x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum să fentezi hoţii de buzunare în perioada sărbătorilor. Vezi sfaturile care te pot feri să pici în plasa ciorditorilor.

Cum să fentezi hoţii de buzunare în perioada sărbătorilor. Vezi sfaturile care te pot feri să pici în plasa ciorditorilor.

de Mara Raducanu    |    11 Apr 2012   •   12:54
Cum să fentezi hoţii de buzunare în perioada sărbătorilor. Vezi sfaturile care te pot feri să pici în plasa ciorditorilor.

Febra cumparaturilor, cozi interminabile la magazine si aglomeratie maxima. Asa ca, hotii de buzunare vor fi in elementul lor. Cele mai frecvente infractiuni care se comit in perioada sarbatorilor sunt furturile din buzunare, genti, sacose, din cauza aglomeratiei din spatiile comerciale, din mijloacele de transport in comun sau din piete. Cei care merg la cumparaturi in aceasta periioada, nu trebuie sa uite ca, in multimea de oameni care ii inconjoara, hotul “se integreaza' foarte usor. O clipa de neatentie va poate lasa fara bani, telefoane mobile sau alte bunuri pe care le aveti la dumneavoastra.

Ciorditorii actioneaza de cele mai multe ori in echipa

Hotii de buzunare actioneaza de obicei in echipa: unul urmareste ca in zona sa nu fie nimeni care sa-i poata observa cand fura. Altul “atenteaza' direct la geanta, buzunarul sau masina victimei si inca un “personaj' preia bunul si dispare. Hotii care actioneaza in grup isi fac semne discrete intre ei, iar la apropierea mijlocului de transport se raspandesc intr-o anumita ordine, in raport cu sarcina pe care o are fiecare.

Sarbatori in siguranta!

Peste 11.000 de politisti din toata tara vor lucra, zilnic, in perioada Sarbatorilor de Paste. Nu luati multi bani cand mergeti la cumparaturi, folositi cardul cand este posibil, rugati un vecin sa va tina sub observatie casa dupa ce plecati si deplasati-va in grup, evitand persoanele turbulente sau in stare de ebrietate - sunt cateva dintre sfaturile politistilor pentru perioada Pastelui.

·In zonele aglomerate din piete, bazare, gari, autogari, magazine- atentie sporita asupra banilor sau altor obiecte personale!

· Nu purtati portmoneul in buzunarele exterioare ale vestimentatiei, in sacosa sau la vedere, ci in posete, borsete sau in buzunarele interioare ale vestimentatiei!

· Evitati locurile aglomerate daca aveti asupra dumneavoastra o suma importanta de bani, deoarece acestea sunt mediul favorabil hotilor de buzunare!

· Nu numarati banii pe strada sau cand sunt mai multe persoane in jurul dumneavoastra!

· Cand efectuati diverse plati, nu scoateti toti banii pe care-i aveti, ci numai suma de care aveti nevoie!

·Purtati la dumenavoastra numai strictul de bani necesar, iar daca aveti in geanta sume de bani mai mari, impartiti banii in mai multe buzunare, astfel incat, atunci cand platiti la casa, lumea din jur sa nu poata observa teancurile de bancnote.

· Nu pastrati in acelasi loc banii, actele personale si cheile apartamentului!

· In aglomeratie, daca va simtiti bruscati cu intentie, controlati-va geanta sau portmoneul chiar in acel moment si priviti cu atentie persoanele din jurul dumneavoastra!

· In mijloacele transport in comun, nu purtati geanta neglijent pe umar, ci pozitionati-o in fata dumneavoastra si protejati-o cu mana!

· Buzunarul de la spatele pantalonilor este vulnerabil la urcarea si coborarea din mijloacele de transport in comun. Evitati sa tineti bani in acestea - hotii de buzunare sunt foare abili!

· Mare atentie la persoanele care se inghesuie numai la raioanele unde este aglomeratie si rar cer sa examineze un lucru!

· Urmariti cu atentie persoanele care transporta obiecte de imbracaminte sau plase goale pe mana! - Un hot se foloseste de astfel de obiecte cand opereaza ca sa-si ascunda mana.

· Cand va aflati la ghiseul unei banci pentru a ridica o suma de bani, este bine sa observati comportamentul persoanele din jurul dumneavoastra.Unii infractori speculeaza orice situatie si urmaresc victimele pana ajung in locuri ferite de privirile cetatenilor, apoi actioneaza!

·Nu incredintati copiilor copiilor sau batranilor sume mari de bani! Aceste categorii de varsta sunt fragile si pot cadea mai usor victime infractorilor.

×