x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum scoate Guvernul România în stradă

Cum scoate Guvernul România în stradă

de Monica Cosac    |    Dan Radu    |    18 Aug 2015   •   23:17
Cum scoate Guvernul România în stradă
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

După ce mii de medici s-au adunat într-un grup pe Facebook, solicitând creşterea imediată a salariilor şi condiţii mai bune în spitale, Ministerul Sănătăţii a convocat liderii sindicali la negocieri, promiţând că salariile vor creşte cu 25% din octombrie.

Sindicaliştii din Învăţământ şi Siguranţa Publică cer să beneficieze de acelaşi tratament.

Salariile tuturor angajaţilor din sistemul public de sănătate vor fi majorate cu 25 la sută de la 1 octombrie, printr-o ordonanţă de Guvern care urmează să fie aprobată săptămâna viitoare, a anunţat premierul Victor Ponta. Până în 2017, salariile medicilor ar urma să se dubleze.

Decizia a venit după negocierile cu liderii sindicali, în contextul unei „revolte” a medicilor pe Facebook, la care s-au raliat peste 25.000 de persoane.

Creşterea din octombrie ar urma să fie acoperită de economiile realizate prin introducerea cardului de sănătate şi ieftinirea medicamentelor, urmând ca din 2016, creşterile să fie reglementate de noua Lege a bugetului, potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Vicepreşedintele SANITAS, Marius Sepi, care a participat la negocieri, a declarat pentru Jurnalul Naţional că măririle se vor face în mai multe trepte.

„În acest moment, putem vorbi despre trei sau patru etape de creştere, până în 2017. Dacă Guvernul va constata că mai este nevoie de bani, poate să intervină prin suplimentarea fondurilor CNAS, adică a spitalelor”, a spus Marius Sepi.

Vor și alții ordonanțe speciale

Contactat de Jurnalul Naţional, preşedintele Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, a salutat măsura, adăugând că dacă medicii primesc o mărire de salariu, automat şi profesorii trebuie să se bucure de avantaje similare.

„Eu m-aş bucura să intre măsura în vigoare, pentru că medicii sunt la pachet cu profesorii. Aşa au afirmat anul trecut atât domnul Victor Ponta, cât şi domnul preşedinte Klaus Iohannis, că Sănătatea şi Învăţământul sunt priorităţi naţionale. Cu siguranţă că din secunda doi în care intră în vigoare măsura de mărire, vom solicita şi noi o întâlnire”, a declarat Hăncescu.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a solicitat ca Guvernul să crească prin ordonanţă tot cu 25% salariile profeso¬rilor începând cu 1 octombrie, în caz contrar existând posibilitatea declanşării unei greve.

„Există posibilitatea boicotării începerii anului şcolar. Depinde de Guvern. Vom solicita accelerarea negocierolor cu Ministerul Educaţiei”, a declarat acesta.

De astăzi, la minister cu lista de solicitări

Creşteri salariale vor cere şi poliţiştii, membrii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) urmând să se prezinte cu cererile lor, în această dimineaţă, la Ministerul Afacerilor Interne.

„Să creşti salariile doar unei categorii poate duce la dezechilibrarea sistemului. În stat există trei piloni principali, Sănătatea, Educaţia şi Siguranţa Publică. Nu poţi să pui pilonii în contradicţie. E important să fim toţi trataţi corect”, a declarat pentru Jurnalul Naţional vicepreşedintele SNPPC, Dumitru Coarnă.

„Mâine vom fi la minister, de la prima oră. E clar că şi noi vom încerca şi sunt convins că vom reuşi să obţinem creşteri salariale. Sunt convins că domnul ministru Oprea va face ca şi sistemul de apărare să beneficieze de creşteri salariale la pachet cu Sănătatea şi Educaţia”, a adăugat Coarnă.

×