x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CUM SE ALOCĂ BANUL PUBLIC LA BRĂILA!/APIA în ploaie

CUM SE ALOCĂ BANUL PUBLIC LA BRĂILA!/APIA în ploaie

de Florentin Coman    |    06 Mar 2009   •   00:00

Ministerul Agriculturii a alocat cu generozitate banii de la buget, pentru modernizarea câtorva birouri în care s-a mutat sediul APIA Brăila.




Tavanele false din birourile modernizate pe miliarde de lei vechi mucegăiesc şi se găuresc

Când s-a făcut proiectul tehnic nu s-a ţinut cont, însă, că birourile se află la ultimul etaj al unei clădiri cu acoperişul ciur, iar acum apa de ploaie se scurge în capul angajaţilor. Patronul firmei care a făcut proiectul are legături de rudenie cu un şef al APIA Brăila.

O investiţie de peste 8 miliarde de lei vechi, bani alocaţi de la bugetul de stat pentru modernizarea sediului Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Brăila se duce, la propriu, pe apa Sâmbetei. Asta pentru că la proiectarea lucrării nu s-a ţinut cont că birourile în cauză se află la ultimul etaj al unei clădiri vechi, al cărei acoperiş nu a mai fost reparat de zeci de ani. Consecinţa: de fiecare dată când plouă, apa curge în capul angajaţilor APIA, infiltrându-se fără nici o problemă prin noile plafoane false care se deformează şi mucegăiesc. Umezeala nu iartă nici corpurile de iluminat moderne, care se scurtcircuitează periodic, şi nici parchetul pe care calcă funcţionarii şi agricultorii veniţi după subvenţii.

Prin hotărâre de Guvern, Centrului Judeţean APIA Brăila i s-a alocat, în 2006, un spaţiu situat la ultimul etaj al Palatului Agriculturii din municipiu, clădire cu statut de monument istoric. Totodată, s-a alocat un buget pentru reparaţia şi reabilitarea celor câteva birouri, de peste 8 miliarde de lei vechi, bani ce ar fi ajuns, la vremea respectivă, pentru ridicarea unei vile în toată regula.

"AHTIA VIT" SRL
Proiectul tehnic pentru lucrările de reparaţii capitale a fost făcut de "Ahtia Vit" SRL, firma unei doamne de 77 de ani, despre care presa brăileană a descoperit că are relaţii de rudenie cu şeful Centrului Local APIA Brăila, a doua persoană ca importanţă în ierarhia instituţiei. Potrivit Registrului Comerţului, "Ahtia Vit" SRL a luat fiinţă în 2004, având ca obiect de activitate comerţ cu produse alimentare, şi a funcţionat în pierdere, până în 2006, când s-a orientat spre domeniul construcţiilor de clădiri şi lucrări de geniu, reuşind să obţină contractul pentru proiectul tehnic al reabilitării sediului APIA. "Ahtia Vit" SRL a licitat şi pentru realizarea lucrărilor de modernizare, însă pe fir a intrat o firmă cu mai multă experienţă în domeniu, care şi-a şi adjudecat contractul. Lucrările au demarat în martie 2008 şi s-au finalizat în ianuarie 2009.

Întrebată de presa brăileană de ce nu s-a reparat mai întâi acoperişul înainte de a se investi atâţia bani în modernizarea birourilor de la ultimul nivel al clădirii, Doina Jurubiţă, fost director al APIA în perioada când s-a întocmit proiectul tehnic, a spus că nu s-a putut face acest lucru deoarece imobilul, în ansamblul său, aparţine Direcţiei Agricole Brăila. "DADR (Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală - n.r.) are de mai mulţi ani depus la Ministerul Agriculturii un proiect vizând lucrări la acoperiş, dar nu a primit banii necesari pentru o astfel de lucrare", a spus Jurubiţă. În ceea ce priveşte firma care a întocmit proiectul tehnic, fostul director al APIA a declarat că nu a ştiut că patronul ar avea vreo legătură cu cineva de la APIA şi că, în definitiv, licitaţia de atribuire a contractului s-a ţinut la sediul central al agenţiei.

×
Subiecte în articol: observator apia