x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cumnata lui Băsescu ar putea fi audiată de procurori

Cumnata lui Băsescu ar putea fi audiată de procurori

14 Aug 2014   •   20:36
Cumnata lui Băsescu ar putea fi audiată de procurori
Sursa foto: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto

Fratele preşedintelui României, Mircea Băsescu, ar putea fi urmărit penal într-un nou dosar, în care ar urma să fie audiată inclusiv soţia sa, Doiniţa. Cercetările ar viza o plângere penală depusă la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie împotriva fratelui preşedintelui, dar şi a doi procurori constănţeni care s-au ocupat de dosarul de şantaj Mircea Băsescu – Bercea Mondial, relatează antena3.ro.

Contactat telefonic la Antena 3, avocatul Pavel Abraham a confirmat că, în acest nou dosar, apărarea a cerut ca, pe lângă probele care vor fi administrate, să fie şi audierea Doiniţei Băsescu. Avocatul a spus că dosarul se referă la încălcarea dispoziţiilor legale, favorizarea infractorului, abuz în serviciu, represiune nedreaptă.
Pavel Abraham nu a dezvăluit numele procurorilor vizaţi de acest dosar, însă a confirmat că sunt procurori din Constanţa, precizează sursa citată.

Într-o declaraţie în exclusivitate pentru ziarulring.ro, Pavel Abraham afirmă: “Noutăţi sunt doar în dosarul de la Parchetul Înaltei Curţi, unde a fost audiat deja Băsică şi unde procurorul de caz ne-a aprobat solicitarea de probe, urmând să fie audiate o mulţime de persoane, inclusiv soţia lui Mircea Băsescu. Este un dosar care se referă la încălcarea dispoziţiilor legale, favorizarea infractorului, abuz în serviciu, represiune nedreaptă. S-a făcut plângere împotriva a doi procurori de la Constanţa implicaţi în cazul de şantaj. Noi am avut probe pentru că am lucrat cu materialul clientului, în sensul că în încheierea Tribunalului Constanţa se arată că procurorul de caz a greşit şi nu şi-a verificat competenţa, cerând interceptări la o instanţă inferioară. Acestea sunt încălcări grave ale legii”.

Întrebat de ce, musai, trebuie audiată şi soţia lui Mircea Băsescu, avocatul Abraham a adăugat: “Soţia lui Mircea Băsescu o să fie audiată întrucât a asistat la unele discuţii. Practic, ei (n.r. – anchetatorii constănţeni), prin mijloacele tehnice pe care le-au instalat (n.r. – aparatură de înregistrare, inlcusiv ambientală), Mircea Băsescu ştia că este supravegheat şi încerca să-l determine pe Băsică să declare că i-a dat banii (n.r. – cei 600.000 de euro) împrumut. Şi că să se descurce el cu Căpăţână. Iar Băsică i-a spus lui Mircea Băsescu: «Nu, cu dumneata!». Şi era şi soţia lui Mircea Băsescu de faţă. Iar Florin (n.r. – Băsică) spune că i-a zis şi ei, iar aceasta i-ar fi spus: «Lasă, finule, că se descurcă şi rezolvă, şi vă ajută!».”

Mircea Băsescu rămâne în arest preventiv după ce, marţi, magistraţii Tribunalului Constanţa au respins cererea de revocare a acestei măsuri solicitate de avocaţi.

Judecătorii au considerat că fratele preşedintelui ar putea influenţa negativ buna desfăşurare a procesului, dacă rămâne în stare de libertate. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul lui Marian Căpăţână. Decizia nu este definitivă.

Mircea Băsescu a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, după ce ar fi primit 250.000 de euro de la membrii familiei interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.
În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei şi Marian Căpăţână, pentru complicitate la trafic de influenţă.
Cei doi au fost arestaţi preventiv pe 20 iunie în urma deciziei Tribunalului Bucureşti, după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice mai multe înregistrări în care fratele preşedintelui recunoştea că a primit bani, aminteşte Agerpres.

Potrivit DNA, la începutul anului 2011, după ce faţă de Sandu Anghel s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-a remis lui Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Căpăţână, în schimbul promisiunii acestuia că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului şi a altor cereri incidente în respectiva cauză. (M.C.)


×