x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Curaj - Salvatorii din Ceahlău

Curaj - Salvatorii din Ceahlău

12 Aug 2008   •   00:00
Curaj - Salvatorii din Ceahlău

Sîmbătă, 9 august, a fost o zi grea pentru salvamontiştii de la Serviciul Public Salvamont Neamţ. Ei au salvat patru oameni care s-au aventurat pe munte fără echipament adecvat.



Sîmbătă, 9 august, a fost o zi grea pentru salvamontiştii de la Serviciul Public Salvamont Neamţ. Ei au salvat patru oameni care s-au aventurat pe munte fără echipament adecvat.

La ora 16:20, la Baza de Intervenţie Dochia a ajuns o primă solicitare. "Oliverto Romeo, un cetăţean italian de 51 ani, a suferit un traumatism la genunchi şi nu se mai putea deplasa. Am decis să-l transportăm cu targa", povesteşte Raul Papalicev, şeful salvamontiştilor. La 17:30, dispeceratul a fost anunţat că în zona de est a Masivului Ceahlău trei persoane se aflau izolate pe o stîncă şi nu mai puteau să coboare. Situaţia era destul de complicată atunci cînd survin două  intervenţii în acelaşi timp. Cînd au ajuns în zona în care erau blocaţi cei trei, salvamontiştii au văzut că, în încercarea lor de a ajunge spre vîrful masivului, ajunseseră într-una dintre cele mai accidentate zone. Acolo, pereţii de stîncă înalţi de peste 120 de metri formează canioane adînci. "Am realizat că exact în acel loc, acum 20 de ani, şi-a pierdut viaţa salvamontistul Paul Axinte", spune salvamontistul.

AMATORI. Operaţiunea de salvare a fost îngreunată şi de faptul că tocmai plouase. "Împreună cu doi colegi, Cristian Lalău şi Gheorghiţă Ştefan, ne-am regrupat în capătul canionului. Am hotărît să caţăr cap ultimul tronson asigurat de Cristi. După 50 de metri de verticală, am găsit grupul pe o brînă înclinată şi ierboasă. Mă aşteptam să găsesc alpinişti şi am fost stupefiat cînd am văzut două fete şi un băiat, plouaţi şi acoperiţi de o pătură, fără nici un fel de echipament adecvat pentru ascensiune", explică salvamontistul. El a cerut echipei care îl transporta pe italian ca, după ce îl vor fi lăsat pe acesta la ambulanţă, să vină în locul în care erau blocaţi cei trei turişti. "Între timp, secundul care mă asigurase a ajuns în poliţă şi, după pregătirea psihologică a primei victime, am început coborîrea din primul tronson de perete".

INTERVENŢIE. Prima salvată a fost Mariana F. din Bacău. Aproape imediat a început să plouă. "După 20 de minute de coşmar, norii s-au risipit şi am coborît cea de-a doua fată, Alina T., din Piatra Neamţ. Apoi l-am coborît şi pe Daniel P., tot din Piatra Neamţ. Această intervenţie, de scoatere din perete, al cărei factor de risc a fost ridicat şi de ploaie şi întuneric, este cea mai riscantă dintre cele peste 800 de operaţiuni pe care le-am derulat în ultimii 15 ani", crede şeful Salvamont Neamţ.

×
Subiecte în articol: observator