-a făcut şi încadrarea faptei şi a repartizat dosarul unei procuroare de la Parchetul General. Pe 23 februarie dna procuror are şi ea o revelaţie. Ce caută Borza la Parchetul General? E prea mare onoarea care i se face. Motiv pentru care îşi declină competenţa în favoarea Parchetului Curţii de Apel Bucureşti unde dosarul este repartizat procurorului Florentin Ene, care absolut întâmplător până în 2010 a funcţionat la DNA în subordinea lui Daniel Morar”, spune Borza.

Avocatul spune că la momentul în care i-au fost aduse la cunoştinţă motivele pentru care este cercetat a vrut să se retragă din procese. “Domnul procuror m-a chemat pe 8 martie de Ziua Femeilor pentru a-mi comunica că sunt cercetat. “Domnule avocat se pare ca sunteţi în conflict de interese” - “Vi se pare sau sunteţi sigur? Dacă sunteţi sigur, eu nu vreau să o comit. Îmi depun mandatul ca avocat  în cele 40 de contestaţii”. Pentru că la acel moment se soluţionaseră mai puţin de jumătate din contestaţii şi oricum niciuna din cele importante care însumau peste 1,3 miliarde lei. Atunci şi-au dat seama că pot apărea derapaje în instanţe, şi m-au lăsat în pace. Şi au stat linistiţi. Pe 26 iunie 2013 Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă. Pe 8 iulie, la mai puţin de două săptămâni, se începe urmărirea penală împotriva mea”.

Borza susţine că dosarul său a fost executat “rapid şi sumar” de procurorul Neculai Carlescu: ”într-o lună deja mi-a adus la cunoştiinţă tot materialul de urmărire penală. Dosarul nu conţine nimic, a copiat ca să impresioneze instanţa toate contestaţiile de la Tribunalul Bucureşti, care conţin mii de pagini, iar în ceea ce priveşte fapta, încadrarea şi persoana mea, am sesizarea lui Horia Georgescu, ordonanţa de declinare de la Parchetul General, la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti şi o declaraţie olografă pe care am dat-o eu în martie procurorului Florentin Ene.”

Victima băieţilor deştepţi?
Borza se consideră victima răzbunării băieţilor deştepţi din energie iar în urma condamnării sale se poate ajunge la reactivarea contractelor şI la falimentul Hidroelectrica. “Ei vor să-i dea lui Borza şi o zi de condamnare cu supendare, şi o amendă penală. E suficient. De ce? Pentru că este caz de reviziuire. O cale extraordinara de atac prin care pot repune în vigoare contractele denuntaţe de Borza. Pentru ca au fost denunţate de o persoana care a săvârşit o infracţiune în legătura cu serviciul,  în exercitarea prerogativelor calităţii de administrator judiciar. Acelaşi administrator judiciar care le-a denunţat băieţilor deştepti contracte prin care mai câştigau un miliard de euro până în 2018”, a mai spus Borza.






×
Subiecte în articol: remus borza