x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum vrea să cucerească ARD puterea

Cum vrea să cucerească ARD puterea

de Gabi Golea    |    13 Noi 2012   •   13:07
Cum vrea să cucerească ARD puterea
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Cântecele de sirenă ale ARD către români.
Pe cărări de munte şi pe căi ocolite ne-a parvenit la redacţie un document năucitor. Pare o creaţie profundă elaborată la şcoala de oligofreni, se numeşte "Ghid de mesaje pentru alegerile parlamentare" şi este destinat propagandiştilor ARD. Din el putem citi gogmănii spumoase sau plate cu care vor să obţină "specialiştii" PDL victoria finală pe 9 decembrie. Am fost cuprins de o stranie iluminare sufletească atunci când am aflat că domnul Aurică Pavelescu trebuie prezentat ca "un om politic care îşi asumă valorile tradiţionale ale vechiului PNŢCD" şi că Mihai Neamţu e nici mai mult nici mai puţin decât "un tânăr politician, cu putere de luptă împotriva sistemului învechit". Zeităţile Blaga şi MRU sunt "oameni de stat autentici, serioşi, bine pregătiţi şi responsabili" care trebuie puşi în antiteză cu Ponta şi Crin, care "sunt pricepuţi doar la a provoca scandal şi a genera promisiuni mincinoase". În rest, documentul este o înşiruire de truisme, secrete ale lui Polichinelle şi înfierări proletare din anii ’50. Pedeliştii promit că vor face pe termen scurt jdămii de autostrăzi, că vor "creşte nivelul de trai al românilor atât din punct de vedere financiar, cât şi al condiţiilor de viaţă până în 2016", în timp ce "bampirii" de la USL vor face totul praf.

Concurenţă cu domnu Dan
Patronul OTV, Dan Diaconescu, de la caz la caz, promite tractoraşe gratis, 20.000 de euroi de căciulă, plimbă saci cu bani. Plagiindu-l pe bulibaşa PP-DD, strategii ARD indică portavocelor umane care le vor răspândi înţelepciunea să promită şi ei aiureli strict virtuale. Astfel, dacă vin ei la guvernare, salariul de bază o să crească fix cu 32,7%, apar dintr-un joben 400.000 de locuri de muncă, scade cota unică de la 16% la 12%. Se laudă că vor sălta salariul minim la 1.000 de lei şi vor scădea impozitele plătite de angajatori cu 5%. Nu văd de ce nu ne-au dus în paradis în timpul guvernărilor Boc-Ungureanu, când românii au dus-o deosebit de prost şi nivelul de trai scăzuse groaznic. Oricum, exact ca şi şmecherul de Diaconescu, cei de la ARD ştiu că pot promite şi câte un kil de platină oricui dacă ajung la guvernare, fiindcă ştiu că nu au nici o şansă. Aşa că ei explică poporului, ca într-o halucinaţie cauzată de opiacee, cum vor duce ei ţara pe înalte culmi de progres dacă vor guverna până în 2020, când vor transforma România într-o ţară europeană mediu dezvoltată. Dacă îmi aduc bine aminte şi Ceauşescu bingănea ceva cu "ţara mediu dezvoltată" înainte de a sfârşi la Târgovişte, aşa că maşina de promisiuni a ARD a ştiut de unde să se inspire.

Corupţii mei sunt mai frumoşi

O direcţie de atac ce li se indică marilor comunicatori ai ARD este calată pe faptul că sunt mulţi corupţi, foşti securişti, oameni cu bube-n cap pe listele USL. Nu neagă nimeni asta, nu îi considerăm fete mari şi îngeraşi pe social-liberali, dar cei de la PDL uită să spună ce e în propria curte. Trebuie doar să ne amintim că mai bine de jumătate din cei "lustraţi" de Comisia de Etică a Monicăi Macovei au fost înşurubaţi la loc pe listele de candidaţi pentru Senat şi Cameră la indicaţiile preţioase ale conducerii centrale a partidului. Uite aşa, ca să dăm doar un caz din foarte multe, o escroacă publică de talia Robertei Anastase se poate învârti de un mandat de parlamentar.

Vocaţia lirică
Probabil că şi o echipă de poeţi sau măcar autori de maxime şi cugetări, arondaţi ARD, a participat la redactare ghidului. Astfel, în mesajele publice, programul de guvernare al USL va fi numit, plin de inspiraţie, "Gogoşi până la capăt". Despre Victor Ponta a fost compusă un fel de snoavă demnă de un Tândală beat: "Dacă Ion Iliescu era mincinos dar deştept, Mircea Geoană onest dar prostănac, Victor Ponta este mincinos, dar incompetent!". Deja văd cum poporul se va repezi, în valuri, să voteze "competenţii" de la PDL după ce va asculta cu răsuflarea tăiată cimilitura asta.

Milă
Pe baza aberaţiilor ăstora ARD şi-ar dori să câştige alegerile. Mă gândesc că la ghidul în cauză au lucrat cei mai buni "specialişti" pe care i-a avut coaliţia băsesciană, oameni posibil plătiţi cu bani grei. La câtă genialitate conţine chestia asta, e posibil să fi avut şi consultanţi externi, nişte politologi din Burkina Faso şi nişte sociologi somalezi. Una peste alta, parcă îmi vine să dau fuga pe 9 decembrie să votez ARD, din milă.

×