x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum rămâi, legal, fără semnal GSM pe DN1. Siguranţa statului ecranează telefonul

Cum rămâi, legal, fără semnal GSM pe DN1. Siguranţa statului ecranează telefonul

de Gabi Golea    |    25 Sep 2011   •   21:00
Cum rămâi, legal, fără semnal GSM pe DN1. Siguranţa statului ecranează telefonul

Orice up-grade important de retea in telefonia mobila, atat pe zona de voce, cat si in traficul de date, a inclus din start si DN1. Si nu e de mirare avand in vedere ca DN1 este una dintre cele mai circulate artere nationale, poarta a Bucurestiului catre statiunile de pe Valea Prahovei, cale de acces catre Aeroportul international "H. Coan­da" sau artera comunicationala intre zonele business/rezidentiale din nordul Capitalei.

Ca esti sofer sau doar pasager pe sosea, telefonul mo­bil e tovaras de drum, partener diurn si nocturn, secretara, sursa de infor­matii. Toate bune si frumoase, calci peda­la, mai dirijezi biznisul in goana ma­si­nii sau doar raspunzi la un apel de la o persoana importanta cand... ca un fur, cineva/ceva te lasa fara semnal, in ciuda antenelor care acopera (si) DN1. Scapi o injuratura sau, mai simplu si modern, "wtf?!", te uiti cu un ochi la ecranul mobilului si nu in­te­legi nimic. De parca ai fi trecut printr-o zona crepusculara, la iesirea din Bu­cu­resti. Se intampla o data, de doua ori, incepi sa faci niste conexiuni, aducandu-ti aminte de zonele prin care treceai in momentul perturbarii semnalului GSM. Ca intr-un puzzle, incepi sa asezi piesele: ba un gard verde, inalt si foarte lung, ba un ca­mi­on cu prelata la poarta, ba niste uniforme: chiar pe DN1, obiectiv strategic, Statul Major al Fortelor Aeriene; dinspre str. Jandarmeriei, "culoarul" special creat de Inspectoratul Gene­ral al Jandarmeriei Romane si, oarecum in diagonala fata de SMFA, Centrul de Comunicatii Aero si Informa­ti­ca si perimetrul Academiei de Po­li­tie. Totusi, pentru reglementari in vigoare, am intrebat la operatori, dar acestia au indicat mai departe catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii. Al carei presedinte, Catalin Marinescu, s-a uitat prin hrisoave si a pus degetul pe articole si alineate: "Conform art. 4 din HG88/2003, procedura de blocare/perturbare a semnalului GSM este legala numai in cazul in care este utilizata exclusiv in cadrul acti­vi­ta­ti­lor din domeniul sigurantei publice, din domeniul sigurantei statului, inclusiv cel al protectiei intereselor economice ale statului, daca aceste interese se refera la siguranta statului, din domeniul apararii nationale, precum si in cadrul activitatilor statului din domeniul dreptului penal".
Pai daca "pertubarea legala" bate "acoperirea publica GSM", n-ar strica macar un indicator, un panou de informare, o tabla scrisa cu creta, asezata-n varf de bat? Si, eventual, sa apara si un desen cu arc de cerc ca sa stim pe unde sa ocolim anumite zone din DN1. Sa perturbati bine!

×
Subiecte în articol: dn1 gsm zona neacoperita semnal