x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum să te plimbi pe bani publici

Cum să te plimbi pe bani publici

de Aniela Nine    |    26 Sep 2011   •   21:00
Cum să te plimbi pe bani publici

In conditiile in care parlamentarii se plang mereu de insuficienta fondurilor bugetare de care dispun, iar deplasarile externe sunt considerate un subiect sensibil, mai ales in contextul crizei, un senator a gasit modalitatea de a beneficia de decontare din bani publici a unei plimbari la vizionat filme la Nisa. Astfel, dupa ce un prim memorandum in care preciza deplasarea la Festivalul de Film Romanesc de la Nisa i-a fost respinsa la decontare de Biroul Permanent, senatorul Radu Feldman Alexandru a folosit un tertip pentru a primi decontarea deplasarii: intr-un nou memorandum, inaintat conducerii Senatului dupa efectuarea deplasarii, a trecut la scopul vizitei... intalniri cu parlamentari francezi, invitati si ei la festivalul de film de altfel. Totul s-a petrecut cu biencuvantarea liderului de grup PDL, Cristian Radulescu, care a dat ok-ul pe deplasare.

Concret, in urma cu doua sap­ta­mani Biroul Permanent al Sena­tului a respins solicitarea senatorului PDL Radu F. Alexandru, vicepre­sedinte al Comisiei de cultura, de a i se deconta participarea la Saptamana filmului romanesc de la Nisa, care urma sa se desfasoare in perioada 18-24 septembrie 2011, invocandu-se fondurile reduse si caracterul mai degraba neparlamentar al deplasarii. Dovada, stenogram sedintei Biroului Permanent: 'Domnul Mircea-Dan Geoana: Deci este o propunere de participare pe cheltuieli proprii, cu alte cuvinte. Cine este pentru aceasta varianta, cu cheltuieli proprii? Unanimitate'. Invitatia primita de Radu F. Alexandru a venit de la consulul onorific al Romaniei la Nisa, care aprecia ca prezenta lui Radu F. Alexandru la respectiva manifestare cinematografica 'ar onora organizatorii si ar contribui in mod deosebit la prestigiul respectivului eveniment', care urma sa cuprinda prezentarea a sapte filme de lung metraj 'din cele mai remarcabile din ultimele 12 luni'. Costurile deplasarii urmau sa se ri­di­ce la 6.000 lei, care erau utilizati pentru plata cazarii timp de patru nopti la hotel, diurna si asigurare me­di­cala pentru senatorul Alexandru, trans­portul fiind asigurat de organizatori.

Ieri insa lucrurile s-au sucit la 180 de grade in Biroul Permanent, iar senatorului Radu F. Alexandru i s-a facut 'cadou' decontarea deplasarii dupa ce, printr-un nou memorandum, a schimbat pe hartie scopul vizitei in Franta de la vizionarea de filme la Nisa cu intalniri cu parlamentari francezi, invitati si ei de altfel la respectiva manifestare.

Contactat de Jurnalul National, senatorul Radu F. Alexandru spune ca, de fapt, in sedinta anterioara nu i s-a respins deplasarea, si nu s-a discutat, ci a fost amanata caci 'colegii' nu au inteles exact despre ce era vorba, nefiind suficiente 'probe'. 'Am votat la pachet toate deplasarile externe, ne grabeam ca ne astepta ministrul Sulfina Barbu', au explicat surse din conducerea Senatului.

Aprobarea deplasarilor externe se face in Biroul Permanent dupa avizul liderului de grup din care face parte senatorul, dupa ce, la inceputul sesiunii, s-a renuntat la 'filtrarea' acestor deplasari de Comisia de politica externa. Surse din conducerea Senatului au explicat pentru Jurnalul National ca liderii de grup au motivat preluarea acestei atributii prin aceea ca au nevoie sa 'controleze' aceste plecari, pentru a putea avea senatorii prezenti la vot in momentele importante pentru partid. In realitate, cum corb la corb nu-si scoate ochii, liderii de grup avizeaza favorabil toate solicitarile primite de la senatorii plimbareti, indiferent de obiectul lor.

×
Subiecte în articol: observator